Η ανακοίνωση του θανάτου του υπ’αριθμόν ένα καταζητούμενου τρομοκράτη φαίνεται πως γέμισε (έστω και πρόσκαιρα) με αισιοδοξία τους επενδυτές που επέστρεψαν στο αμερικανικό νόμισμα. Το δολάριο ανατιμήθηκε έναντι των βασικότερων νομισμάτων έπειτα από συνεχή καθοδική πορεία που το είχε βυθίσει σε χαμηλό τριετίας.

Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 1,4792 δολάρια, υποχωρώντας από τα 1,4882 δολάρια που είχε φτάσει την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν ήδη «υπερτιμημένο» τον παράγοντα «Μπιν Λάντεν» και προεξοφλούν νέα υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος αμέσως μόλις σβήσει ο αρχικός ενθουσιασμός που προκάλεσε ο θάνατος του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Και αυτό διότι ένας άλλος παράγοντας, η πρόθεση του προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι να διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια, θα συνεχίσει να προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές.

Η περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου εντός της εβδομάδας θεωρείται σχεδόν βέβαιη και για έναν ακόμα λόγο. Πληροφορίες που μεταδίδουν τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για νέα αύξηση των ευρωεπιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στην προσεχή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 5 Μαΐου, δεν πρόκειται να ληφθεί αντίστοιχη απόφαση από τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Θεωρείται όμως εξαιρετικά πιθανό ότι θα δοθεί το πράσινο φως για νέα αύξηση των επιτοκίων εντός του Ιουνίου.