Οριστικοποιήθηκε σήμερα η συμφωνία της Nokia με τη Microsoft στον τομέα των «έξυπνων κινητών», την ώρα που η φινλανδική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου πιο «αισιόδοξα» σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

«Υπογράψαμε την οριστική συμφωνία με τη Microsoft και ήδη τα σχέδια των νέων προϊόντων έχουν περάσει στο στάδιο της παραγωγής» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Nokia Στίβεν Ελοπ.

Εκτός από το «μνημόνιο συνεργασίας» των δύο εταιρειών (δειλά) χαμόγελα αισιοδοξίας προκάλεσαν στη διοίκηση του ομίλου και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,2%σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ τα καθαρά κέρδη σημείωσαν μικρή κάμψη κατά 1,5%. Όμως την ίδια στιγμή ο ανταγωνισμός από τα iPhone της Apple γίνεται όλο και αισθητός.

Το μερίδιο αγοράς της φινλανδικής εταιρείας είναι το μεγαλύτερο στον τομέα των κινητών τηλεφώνων (29%) ωστόσο είναι μειωμένο κατά 33% σε σχέση με το 2010. Όμως το μερίδιο της Nokia στην υποκατηγορία των «έξυπνων κινητών» υποχώρησε τους τελευταίους 12 μήνες από το 41% στο 26%. Και είναι κοινό μυστικό ότι η Nokia «χάνει πόντους» στη διεθνή αγορά λόγω της υστέρησής της στην τεχνολογία smartphones. Το κενό αυτό φιλοδοξεί να καλύψει με τη στρατηγική συνεργασία με τη Microsoft.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας Nokia – Microsoft συνέπεσε με την ανακοίνωση των εξαιρετικά θετικών αποτελεσμάτων της Aplle για τους πρώτους τρεις μήνες του 2011. Στο διάστημα αυτό η αμερικανική εταιρεία κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 85%, ενώ μόνο από τις πωλήσεις των 18 εκατ. συσκευών iPhone τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 113%.