Βαρύ είναι το κλίμα στη ΔΕΗ, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Ρακιντζή για τις επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ, την ανάμειξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών για θέματα διαχειριστικών ατασθαλιών στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων και την εκπεφρασμένη θέληση της ΓΕΝΟΠ για μακρές και σκληρές απεργιακές κινητοποιήσεις με αιχμή την περαιτέρω μετοχοποίηση της εταιρείας που θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα νοικοκυριά και τις σε επιχειρήσεις.

Η αξιοσημείωτη εξέλιξη όπως πληροφορείται το «Βήμα» είναι ότι μέσα στους κύκλους της ΓΕΝΟΠ σε συνδικαλιστές που προέρχονται και από τα δύο μεγάλα κόμματα «ωριμάζει» η άποψη, να πολιτικοποιηθεί έντονα ο απεργιακός αγώνας της ΔΕΗ και να ταυτισθεί με συνολική αντιμνημονιακή κίνηση!

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ηρεμία αλλά όλοι γνωρίζουν ότι μετά το Πάσχα θα υπάρξει απεργιακή θύελλα. Οι επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ σταμάτησαν (μάλλον οριστικά) με εντολή της υπουργού ΠΕΚΑ κ.Τίνας Μπιρμπίλη προς τον Πρόεδρο της επιχείρησης κ. Α .Ζερβό, αν και πολλές από αυτές έχουν περιληφθεί σε συλλογικές συμβάσεις την τελευταία 12ετία. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλες οι παροχές θα ελέγχονται πλέον αυστηρά από υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΗ και «δεν θα εγκρίνονται δαπάνες που θεωρούνται ότι δεν συνάδουν με το αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας και χρηστής διοίκησης που έχει τεθεί» όπως αναφέρει στο «Βήμα» μέλος της διοίκησης.

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι η ανάμειξη Ρακιντζή και το πόρισμα έγιναν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να αποδυναμώσουν το συνδικάτο τους που αντιδρά. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η ΓΕΝΟΠ προεξάρχοντος του προέδρου της κ. Ν. Φωτόπουλου που ανήκει στο κυβερνητικό στρατόπεδο και είναι φίλος επί σειρά ετών με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλο, έχει ευθύς εξ αρχής ταχθεί κατά του Μνημονίου και μάλιστα με βαρείς χαρακτηρισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνδικαλιστές για να αποφύγουν την κοινωνική κατακραυγή που θα προκαλέσουν στην Κοινή Γνώμη οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, επιδιώκουν να ντύσουν τις κινητοποιήσεις τους με ιδεολογικό αντιμνημονιακό χαρακτήρα, καλώντας μάλιστα σε κοινές εκδηλώσεις και ευθυγράμμιση την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και άλλους συνδικαλιστικούς φορείς με σκοπό αυτό που αποκαλούν «ενιαίο μέτωπο». Θα υποστηρίξουν μάλιστα ότι η περαιτέρω μετοχοποίηση το 2012, είναι απαρχή πλήρους ιδιωτικοποίησης που θα προκαλέσει αυξήσεις στα τιμολόγια.

Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ θα θέσει και θέμα «ηλεκτρικού ρεύματος ως κοινωνικού αγαθού που πρέπει να δίνεται μόνον από το κράτος και όχι από τους ιδιώτες» και θα αντιταχθεί σε πιθανή «εμπορευματοποίηση» όπως την ονομάζει ο κ. Φωτόπουλος.

«Σε ολόκληρη της Ευρώπη, οι ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών ηλεκτρισμού, έφεραν ακριβότερο ρεύμα» λέει ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος ο οποίος σε ερώτηση για την κοινωνική ταλαιπωρία που θα υποστούν οι έλληνες από τις κινητοποιήσεις απαντά: «έχουμε κοινωνική συνείδηση και δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε μπλάκ άουτ» αλλά παραδέχεται ότι θα υπάρξουν κοινωνικές επιπτώσεις από τις πολυήμερες απεργίες που ετοιμάζουν.

Η διοίκηση της ΔΕΗ παρακολουθεί τις εξελίξεις με σχετική αμηχανία παραπέμποντας στις κυβερνητικές αποφάσεις ενώ είναι φανερό ότι με την αλλαγή του κλίματος ο κ. Α. Ζερβός δεν μπορεί να είναι ο «ενδιάμεσος κρίκος» μεταξύ κυβέρνησης και ΓΕΝΟΠ, αφού οι συνδικαλιστές γίνονται πλέον ανεξέλεγκτοι. Ο κ. Ζερβός ανησυχεί και για τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων στην απόδοση της επιχείρησης σε μια δύσκολη στιγμή, με ένα σωρό ανοιχτά θέματα (απελευθέρωση, διαγωνισμοί, ανταγωνισμός) αλλά και με περίπου 120.000 νοικοκυριά να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος από την αρχή του χρόνου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο και στο υπουργείο ΠΕΚΑ τέλος, επαναλαμβάνουν ότι «θα εφαρμοστεί ο νόμος, θα επικρατήσει διαφάνεια στη διαχείριση, ενώ οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη ΔΕΗ αφορούν το 2012 και μόνο μετοχοποίηση με το μάνατζμεντ να παραμένει στο Δημόσιο».

Χαρακτηριστικά η κ.Μπιρμπίλη τονίζει σε συνέντευξή της : «κανείς στην κυβέρνηση δεν μιλάει για απόλυτη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ».

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζεται προβληματισμός για τις αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις που ετοιμάζει η ΔΕΗ και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην εθνική οικονομία αλλά και στην ψυχολογία των πολιτών. Μιλούν μάλιστα ήδη για σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου που πρέπει να εκπονηθεί, ζητώντας συντονισμένες κινήσεις των συναρμόδιων υπουργείων.