Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί στο εσωτερικό της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, λόγω του διορισμού της θυγατέρας του εκτελεστικού μέλους του ΔΣ, κ. Κ. Μαυράκη, σε εταιρία που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τη μελέτη των νέων εκθεσιακών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», η κόρη του κ. Μαυράκη – ο οποίος εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου – προσελήφθη σε μία εκ των εταιριών που διεκδικούν τη μελέτη για την δημιουργία της νέας ΔΕΘ στη Σίνδο, και μάλιστα, την ώρα που έτρεχε ο σχετικός διαγωνισμός και είχαν κατατεθεί οι φάκελοι των υποψηφίων αναδόχων.

Έπειτα από το ξέσπασμα του σκανδάλου και τη μόνιμου χαρακτήρα σύγκρουση του κ. Μαυράκη με τον πρόεδρο της ΔΕΘ, κ. Ι. Κωνσταντίνου, τελικώς οδηγήθηκε στην επιβολή της παραίτησής του.Η σύγκρουση αυτή είχε την αιτία της στους ελέγχους που έκανε ο πρόεδος της ΔΕΘ για τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του κ. Μαυράκη.

Στον διαγωνισμό για την εξεύρεση χρηματοοικονομικού, τεχνικού και νομικού συμβούλου για τα έργα ανάπτυξης των εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών της ΔΕΘ, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, συμμετείχαν συνολικώς επτά κοινοπραξίες. Μία εξ αυτών αποτελείται από τις εταιρίες Τράπεζα Πειραιώς – Ευρωσύμβουλοι ΑΕ – Ernst & Young ΑΕ – Ευρωτέκ Μελετητική – Σχεδιασμός ΑΕ (και άλλες).

Η θυγατέρα του κ. Μαυράκη φαίνεται από τα έγγραφα ότι προσελήφθει στην Ernst & Young στις 21 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, όταν αυτές αξιολογούνταν. Μάλιστα, το παράδοξο είναι ότι, ενώ η πρόσληψη ήταν παντελώς άγνωστη σε όλους, κοινοποιήθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΘ από τον ίδιο τον κ. Μαυράκη.

Πόλεμος επιστολών

Η εμπλοκή του ονόματος της κόρης του έγινε από τον ίδιο τον κ. Μαυράκη, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕΘ, η οποία κοινοποιήθηκε και στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ. Ο κ. Κωνσταντίνου είχε απευθύνει πρόσκληση στο ΔΣ για σύγκλησή του, προκειμένου να εξεταστούν και άλλα κρίσιμα θέματα, που ο ίδιος έθετε, πέραν των υπηρεσιακών εισηγήσεων.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ ζητούσε – μεταξύ άλλων – να επανεξεταστούν δύο υποθέσεις που ξεκινούσαν από τον κ. Μαυράκη: Πρώτον, ένας διαγωνισμός για σύναψη συμβολαίου αστικής ευθύνης των μελών του ΔΣ, διευθυντών και στελεχών της εταιρίας από απαιτήσεις τρίτων που προέρχονται από πράξεις και παραλείψεις τους και, δεύτερον, απ’ ευθείας αναθέσεις εργασιών σε τρίτες εταιρίες, οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να γίνουν από το προσωπικό του εκθεσιακού φορέα.

Η απάντηση που έλαβε από τον κ. Μαυράκη, ο οποίος τον κατηγόρησε για «επιθέσεις και υπονόμευση», ανέφερε: «Είναι άθλιο ότι προσπαθήσατε να εμπλέξετε ακόμη και την κόρη μου σε αυτή την οργανωμένη επίθεση υπονόμευσης, που από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής σας ξεκινήσατε εναντίον μου. Προσπαθήσατε να βλάψετε ένα νέο άτομο που βρίσκεται στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του, προκειμένου να πετύχετε την άθλια στόχευσή σας».

Ο κ. Μαυράκης αρνούνταν το δικαίωμα του πρόεδρου να εισηγείται θέματα στο διοικητικό συμβούλιο, «καθώς δημιουργεί σύγχυση αρμοδιοτήτων», ενώ ο κ. Κωνσταντίνου του απάντησε ότι «επιχειρείτε την υφαρπαγή μίας αρμοδιότητας που δεν σας ανήκει και, κυρίως, την αποφυγή της εξέτασης από το ΔΣ κρίσιμων θεμάτων, που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της εταιρίας».

Διαγωνισμοί και αναθέσεις

Ο διαγωνισμός για την σύναψη συμβολαίου αστικής ευθύνης καταγγέλθηκε από τον Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΘ, οι οποίοι, ζήτησαν την ακύρωση της διαδικασίας, «προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος του οργανισμού». Όταν ο κ. Κωνσταντίνου έφερε τελικά το συγκεκριμένο θέμα στο διοικητικό συμβούλιο, προτείνοντας την επανεξέτασή του, τα περισσότερα μέλη αποχώρησαν, αρνούμενα να το συζητήσουν.

Έτσι, δεν κατέστη δυνατόν να θιγεί και ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα, αυτό της απ’ ευθείας ανάθεσης της διεξαγωγής του Πανελλήνιου Συνεδρίου του RICS Hellas σε τρίτη εταιρία από τον κ. Μαυράκη. Σημειωτέον ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο ένας εκθεσιακός φορέας, ο οποίος διοργανώνει εκθέσεις και συνέδρια εδώ και 80 χρόνια, να παραχωρεί την δουλειά του σε τρίτους. Μάλιστα, με την διαδικασία απ’ ευθείας ανάθεσης δόθηκε και η επικοινωνιακή διαχείριση του εν λόγω συνεδρίου, στο οποίο υποστηρικτής ήταν η Ernst & Young.

Οι συμπτώσεις του κ. Μαυράκη με την Ernst & Young δεν σταματούν εκεί, αλλά συνεχίζονται και σε άλλο διαγωνισμό, που αφορά στην ανάθεση ελέγχου των οικονομικών της εταιρίας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 10 εταιρίες, οι εννέα εκ των οποίων κατέθεσαν παρόμοιες οικονομικές πρότασεις. Ανάμεσα σε αυτές πρόταση υπέβαλε και η Ernst & Young.

Ο κ. Μαυράκης ετοίμασε μία σχετική επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία ανέφερε ότι «η αμέσως χαμηλότερη προσφορά είναι της Ernst & Young, η οποία είναι μία από τις πλέον αξιόπιστες εταιρίες». Η συγκεκριμένη επιστολή δεν απεστάλη, όμως, ποτέ, καθώς, στελέχη της ΔΕΘ την πήραν από το πρωτόκολλο κι …έτριβαν τα μάτια τους.

Έτσι, το εκτελεστικό μέλος της ΔΕΘ, φοβούμενο αντιδράσεις, ετοίμασε νέο γράμμα (με ίδια ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου) με το οποίο εξήγησε ότι «εναπομένει ως χαμηλότερη, η προσφορά της Ernst & Young, η οποία δεν διευκρινίζει πως ακριβώς γίνεται η κατανομή των ωρών» (σσ. εννοεί τις ώρες εργασίας που προβλέπει ο διαγωνισμός).

Πάντως, στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο τα πνεύματα ηρέμησαν, καθώς έγινε αφ’ ενός ανάκληση του διαγωνισμού για την ασφαλιστική κάλυψη και αφ’ ετέρου φάνηκε ότι δεν θα ξαναγίνει απ’ ευθείας ανάθεση εκθεσιακής οργάνωσης. Ωστόσο, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», η περίπτωση του κ. Μαυράκη βρίσκεται σε γνώση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη και του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Σωκ. Ξυνίδης έχει ζητήσει τις παραιτήσεις των δύο ανδρών.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της ΔΕΘ θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις πλήττουν την ιστορική εταιρία και, μάλιστα, σε μία περίοδο κρίσης, όπου η ΔΕΘ θα έπρεπε να ήταν στην πρώτη γραμμή της ελληνικής οικονομίας, όπως έκανε ο αείμνηστος ιδρυτής της, Νικόλαος Γερμανός στο κράχ του ’30, όταν οργάνωνε road shows της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Ποιός είναι ο κ. Μαυράκης

Προσωπική επιλογή της υπουργού Εργασίας, κυρίας Λούκας Κατσέλη, ο κ. Μαυράκης τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου επί της θητείας της στο υπουργείο Οικονομίας. Το εκτελεστικό μέλος της ΔΕΘ εργάζεται στον εκθεσιακό φορέα εδώ και πολλά χρόνια και είναι πολιτικός φίλος του συζύγου της κυρίας Κατσέλη και πρώην υπουργού, κ. Γερ. Αρσένη.

Επί της προεδρίας του κ. Δημ. Μπακατσέλου (2004-2009) στη ΔΕΘ, ο κ. Μαυράκης έλαβε υποτροφία 5.880 βρετανικών λιρών για συμμετοχή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο εξωτερικό, καθώς ο τότε πρόεδρος αρνούνταν να λάβει τον μισθό του και τον παραχώρησε για υποτροφίες και κοινωφελές έργο.

Επίσης, είχε καταδικαστεί το 2003 – ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ – σε 11 μήνες φυλάκιση με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση κατά του δικηγόρου που χειριζόταν τότε θέματα εκκαθάρισης προσωπικού, κατά τη διάρκεια του λειτουργικού διαχωρισμού της ΔΕΘ και της HELEXPO.