Ως ένα «καλά κρυμμένο μυστικό» θεωρούν παράγοντες των διεθνών χρηματαγορών την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνδέοντας μάλιστα αυτήν την εξέλιξη με την πρόσκαιρη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, του γεν και του ελβετικού φράγκου.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει σε σημερινό του τηλεγράφημα ότι η υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι των μεγαλύτερων ανταγωνιστικών νομισμάτων οφείλεται «στους φόβους ότι η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους».

Στην πραγματικότητα το ευρώ καταγράφει οριακή υποχώρηση έναντι του αμερικανικού νομίσματος ενώ ελαφρώς μεγαλύτερη είναι η πτώση μόνο έναντι του γεν (-0,9%)

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και στελέχη χρηματοπιστωτικών ομίλων όπως η γαλλική τράπεζα BNP Paribas. «Το ότι η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη λύση από την αναδιάρθρωση προκειμένου να καταστήσει εκ νέου διαχειρίσιμο το χρέος της αποτελεί το πλέον δυσάρεστο κρυμμένο μυστικό» εκτιμά ο αναλυτής της τράπεζας Γκρεγκ Βενιζέλος.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται από τον διεθνή τύπο και στις τελευταίες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι οποίες φαίνεται να επέδρασαν στις τιμές των ομολόγων και των ασφαλίστρων κινδύνου της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal οι δηλώσεις του γερμανού αξιωματούχου ήταν αυτές που εκτόξευσαν το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου στο 13,26& (αύξηση κατά 34 μονάδες βάσης) ενώ το επιτόκιο των διετών τίτλων του ελληνικού δημοσίου φτάνει πλέον το 18% (αύξηση κατά 103 μονάδες βάσης)

Κατά 42 μονάδες βάσης εκτοξέυτηκε σήμερα η τιμή των ασφαλίστρων κινδύνου της Ελλάδας φτάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 1102 μονάδων. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Bloomberg οι πιθανότητες πτώχευσης της Ελλάδας μέσα στην επόμενη πενταετία φτάνουν το 60%.