«Τρέχει» η διαδικασία της ανανέωσης των αδειών των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, της Vodafone και της Wind Ηellas, που λήγουν το καλοκαίρι του 2012.
Με την ανανέωση των δύο αυτών αδειών, η οποία ενδέχεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, αν και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές της αγοράς που εκτιμούν ότι το ποσό αυτό μπορεί να φθάσει και στο διπλάσιο, δηλαδή τα 500 εκατ. ευρώ, καθώς η ανεξάρτητη Αρχή που διεξάγει τη διαδικασία, στην προκειμένη περίπτωση η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αποφάσισε να τοποθετήσει «τον πήχη» υψηλότερα από τα προϋπολογιζόμενα κονδύλια.
Η ανανέωση αφορά προς το παρόν τις άδειες και τις συχνότητες που εκχωρήθηκαν το 1992 στις εταιρείες Wind Ηellas και Vodafone.
Υπενθυμίζεται ότι το 1992 η κάθε εταιρεία είχε καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο 90 εκατ. ευρώ (32 δισ. δρχ.) για την έκδοση της σχετικής άδειας παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και για τη διάθεση ενός «μπλοκ» (περιοχής) συχνοτήτων 2Χ10 ΜΗz. Ωστόσο στην παρούσα διαδικασία η ΕΕΤΤ προτίθεται να εκχωρήσει ένα ακόμη μπλοκ συχνοτήτων (2Χ5 ΜΗz), το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και προτίθεται να αποδεσμεύσει.
Η εκχώρηση αυτή φυσικά συνιστά μια νέα άδεια η οποία ενδεχομένως να ενδιαφέρει την Cosmote, καθώς σήμερα στη συγκεκριμένη περιοχή κατέχει μόνο ένα μπλοκ φάσματος (2Χ5 ΜΗz). Σε περίπτωση όμως που τελικά δεν ευοδωθεί η εκχώρηση του νέου μπλοκ συχνοτήτων που κατέχει ο Στρατός, ενδεχομένως οι επιχειρήσεις να μπουν σε έναν εξοντωτικό πλειστηριασμό των συχνοτήτων. Σε ό,τι αφορά την είσοδο νέου, τέταρτου «παίκτη» στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να αποκλειστεί, δεδομένου ότι μόλις πρόσφατα η Wind Ηellas ήταν προς πώληση (και μάλλον σε ελκυστική τιμή), χωρίς να υπάρξει ενδιαφερόμενος.

Δημόσια διαβούλευση

Η δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ προκάλεσε αναταραχή στην αγορά, καθώς η Επιτροπή προτίμησε τη λύση του ανοιχτού διαγωνισμού για τις άδειες της Wind και της Vodafone, ενώ θα μπορούσε να τις ανανεώσει με τίμημα το οποίο θα διαμορφωνόταν από έναν ειδικό σύμβουλο, όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ετσι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης η ΕΕΤΤ ζήτησε πλειστηριασμό και τίμημα από 61,7 εκατ. ως 90 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια. Οι ενδιαφερόμενοι διαφώνησαν με τις προτάσεις της ρυθμιστικής Αρχής.
Στη διαβούλευση συμμετείχαν οι Wind, Vodafone, Forthnet, Cosmote, Εricsson Ηellas και Νokia Siemens Νetworks. Οι εκπρόσωποι της Wind, απαντώντας στην πρόταση της ΕΕΤΤ, χαρακτήρισαν υπερβολικές τις απαιτήσεις, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η ΕΕΤΤ ακολουθεί τη διαδικασία του πλειστηριασμού για την ανάθεση των αδειών. Ζήτησαν δε να ακολουθηθεί η ευρωπαϊκή διαδικασία, κατά την οποία οι άδειες δίνονται με βάση ποιοτικά κριτήρια και σταθερό ποσό. Μια διαδικασία beauty contest, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται, ή… «καλλιστεία» επί το ελληνικότερον.
Από τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους, η Εricsson δήλωσε ότι η διαδικασία την οποία πρότεινε η ΕΕΤΤ δεν είναι αυτή που ακολουθείται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ η Νokia Siemens Νetworks χαρακτήρισε «μη ελκυστική» την περιγραφόμενη διαδικασία.
Η Vodafone θεώρησε τις απαντήσεις της στη διαβούλευση εμπιστευτικές και γι΄ αυτό δεν θέλησε να δημοσιοποιηθούν οι θέσεις της από την ΕΕΤΤ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Λ. Κανέλλος έχει υποστηρίξει ότι η δημοπράτηση του φάσματος επιβάλλεται από κοινοτική οδηγία. Προτείνει δύο τρόπους δημοπράτησης:
* Είτε τη δημοπράτηση των τεσσάρων ή πέντε τμημάτων ελεύθερα σε πλειοδοτική διαδικασία και ο πάροχος που θα πλειοδοτήσει θα λάβει τις συχνότητες. * Είτε τη δημοπράτηση δύο τμημάτων 2×5ΜΗz αποκλειστικά για τους δύο υφιστάμενους κατόχους (Wind και Vodafone), προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η επένδυσή τους, και σε δεύτερη φάση δημοπράτηση των υπολειπόμενων δύο ή τριών τμημάτων σε πλειοδοτική διαδικασία για όλους τους ενδιαφερομένους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ