Λάθος στο μέτρημα λέει τώρα ότι έκανε η Morgan Stanley! Με νεότερη επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοινώνει ότι το ποσοστό της στην Alpha Bank δεν υπερβαίνει το 5%.
Ως εκ τούτου επισημαίνει δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει το Χρηματιστήριο για τις κινήσεις της, όπως προβλέπει ο νόμος για τους μετόχους που ελέγχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.
Μάλιστα προχώρησε και στην ανάκληση των σχετικών γνωστοποιήσεων που έχει στείλει το προηγούμενο διάστημα!

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οίκο, ο οποίος συμπεριφέρεται σαν να θέλει κάτι να κρύψει, περιπλέκει τα πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει σε τίποτα τις αποκαλύψεις του Βήματος της Κυριακής ότι η Morgan Stanley που ήταν σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αγόραζε μετοχές της Alpha Bank κατά την περίοδο που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες μεταξύ των δύο τραπεζών για ενδεχόμενη συγχώνευση.

Σημειώνεται ότι μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Βήματος, την περασμένη Κυριακή η Morgan Stanley με ανακοίνωσή της παραδέχεται ότι αγόραζε μετοχές της Alpha Bank κατά την περίοδο που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συνομιλίες Εθνικής – Alpha.

Ομως ισχυρίζεται ότι οι αγορές των μετοχών έγιναν για λογαριασμό πελατών της, ενώ λίγες ημέρες πριν είχε ανακοινώσει ότι είχε αυξήσει το δικό της ποσοστό άνω του 5%.

Αν λοιπόν η επενδυτική τράπεζα κατείχε τις μετοχές της Alpha Bank για λογαριασμό τρίτων, δεν είχε καμία υποχρέωση να δημοσιοποιήσει το γεγονός αυτό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάτι που έκανε στις 14 Μαρτίου, παρά μόνον στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι αντιφάσεις αυτές της Morgan Stanley αναμένεται να προκαλέσουν την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία ούτως ή άλλως διερευνά ύποπτες συναλλαγές στις μετοχές της AlphaBank και της Εθνικής κατά την περίοδο που βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη οι συνομιλίες μεταξύ των δύο τραπεζών.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Alpha Bank, σε επιστολή της προς της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η Morgan Stanley, διά της από 18.3.2011 επιστολής της, γνωστοποίησε ότι, διαμέσου των Morgan Stanley and Co. International PLC και Morgan Stanley and Co. Inc. New York, κατέχει εμμέσως, ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου επί μετοχών εκδόσεως της Alpha Bank (η «Τράπεζα») που συνολικώς κατέρχονται υπό του 5,0%, έναντι προηγούμενης γνωστοποιήσεως της 11.3.2011 (η «Προηγούμενη Γνωστοποίηση» και από κοινού με την από 18.3.2011 επιστολή, οι «Γνωστοποιήσεις») περί κατοχής ποσοστού δικαιωμάτων ψήφου και μετοχών εκδόσεως της Τραπέζης που συνολικώς ανήρχετο σε 5,109% ή 27.295.565 κοινές μετοχές μετ΄ ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου.

Επιπροσθέτως, ωστόσο, η Morgan Stanley, δια της αυτής ως άνω από 18.3.2011 επιστολής της, ισχυρίζεται (κατά μετάφραση) ότι η Morgan Stanley, Morgan Stanley and Co. International PLC και Morgan Stanley and Co. Inc. New York («MSCO») έχουν εξουσία ασκήσεως κατά την κρίση τους δικαιωμάτων ψήφου που αντιστοιχούν σε μικρό μόνο αριθμό εκ των 27.295.565 μετοχών που αναφέρονται στην Προηγούμενη Γνωστοποίηση.

Τα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στις λοιπές μετοχές που αναφέρονται στην Προηγούμενη Γνωστοποίηση, τα οποία αντιπροσωπεύουν λιγότερο του 5,0% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου της Alpha Bank, θεωρήθηκαν ότι κατέχονται από τρίτα μέρη – πελάτες της Morgan Stanley και της Morgan Stanley and Co. International PLC, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3556/2007. Η Morgan Stanley και η Morgan Stanley and Co. International PLC ενεργούν ως θεματοφύλακες για λογαριασμό των πελατών και δεν έχουν διακριτική ευχέρεια στην άσκηση των υπόψη δικαιωμάτων ψήφου καθόσον δύνανται να τα ασκούν αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τις γραπτές εντολές που χορηγούνται από τους πελάτες.

Εν όψει των ανωτέρω, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με επιστολή της, επεσήμανε στη Morgan Stanley ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις υποβολής των Γνωστοποιήσεων και ως εκ τούτου ζήτησε την άμεση ανάκλησή τους. Η Morgan Stanley, συμμορφούμενη προς τα ανωτέρω, με την από 21.3.2011 επιστολή της, προέβη σε ανάκληση των Γνωστοποιήσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.