«Ντρίμπλα» που θα τη ζήλευαν και οι μόλις προχθές αποκλεισθέντες από το Champions League παίκτες του στη Μίλαν έκανε στην Ανγκελα Μέρκελ αλλά και στους Αυστριακούς, Ολλανδούς και άλλους «υπερευαίσθητους» περί τα δημοσιονομικά εταίρους ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Ο ιταλός πρωθυπουργός είπε πως συμφωνεί να νομοθετηθούν συγκεκριμένοι στόχοι για τη μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών των κρατών-μελών, αρκεί η ρύθμιση να αφορά «όλα τα χρέη του συστήματος», όπως χαρακτηριστικά τόνισε!
«Είμαστε πρόθυμοι να υπογράψουμε απόφαση που θα θέτει συγκεκριμένους στόχους σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους μας, αλλά δεν θέλουμε οι στόχοι αυτοί να βασιστούν μόνο στο δημόσιο χρέος», είπε ο Μπερλουσκόνι σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη βελγική πρωτεύουσα. «Θέλουμε να ληφθεί υπόψη όλο το χρέος του συστήματος», πρόσθεσε ο πληθωρικός Ιταλός πρωθυπουργός.

Και εξήγησε με τρόπο απολαυστικό: «Εμείς στην Ιταλία, ξέρετε, έχουμε οικογένειες που αποταμιεύουν, που κατοικούν σε ιδιόκτητα σπίτια, ανθρώπους που αγοράζουν από πρώτο χέρι ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνησή μας… Εχουμε επίσης υγιείς τράπεζες… Θέλουμε όλα αυτά να ληφθούν υπόψη όταν θα τεθούν οι στόχοι για τη μείωση του συνολικού χρέους μας»!

Χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω, ο Μπερλουσκόνι θύμισε στη γερμανική αντιπροσωπεία αλλά και στους… γερμανικότερους των Γερμανών, σε θέματα δημοσιονομικής ευταξίας, Βορειοευρωπαίους ομολόγους του ότι μπορεί η χώρα του να θεωρείται μια από τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, με δημόσιο χρέος που αγγίζει το 100% του ΑΕΠ, όμως αν σ’ αυτό το χρέος προσθέσει κανείς και το ιδιωτικό χρέος, το συνολικό χρέος φθάνει μόλις στο 124% του ΑΕΠ.

Με βάση το ποσοστό αυτό επιθυμεί η ιταλική πλευρά να αναλάβει τις όποιες υποχρεώσεις θα αναλάβει. Ωσαύτως η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της όχι από το 78%, που είναι το δημόσιο χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά από το 159% που είναι το συνολικό χρέος της, δημόσιο και ιδιωτικό. Το αντίστοιχο ποσοστό της Γαλλίας είναι 188%, της Αυστρίας 226%, του Βελγίου στο 322%, της Ολλανδίας 344%, της Ιρλανδίας 1.224% και του Λουξεμβούργου (της χώρας με τους πλουσιότερους κατοίκους της ευρωζώνης – έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ) στο… 4.636%!
Το ελληνικό συνολικό χρέος είναι «γερμανικού επιπέδου», δηλαδή 165% ως προς το ΑΕΠ. Με βάση την πρόταση Μπερλουσκόνι, δηλαδή, οι υποχρεώσεις που θα κληθούν να αναλάβουν οι Ελληνες πολίτες για να εξορθολογήσουν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη θα πρέπει να είναι grosso modo ανάλογες των υποχρεώσεων που θα αναλάβουν οι υποχρεώσεις που θα αναλάβουν και οι Γερμανοί!…