Την επιτάχυνση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι, καθώς και επιπρόσθετες δεσμεύσεις για τον τρόπο εφαρμογής του σχεδίου για έσοδα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αναμένεται να ζητήσει από την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή της ΕΕ στο Reuters, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης θα εκδώσουν ανακοίνωση για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στη Σύνοδο της Παρασκευής, στην οποία θα χαιρετίζουν τα επιπρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η Πορτογαλία για τη μείωση του ελλείμματος.

Στην ανακοίνωση πιθανόν να ζητείται από την Ελλάδα η επιτάχυνση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα δεν θα πετύχει τους στόχους της, είπε η πηγή.

«Η ανακοίνωση θα προσφέρει μεγάλη στήριξη τον Παπανδρέου και στις προσπάθειές του να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα ζητηθούν επιπρόσθετες δεσμεύσεις από τις ελληνικές αρχές για το τρόπο εφαρμογής του σχεδίου για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ», είπε η πηγή στο Reuters, αναφερόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναμένεται επίσης να μην εγκρίνουν επίσημα το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», αν και είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί ευρεία συναίνεση επ’ αυτού, με την πλειονότητα των κυβερνήσεων να ζητούν πρώτα τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης.

Το Σύμφωνο θα υπογραφεί επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου, πρόσθεσε η πηγή.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο Dow Jones Newswires υψηλόβαθμος αξιωματούχος από χώρα της Ευρωζώνης που έχει άμεση συμμετοχή στις προετοιμασίες της Συνόδου, η γερμανική κυβέρνηση θα εκφράσει σήμερα τη διαφωνία της με το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων από τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF).

Η κυβέρνηση Μέρκελ θα συμφωνήσει στην αύξηση των κεφαλαίων του EFSF μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ειδικά οι χώρες της ευρω-περιφέρειας θα λάβουν νέα μέτρα λιτότητας.

Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι και άλλες χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα ίσως να ακολουθήσουν την κίνηση της Πορτογαλίας για επιπρόσθετες περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό – ESM (θα τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2013), το Βερολίνο θέλει να ενεργοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν «το ευρώ θα βρίσκεται σε κίνδυνο».

Αυτή η στάση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει την Πορτογαλία στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

«Με τον μηχανισμό να μην είναι σε θέση να αγοράζει ομόλογα, πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου πριν χώρες όπως η Πορτογαλία υποχρεωθούν να ζητήσουν βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Η Πορτογαλία βυθίζεται κάτω από ένα βουνό χρέους και το κόστος δανεισμού είναι αβάσταχτο. Νομίζω ότι τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου πιθανώς να συμβεί κάτι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει τις αγορές ομολόγων, ωστόσο νομίζω ότι όλοι συμφωνούν πως η διάσωση είναι πλέον αναπόφευκτη», σημείωσε.