«Βόμβα» του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν στα θεμέλια της στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας των ανέργων στη χώρα μας.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προαναγγέλλει την περικοπή του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Η θέση αυτή του επιτρόπου έρχεται την ίδια ώρα που ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε νέα αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων τον μάνα Ιανουάριο κατά 5,51% φθάνοντας τα 689.558 άτομα από τα οποία τα 258.285 λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Το συγκεκριμένο επίδομα τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Ο κ. Ολι Ρεν απαντώντας – γραπτώς – σε σχετική ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή υπογράμμισε ότι τα επιδόματα ανεργίας, όπως και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα επιδόματα, θα πρέπει να δίδονται κατόπιν ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων αλλά και άλλων εισοδημάτων του διακαιούχου.

«Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει θα υπάρξει καλύτερη στόχευση αλλά και δικαιότερη επίδραση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων».

Στην απάντησή του ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο προαναφερθείς έλεγχος των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων μπορεί επίσης να εγγυηθεί τη διαθεσιμότητα πόρων για επενδύσεις σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και τη λήψη εστιασμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της ένδειας με στόχο την αποτελεσματική προστασία των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα το επίδομα ανεργίας είναι 454,25 ευρώ και χορηγείται για διάστημα από έξι έως δώδεκα μήνες αναλόγως με τις ημέρες εργασίας που είχε τα προηγούμενα έτη ο άνεργος.