Η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν θα γλιτώσουν το «κούρεμα» του χρέους τους, ενώ στον προθάλαμο του… κουρείου περιμένει σειρά η Πορτογαλία. Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ.

Ο Ρογκόφ, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θεωρεί μάλιστα ότι το κατώφλι του… οίκου δημοσιονομικής κομμωτικής δρασκελίζει και η Ισπανία, η οποία ενδεχομένως κι αυτή μόνο με «κούρεμα» θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση χρέους που την ταλανίζει. Ερωτηθείς σχετικώς, πάντως, ο αμερικανός καθηγητής είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

«Πιστεύω ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δύο ή τριών κρατών – της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας – είναι αναπόφευκτη», δήλωσε χθες το βράδυ ο Ρογκόφ μιλώντας στο χειρότερο ακροατήριο που θα μπορούσε να μιλήσει για να αναπτύξει τις συγκεκριμένες απόψεις: σε εκδήλωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο!

Ο αμερικανός καθηγητής αναγνώρισε ότι λόγοι εθνικού ή ευρωπαϊκού γοήτρου ή ίσως λόγοι πολιτικής και οικονομικής ορθότητας επιβάλλουν την αποφυγή μιας ορολογίας μειωτικής και απαξιωτικής για χώρες-μέλη της ευρωζώνης και για την ευρωζώνη την ίδια. «Για να παραμείνουν ευπρόσωποι έναντι της διεθνούς κοινότητας πιθανώς να ονομάσουν την αναδιάρθρωση κάπως αλλιώς, θα πρόκειται όμως για αναδιάρθρωση», είπε χαρακτηριστικά ο Ρογκόφ.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο διάσημος οικονομολόγος είχε «ποσοτικοποιήσει» το κούρεμα. Είχε πει ότι οι κάτοχοι ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνηθίσουν την ιδέα ότι οι επενδύσεις τους θα χάσουν το 40% της αξίας τους. «Είναι αβάστακτο να συντηρούνται τόσο υψηλά δημόσια ή και ιδιωτικά χρέη ταυτόχρονα σε τέσσερις χώρες.

Ο κίνδυνος να περιμένει κανείς μέχρι οι χώρες αυτές να περιορίσουν τα χρέη τους είναι μεγάλος, διότι τα χρέη διογκώνονται και ως εκ τούτου δυσχεραίνεται η αντιμετώπισή τους», είπε χθες ο Ρογκόφ.

Για την Ισπανία, ειδικότερα, ο καθηγητής παραδέχθηκε ότι είναι «πολύ μεγάλη» για να χρεοκοπήσει. Οσο για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν κάποιες χώρες και συγκεκριμένα η Ελλάδα και η Πορτογαλία από τη ζώνη του ευρώ, ο Ρογκόφ είπε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα, μια λύση που δεν πιστεύει ότι θα επιλεγεί. «Δεν τίθεται στο τραπέζι η έξοδος κάποιας χώρας από το ευρώ…

Επαναλαμβάνω όμως ότι οι χρεοκοπίες είναι αναπόφευκτες», είπε. Πάλι καλά, διότι σε συνέντευξή του που δημοσίευσε στις 10 Φεβρουαρίου η Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε προτείνει να εγκαταλείψουν η Ελλάδα και η Πορτογαλία τη ζώνη του ευρώ για 10 ή 15 χρόνια, ώστε να έχουν τον χρόνο να αποκαταστήσουν τη δημοσιονομική ισορροπία τους και κατόπιν να επανέλθουν.