Μια στις τρεις επιχειρήσεις προτίθεται να συνάψει και να εφαρμόσει μειώσεις μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων εντός του 2011, ενώ το 59% των εκπροσώπων των επιχειρήσεων απαντά αρνητικά σε αυτή την προοπτική.

Eνα υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων (40,9%) θεωρεί τις επιχειρησιακές συμβάσεις ως απαραίτητη επιλογή για την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, και το 45,4% πιστεύει ότι η καθιέρωσή τους κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή το 45,5% των στελεχών εκτιμούν ότι οι μειώσεις μισθών – που θα επιφέρουν οι νέες συμβάσεις – θα επιδεινώσει τις σχέσεις και θα οδηγήσει σε σύγκρουση τις διοικήσεις των επιχειρήσεων με τους εργαζόμενους.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε έρευνα της εταιρείας «People for Business» με θέμα «την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων το 2011». Η έρευνα έγινε σε δείγμα 145 μικρών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ ρωτήθηκαν στελέχη (γενικοί διευθυντές, διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού και managers) που απασχολούνται σε αυτές.

Στόχος της έρευνας, είναι η διερεύνηση των προθέσεων των εταιριών κατά πόσο θα επιδιώξουν την σύναψη ή όχι επιχειρησιακών συμβάσεων εντός του τρέχοντος, αλλά και ο προσδιορισμός των παραγόντων που θα λάμβαναν υπόψη τους, πριν προβούν σε μία τέτοια ενέργεια.

Έτοιμη να εφαρμόσει τις επιχειρησιακές συμβάσεις, το 2011, δηλώνει 1 στις 3 επιχειρήσεις. Το 28% των εκπροσώπων των επιχειρήσεων δήλωσαν έτοιμοι να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, ενώ το 59% απάντησε αρνητικά.

Το 12% των στελεχών τόνισε πως δεν γνωρίζει τις προθέσεις της διοίκησης της εταιρίας.

Θετικά αντιμετωπίζει τις επιχειρησιακές συμβάσεις το 62,3% των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού που συμμετείχε στην έρευνα, ενώ, το 36% θεωρεί ότι η διαμόρφωση του πλαισίου των επιχειρησιακών συμβάσεων παρουσιάζει κενά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, (77,2%) θεωρεί ότι η σύναψη των νέων συμβάσεων θα συμβάλει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά εκφράζεται προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τη μείωση των μισθών στην παραγωγικότητα της επιχείρησης, όπως και στις εσωτερικές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης.

Ειδικότερα, το 54,51% των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού δηλώνει ότι η μείωση των μισθών θα μειώσει παράλληλα και την παραγωγικότητα της επιχείρησης, ενώ το 45,45% εκτιμά ότι θα προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και θα διαταράξουν την εργασιακή ειρήνη στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Διαφορετικές εκτιμήσεις εκφράζονται και για τους λόγους που θα πρέπει να συνυπάρχουν για την σύναψη μια επιχειρησιακής σύμβασης.

Το 40,9% των εταιριών θεωρεί την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων απαραίτητη επιλογή για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. Το 27,7% πιστεύει ότι οι μισθοί πρέπει να μειωθούν μόνο εάν κινδυνεύει η επιχείρηση με πτώχευση.

Το 22,7% δηλώνει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα πρέπει να γίνονται προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις και το 8,7% επισημαίνει ότι πρέπει να καθιερωθούν για την αποφυγή της μετατροπής των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης.

Τέλος, το 51% δήλωσε πως οι μειώσεις μισθών θα πρέπει να αφορούν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες στελεχών και όχι το σύνολο του προσωπικού, ενώ το 49% εκτιμά ότι θα πρέπει να αφορούν όλους του εργαζόμενους της επιχείρησης.