Σε μια παρτίδα σκληρού πόκερ εξελίσσεται η πρόταση συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Αlpha Βank, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή, παρ΄ ότι είχε ξεκινήσει με απόλυτη μυστικότητα πριν από έναν μήνα. Στην παρτίδα των τραπεζιτών της Εθνικής και της Αlpha αναμένεται τώρα να μπουν και οι άλλες τράπεζες, καθώς ναι μεν η Αlpha αρνήθηκε την πρόταση, πλην όμως έγινε σαφές στην αγορά ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό… «Ξεκινάει ένας ενδιαφέρον μήνας» εκτιμά κορυφαίος τραπεζίτης που εμπλέκεται στο deal, ενώ σύμφωνα με άλλον που έγκειται στην απέναντι πλευρά «το παιχνίδι μόλις άρχισε».
Το άνοιγμα της παρτίδας έγινε με την κατάθεση της πρότασης του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής κ. Απ. Ταμβακάκη, η οποία προβλέπει 8 μετοχές του νέου σχήματος για κάθε 11 μετοχές της Αlpha. Μετά την απόρριψη της πρότασης από τη διοίκηση της Αlpha αναμένονται οι επόμενες κινήσεις είτε από την πλευρά της Εθνικής με βελτιωμένη πρόταση ή ακόμη από έναν τρίτο παίκτη, ο οποίος έχοντας ως βάση την πρόταση της Εθνικής μπορεί να προσφέρει κάτι καλύτερο. Δεν αποκλείεται όμως και η ρελάνς να προέλθει από την πλευρά της Αlpha με τη μορφή πρότασης συνεργασίας με τρίτη τράπεζα.
Σε κάθε περίπτωση, η γνωστοποίηση της πρότασης της Εθνικής σήμανε συναγερμό στα επιτελεία των υπόλοιπων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, καθώς αν προχωρήσει το deal θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με μερίδια αγοράς 36,5% στις καταθέσεις και 33% στα δάνεια στην εγχώρια αγορά, ποσοστά υπερδιπλάσια από το δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα, τη Εurobank. Σε περίπτωση που προκύψει τελικά συμφωνία μεταξύ της Εθνικής και της Αlpha, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα προκληθεί ντόμινο, με όλα τα ενδεχόμενα για πιθανούς συνδυασμούς να παραμένουν ανοιχτά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας δεν έκρυψε τη διάθεσή του για ένα μεγάλο deal. Κατά προτίμηση ήθελε να συνεχίσει την υπόθεση που είχε αφήσει ημιτελή η διοίκηση του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά, στην οποία ο ίδιος συμμετείχε ως υποδιοικητής. Ηταν πριν από 10 χρόνια όταν η συμφωνία συγχώνευσης του τότε διοικητή της Εθνικής με τον πρόεδρο της Αlpha κ. Γ. Κωστόπουλο δεν προχώρησε.
Το ενδιαφέρον του κ. Ταμβακάκη εκδηλώθηκε ανεπίσημα πριν από το περασμένο καλοκαίρι. Οι πρώτες κρούσεις για τα σχέδιά του δεν βρήκαν ευήκοα ώτα στη διοίκηση της Αlpha. Ετσι αναγκάστηκε να αλλάξει, προσωρινά, ρότα. Αντί για deal, την εποχή που η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρούσε τη συνένωση με την ΑΤΕ και το ΤΤ, προετοίμασε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, την οποία πραγματοποίησε με ευνοϊκούς όρους εκμεταλλευόμενος τις συγκυρίες της αγοράς τον περασμένο Οκτώβριο.
Κεφαλαιακά ενισχυμένος έβαλε και πάλι μπροστά το σχέδιο για το μέγα τραπεζικό deal. Πριν από περίπου έναν μήνα, στις 18 Ιανουαρίου, κάλεσε σε γεύμα στο γραφείο του προέδρου της Εθνικής κ. Β. Ράπανου τον κ. Κωστόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Δ. Μαντζούνη και τους παρουσίασε την πρόταση για φιλική συγχώνευση των δύο τραπεζών. Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας (disclosure agreement) και να εξετάσουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης.
Πράγματι η συμφωνία υπογράφηκε στις 3 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια οι σύμβουλοι των δύο τραπεζών στο Λονδίνο έπιασαν δουλειά. Από την πλευρά της Εθνικής ορίστηκαν οι Βank of Αmerica Μerrill Lynch και Μorgan Stanley και από την πλευρά της Αlpha οι JΡ Μorgan και Citigroup. Με απόλυτη μυστικότητα, πρωτοφανή για τα ελληνική δεδομένα, το θέμα στην Αθήνα χειρίστηκαν για μεν την Εθνική ο κ. Ταμβακάκης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Ανθ. Θωμόπουλος, για δε την Αlpha Βank, εκτός από τους κκ. Κωστόπουλο και Μαντζούνη, ο γενικός διευθυντής της τράπεζας κ. Αρτ. Θεοδωρίδης. Στο διάστημα των προηγούμενων δύο εβδομάδων οι δύο πλευρές αντάλλαξαν στοιχεία, χαρτιά και εξέτασαν τις βασικές παραμέτρους της προτεινόμενης συγχώνευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι κκ. Κωστόπουλος και Ταμβακάκης είχαν συχνές τηλεφωνικές επαφές, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκαν σε φιλικό κλίμα στο σπίτι του προέδρου της Αlpha Βank.
Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ως καταληκτική ημερομηνία την περασμένη Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι κκ. Κωστόπουλος και Ταμβακάκης επρόκειτο να συναντηθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις επτά και μισή.
Η συνάντηση όμως δεν πραγματοποιήθηκε. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι διαφωνίες που είχαν ανακύψει κυρίως ως προς την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, την οποία η διοίκηση της Αlpha θεωρούσε χαμηλή, έδειχναν ότι η συμφωνία οδηγούνταν σε ναυάγιο και το θέμα διέρρευσε.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η απόφαση της διοίκησης της Αlpha να συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο το πρωί της Παρασκευής κίνησε τις υποψίες και διέρρευσε στην αγορά το αντικείμενο του διοικητικού συμβουλίου, προκαλώντας την αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία ζήτησε σχετική ενημέρωση από τις δύο τράπεζες και ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους.
Αυτό οδήγησε το μεσημέρι της Παρασκευής στη δημοσιοποίηση από την Εθνική της πρότασής της την ώρα που συνεδρίαζε το διοικητικό συμβούλιο της Αlpha. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε από την αγορά ως πίεση προς την πλευρά της Αlpha. Προκάλεσε μάλιστα την αντίδραση του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή. Με δήλωσή του το μεσημέρι της Παρασκευής τάχθηκε υπέρ της συγχώνευσης, επισημαίνοντας ότι «τις τελικές αποφάσεις θα πάρουν οι μέτοχοι των δύο τραπεζών».
Το διοικητικό συμβούλιο της Αlpha τελικά αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας απέρριψε την πρόταση. Κύκλοι της Εθνικής σχολιάζοντας την απόφαση έλεγαν «ας κάνουν αντιπρόταση» και πρόσθεταν ότι «η πρόταση της Εθνικής είναι απολύτως ικανοποιητική για τους μετόχους της Αlpha». Η διοίκηση της Εθνικής θεωρεί ότι το premium που προσφέρει, της τάξεως του 23,5% πάνω από την τιμή της μετοχής της Αlpha, «είναι πολύ υψηλό για τέτοιου είδους deal, τριπλάσιο από το συνηθισμένο» , ενώ το κέρδος για τους μετόχους της Αlpha Βank αυξάνεται «αν συνυπολογιστεί το όφελος που αντιστοιχεί στην περιουσία τους από τις συνέργειες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση».
Από την πλευρά της η διοίκηση της Αlpha Βank θεωρεί ότι το premium είναι χαμηλό, υποστηρίζοντας ότι δεν εισπράττει μετρητά αλλά παίρνει μετοχές, η αξία των οποίων μπορεί να υποχωρήσει στο μέλλον. Επιπλέον αφήνει να εννοηθεί ότι η Αlpha Βank επωμίζεται τον κίνδυνο που ενέχει το υψηλό χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει η Εθνική.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ