Στο θαλάσσιο οικόπεδο με τον αριθμό «12», που βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, επικεντρώνονται τώρα οι προσπάθειες για τον εντοπισμό, σε μεγάλο βάθος, φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Το οικόπεδο αυτό συνορεύει με ισραηλινό θαλάσσιο οικόπεδο, στο οποίο έχουν εντοπισθεί τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ηδη στη Λευκωσία, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής ενεργειακής εταιρίας Nobie Energy για επίσπευση των γεωτρήσεων, ομιλούν ότι θα υπάρξει φυσικό αέριο εντός του 2016.

Σε συνδυασμό μάλιστα, με τα κοιτάσματα στο Ισραήλ, η Κύπρος μπορεί πριν από το 2019 να δημιουργήσει μονάδες υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου. Αυτό το επιβεβαίωσε και ο κύπριος Υπουργός Εμπορίου κ. Αντώνης Πασχαλίδης, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της κυπριακής βουλής.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι ραγδαίες.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ζήτησε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Nobie Energy. Η συνάντηση έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο και οι αμερικανοί ενημέρωσαν τον κύπριο Πρόεδρο για τα πώς και πότε θα αρχίσουν τις έρευνες και τις προβλέψεις τους για τα κοιτάσματα που υπάρχουν.

Σημειώνεται ότι, η αμερικανική αυτή εταιρία, είναι η ίδια που έχει αναλάβει για λογαριασμό του Ισραήλ τη διαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρέθηκαν εντός της ισραηλινής ΑΟΖ. Ήδη η αμερικανική εταιρία, δήλωσε την πρόθεσή της να αρχίσει όσο το δυνατόν συντομότερα γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι αμερικανοί πιστεύουν ότι:

* Το οικόπεδο 12 «δείχνει» χρυσοφόρο.

* Ο αγωγός προς την Κύπρο είναι πραγματοποιήσιμος.

* Μπορεί να εξαχθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Πληροφορίες που δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα αναφέρουν ότι, 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 200 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου περιέχει το οικόπεδο 12.