Υπέρ του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης τάχθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Β. Μπαλλής, εκτιμώντας ότι έχει συντελεστεί ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις για έναν αξιόπιστο ευρωπαϊκό μηχανισμό για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε την εκτίμηση ότι «θα ξαναβγούμε στις διεθνείς αγορές, και μάλιστα σύντομα, ίσως και πριν από το τέλος της χρονιάς».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η τράπεζα από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης (ΕΒΕΠ) και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) για την ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις νέες διατάξεις που αφορούν τη φορολογία.

Ο κ. Μπαλλής υπογράμμισε ότι η τράπεζα ανέλαβε μια εκστρατεία ενημέρωσης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, με δεδομένο το ιδιαίτερο εύρος των σχέσεων που έχει αναπτύξει μαζί τους και τη δέσμευσή της να σταθεί δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο. «Αλλωστε, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καλείται να πρωταγωνιστήσει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, απαλλαγμένο από την κρατικοδίαιτη λογική του παρελθόντος και στηριγμένο στην εξωστρέφεια, τον υγιή ανταγωνισμό και τη στη δημιουργική πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Μπαλλής πρόσθεσε ότι το τραπεζικό σύστημα διατήρησε παρά την κρίση θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης (σε αντίθεση με άλλες χώρες που αντιμετώπισαν ύφεση, όπως η Ιρλανδία), ενώ η ρευστότητα, που περιορίστηκε λόγω των κλειστών αγορών, διοχετεύεται κατά κύριο λόγο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Γ. Κασιμάτης αποτύπωσε την εικόνα της αγοράς και τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν οι επιχειρήσεις από τις συνέπειες της εγχώριας και διεθνούς ύφεσης. Συγκεκριμένα, τόνισε ιδιαίτερα ότι η χρηματοπιστωτική πολιτική των τραπεζών πρέπει να χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό, απλότητα και προσιτότητα και η τιμολογιακή πολιτική προς το πελατειακό δυναμικό να είναι πειστική και αποδεκτή, ενώ θα πρέπει να γίνεται διακριτική εκτίμηση της φερεγγυότητας και αξιοπιστίας του πελατολογίου προκειμένου να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνέπειας και αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών του.

Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν o κ. Γ. Χριστόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της ΠΟΦΕΕ, ο οποίος μέσα από αναλυτικά παραδείγματα παρουσίασε όλα τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η μικρομεσαία επιχείρηση σύμφωνα με τη νέα Φορολογική Νομοθεσία. Ενδεικτικά, έγινε αναφορά στις αλλαγές που ισχύουν στον τρόπο φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, στις τροποποιήσεις που αφορούν δαπάνες, τεκμήρια, ΦΠΑ, Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και μεταβιβάσεις εταιρειών και στις μεταβολές που αφορούν στον τρόπο εξόφλησης αγορών. Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στο νέο ρόλο του Λογιστή – Φοροτεχνικού για την υποστήριξη των πελατών του, με αυξημένες ευθύνες και αρμοδιότητες που πλέον θεσμοθετούνται και νομοθετικά.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του κ. Π. Θεοδώρου, Διευθυντή του Τομέα Εμπορικής Ανάπτυξης της Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Eurobank. Ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του Επαγγελματικού Λογαριασμού της Τράπεζας για τη λειτουργία και την προσαρμογή της Μικρομεσαίας Επιχείρησης στα νέα φορολογικά δεδομένα, καλύπτοντας όλο το εύρος των σημερινών αναγκών τους. Επιπλέον έγινε αναφορά σε όλες τις πρωτοβουλίες που παίρνει η Τράπεζα, όπως τα ολοκληρωμένα χρηματοδοτικά προγράμματα «Πράσινης Ανάπτυξης» και η συμμετοχή σε κοινοτικά ή κρατικά αναπτυξιακά προγράμματα με προνομιακούς όρους, συμβάλλοντας στην ακόμα πιο άμεση και αποτελεσματική στήριξη των πελατών της στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες.