Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών. Η εφαρμογή του νομοσχεδίου το 2011 θα αποφέρει εισπράξεις ύψους 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων.

Ωστόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο υπήρξαν αντιδράσεις υπουργών και τέθηκε στο τραπέζι η επιβολή ενός κοινωνικού πόρου επί του τζίρου των δραστηριοτήτων των αδειοδοτημένων παρόχων. Παράλληλα εκφράστηκε έντονη ανησυχία για το μήνυμα που δίδεται προς την κοινωνία με τη νομιμοποίηση του τζόγου σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και αύξησης της ανεργίας. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πρέπει να προσδιοριστεί εξαρχής και επακριβώς ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν.

Το άνοιγμα της αγοράς των βιντεολόττο και του διαδικτυακού στοιχήματος αναμένεται στο τέλος του έτους μετά την ίδρυση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), η οποία θα παρακολουθεί την αγορά που ανοίγει και η οποία σταδιακά θα ενσωματώσει τις αρμοδιότητες όλων των υφιστάμενων εποπτικών αρχών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διενέργεια παιγνίων έπειτα από αδειοδότηση και τον ορισμό κανόνων υπεύθυνου παιχνιδιού για την προστασία των παικτών. Ενδεικτικά προβλέπει ελάχιστο κόστος συμμετοχής στο παίγνιο ή στο στοίχημα, θέτει περιορισμό στη συμμετοχή ανηλίκων, προβλέπει ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία και οι χρηματορροές, θέτει κανόνες απορρήτου για την προστασία των παικτών, ενώ εισάγει αυστηρές κυρώσεις για την παραβίαση των όρων συμμετοχής στην αγορά.

Νόμιμο στοίχημα στο Διαδίκτυο

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η προκήρυξη 15 ως 50 αδειών υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος, πενταετούς διάρκειας, ύστερα από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Οι ιστότοποι οφείλουν να έχουν ονομασία με κατάληξη «.gr». Η υπό ίδρυση Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) θα παρακολουθεί την αγορά ως ειδικευμένη αυτόνομη δημόσια υπηρεσία εποπτευόμενη από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ΕΕΕΠ μέσω του ΚΔΕΠ θα καθορίζει τις λεπτομέρειες του συστήματος αδειοδότησης και τις υποχρεώσεις που θα επιβάλλονται στους κατόχους άδειας. Η διάρκεια των αδειών θα είναι πενταετής και οι ιστότοποι θα οφείλουν να έχουν ονομασία με κατάληξη «.gr».

Φρουτάκια σε αδειοδοτημένους χώρους

Στο νομοσχέδιο περιγράφονται επίσης οι κανόνες αδειοδότησης παιγνιομηχανών. Προβλέπεται η προκήρυξη τεσσάρων ως δέκα αδειών ευρείας κλίμακας _ ύστερα από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό _ που θα αφορούν σε 25.000 παιγνιομηχανήματα συνολικά (ίσος αριθμός μηχανημάτων ανά άδεια). Προβλέπεται επίσης ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως 5.000 επιπλέον παιγνιομηχανήματα με άδειες περιορισμένης κλίμακας (από 1 ως 5 μηχανήματα). Οι κάτοχοι άδειας ευρείας κλίμακας μπορούν να είναι ΑΕ με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 500.000 ευρώ με έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Στην προκήρυξη ορίζεται ότι θα υπάρχει η τιμή εκκίνησης του τιμήματος της άδειας για τα τυχερά παίγνια. Αυτό θα καταβάλλεται κατά 80% με την έκδοση της άδειας, ενώ το υπόλοιπο 20% σταδιακά, σύμφωνα με την προκήρυξη. Τέλος, προβλέπεται η ελεύθερη διάθεση τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων και διεξαγωγή τους μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους.

Οι κανόνες του παιχνιδιού για τα «φρουτάκια»

Προβλέπεται η προκήρυξη τεσσάρων ως δέκα αδειών ευρείας κλίμακας, έπειτα από τη διεξαγωγή διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, για 25.000 ηλεκτρονικούς κουλοχέρηδες συνολικά (ίσος αριθμός μηχανημάτων ανά άδεια).

Προβλέπονται επίσης 5.000 επιπλέον παιγνιομηχανήματα που μπορούν να λειτουργήσουν με άδειες περιορισμένης κλίμακας (από 1 ως 5 μηχανήματα).

Ευρείας κλίμακας κάτοχοι άδειας μπορούν να είναι ΑΕ με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 500.000 ευρώ που έχουν έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Και τον ηλεκτρονικό τζόγο

Προβλέπεται η προκήρυξη 15 ως 50 αδειών υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος, έπειτα από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Η διάρκεια των αδειών θα είναι πενταετής.

Οι ιστότοποι οφείλουν να έχουν ονομασία με κατάληξη.gr

Ειδική επιτροπή θα καθορίζει τις λεπτομέρειες του συστήματος αδειοδότησης και τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους κατόχους άδειας.

Δικλείδες ασφαλείας για τους παίκτες

Απαγορεύεται η συμμετοχή ανηλίκων σε τυχερά παίγνια. Οι ανήλικοι μπορούν να συμμετέχουν μόνο στα τεχνικά-ψυχαγωγικά παίγνια.

Ορίζεται το κόστος συμμετοχής στο παίγνιον ή στο στοίχημα (από 0,10 ευρώ ως 5 ευρώ).

Απαγορεύεται το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ένας παίκτης να υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής του στο παίγνιο.

Προβλέπεται η ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία και οι χρηματορροές που αφορούν τους παίκτες.

Ορίζονται οι κανόνες απορρήτου για την προστασία των παικτών, με εξαίρεση τις ελεγκτικές και φορολογικές αρχές.

Υποχρεώσεις αδειούχων,

παρόχων και φορέων

Προβλέπεται φορολόγηση με διοικητικά τέλη εκκίνησης και λειτουργίας, συμμετοχή του Δημοσίου επί του κύκλου εργασιών (6%) και φόρος στα κέρδη των παικτών, όπως στα λαχεία.

Προβλέπονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των όρων του νόμου και της άδειας.