Ανέγερση οικοδομής για α Δ κατοικία
Η κυρία Φανή Τσαλίκη ερωτά: «Το 2009 πήρα στεγαστικό δάνειο και ξεκίνησα την ανέγερση πρώτης κατοικίας 150 τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Τον Μάρτιο του 2010 αποφάσισα να πουλήσω το σπίτι που ήταν ήδη σε κατάσταση ανέγερσης. Συντάξαμε με τον αγοραστή ένα ιδιωτικό συμφωνητικό και με την προκαταβολή που πήρα εξόφλησα το δάνειο, έγινε άρση της υποθήκης και συνέχισα την κατασκευή του σπιτιού. Λόγω καθυστέρησης έγκρισης του δανείου του αγοραστή θα κάνουμε συμβόλαια το 2011. Πώς αντιμετωπίζεται στη φορολογική μου δήλωση (οικονομικό έτος 2011) η ανέγερση του σπιτιού αφού είναι ακόμη στο όνομά μου, η εξόφληση του δανείου και πώς δηλώνονται τα ποσά που έχω εισπράξει από τον αγοραστή ως προκαταβολή και με τα οποία εξόφλησα το δικό μου δάνειο και περαίωσα την κατασκευή;». Απάντηση:

1. Στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλετε το 2011 στη σχετική διάταξη θα γράψετε το ποσό της δαπάνης που καταβλήθηκε το 2010 για την ανέγερση της οικοδομής, εφόσον βέβαια το 2010 δαπανήσατε κάποια χρηματικά ποσά για την ανέγερσή της. Ακόμη στη σχετική ένδειξη της δήλωσης θα γράψετε και το ποσό των τοκοχρεολυτικών δόσεων που καταβλήθηκαν το 2010 για την εξυπηρέτηση του δανείου. Εφόσον εξοφλήσατε το σύνολο του δανείου θα γράψετε το ποσό αυτό. 2. Το ποσό που σας καταβλήθηκε με ιδιωτικό συμφωνητικό δεν θα ληφθεί υπόψη για τη δικαιολόγηση του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματός σας. Επρεπε να είχε συνταχθεί προσωρινό συμβόλαιο στο οποίο θα αναφερόταν το ποσό που σας καταβλήθηκε.

Αγορά κατοικίας και πόθεν έσχες
Ο κ. Σιόρας ερωτά: «Αγόρασα στο όνομα του παιδιού μου διαμέρισμα 40 τ.μ. ως πρώτη κατοικία.Το οριστικό συμβόλαιο έγινε 9.3.2010. Δόθηκε μια μικρή προκαταβολή και όλο το ποσό 54.000 ευρώ πιστώθηκε στο παιδί μου με τον ρητό όρο να καταβληθεί ολόκληρο, με την παράδοση του διαμερίσματος. Το συμβόλαιο αναφέρει ότι η καταβολή του ποσού στον κατασκευαστήθα γίνει το αργότερο ως τα μέσα Μαΐου 2010 και η εξόφληση θα αποδεικνύεται με απόδειξη πληρωμής. Ο εργολάβος εξοφλήθηκε στις 12.4.2010 με μετρητά και έδωσε απλή απόδειξη εξοφλήσεως με σφραγίδα της εταιρείαςγια ολόκληρο το ποσό που ήταν πιστωμένο στο συμβόλαιο. Στην απόδειξη αναφέρεται ότι “εξοφλείται το τάδε συμβόλαιο του συμβολαιογράφου… και ότι ουδεμία απαίτηση υπάρχει εκατέρωθεν”. Η εξοφλητική πράξη στον συμβολαιογράφο συντάχτηκε αργότερα, στις 10.5.2010 λόγω φόρτου εργασίας, όπου αναφέρεται η εξόφληση του κατασκευαστή χωρίς να γράφεται ημερομηνία. Με δεδομένο ότι στις 23.4.2010 δημοσιεύτηκε ο νέος φορολογικός νόμος και το ότι το παιδί μου υποβάλλει φορολογική δήλωση μόνο τα τελευταία δύο χρόνια και με πενιχρό εισόδημα. Θα ήθελα τη δική σας γνώμη: α) με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του παιδιού μου το 2011 η κατοικία αυτή θα ελεγχθεί για πόθεν έσχες; β) Σε κάθε περίπτωση, πώς θα γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το 2011; Θα φορολογηθεί για το εισόδημα που θα δηλώσει (12.000

ευρώ μισθωτός) ή με βάση το ποσό της απόκτησης της κατοικίας (54.000 ευρώ); Τελικά τι με συμβουλεύετε να κάνω;».

Απάντηση: Κατά την άποψη της στήλης εφόσον η αγορά της πρώτης κατοικίας των 40 τ.μ. έγινε πριν από την ισχύ (23.4.2010) του Ν. 3842/2010 και η εξόφληση του τιμήματος έγινε πριν από την ημερομηνία αυτή, ο γιος σας δεν θα υπαχθεί στο πόθεν έσχες.

Δαπάνες κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας
Ο κ. Δημήτριος Αραμπατζής ερωτά: «Είμαι διαχειριστής πολυκατοικίας και το 2010 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες για την επισκευή και συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας. Ερωτώ: 1. Οι δαπάνες αυτές μπορούν να συμπεριληφθούν για τη διαμόρφωση του αφορολόγητου ποσού των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων; 2. Αν ναι, ποια διαδικασία θα ακολουθήσουν για τον επιμερισμό των δαπανών αυτών και τη χορήγηση ανάλογης βεβαίωσης στους ιδιοκτήτες;».

Απάντηση: Οι δαπάνες επισκευής και συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση του κατά περίπτωση αφορολόγητου ποσού που έχει προβλεφθεί με τον Ν. 3842/2010. Στις περιπτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιες δαπάνες, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα πρέπει να χορηγήσει σε κάθε συνιδιοκτήτη της πολυκατοικίας συγκεντρωτική κατάσταση των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν στην οποία θα εμφανίζεται το ποσό των κοινόχρηστων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού. Από την κατάσταση αυτή θα προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, ο αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη, ανάλογα με το ποσό της συνιδιοκτησίας κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στους κοινόχρηστους χώρους.

Αντίγραφο της συγκεντρωτικής κατάστασης θα πρέπει να υποβληθεί από κάθε συνιδιοκτήτη, μαζί με τις λοιπές αποδείξεις δαπανών που διαμορφώνουν το κατά περίπτωση αφορολόγητο ποσό. Τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινόχρηστων δαπανών θα πρέπει να φυλαχτούν από εσάς, τον διαχειριστή και να επιδειχθούν αν ζητηθούν.

Περαίωση εκκρεμών υποθέσεων
Η κυρία Μαρία Παπαδάκη ερωτά:

«Το 2003 και το 2004 είχα ανοίξει βιβλία ως ελεύθερος επαγγελματίας (σχεδιάστρια γενικού σχεδίου). Τα έκλεισα το 2004 και έπειτα από έξι χρόνια μου ήρθε χαρτί περαίωσης των 1.130 ευρώ. Αναρωτιέμαι ότι αφού τα είχα όλα πληρωμένα ΦΠΑ, ΤΕΒΕ, τα πάντα-, γιατί εμένα μου ήρθε να πληρώσω και από πάνω;Αν δεν τα πληρώσω τι γίνεται; Είμαι άνεργη και όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ δύσκολο ως ακατόρθωτο να πληρωθεί αυτό το ποσό».

Απάντηση: Η περαίωση αφορά τα δύο έτη που ασκήσατε το ελευθέριο επάγγελμα. Η υπαγωγή στην περαίωση δεν είναι υποχρεωτική. Αν κατά συνέπεια δεν έχετε φορολογικές εκκρεμότητες να μην υπαχθείτε στην περαίωση.

Φορολογία αμοιβών αξιωματικών Εμπ. Ναυτικού
Ο κ. Χρήστος Ψώρας ερωτά: «Είμαι αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού και θα ήθελα να σας ρωτήσω τι ποσό θα πληρώσω στην Εφορία αν δηλώσω 70.000 ευρώ για το 2010 και πόσες αποδείξεις θα πρέπει να μαζέψω».

Απάντηση:1. Ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 6% από 1.1.2010. Αν ο φόρος που προκύπτει με την εφαρμογή του πιο πάνω συντελεστή είναι μεγαλύτερος του φόρου που προκύπτει με την εφαρμογή της κλίμακας φόρου, των αφορολόγητων ποσών, των εκπτώσεων από το εισόδημα και των μειώσεων του φόρου, το επιπλέον ποσό του φόρου επιστρέφεται με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος.

Αν ο αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού εκτός από τις αμοιβές που αποκτά από την υπηρεσία που προσφέρει αποκτά εισοδήματα και από άλλες πηγές, για να βρεθεί ο φόρος που οφείλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα, το ποσό του φόρου που βρίσκεται με την εφαρμογή του συντελεστή 6% προστίθεται στο ποσό του φόρου που αναλογεί επιμεριστικά στα άλλα εισοδήματα. Για να βρεθεί ο φόρος που αναλογεί επιμεριστικά στα άλλα εισοδήματα, επιμερίζεται ο φόρος που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα με βάση τις γενικές διατάξεις, ανάλογα με τα ποσά των αμοιβών των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού και των εισοδημάτων του από τις άλλες πηγές.

2. Εφόσον οι αμοιβές σας φορολογούνται με αναλογικό συντελεστή δεν χρειάζεται να συγκεντρώσετε αποδείξεις δαπανών, εκτός αν το εισόδημα των 70.000

ευρώ δεν προέρχεται από αμοιβές ως αξιωματικού του Εμπορικού Ναυτικού, οπότε θα πρέπει να συγκεντρώσετε αποδείξεις δαπανών ποσού 12.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα φορολογηθείτε με τις γενικές διατάξεις.

Εκπτωση των εξόδων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Ο κ. Γ. Πατρινάκης ερωτά: «Το 2010 πραγματοποίησα δαπάνη για ιατρικές επισκέψεις 2.000 ευρώ και δαπάνη για νοσοκομειακή περίθαλψη 5.000

ευρώ. Ποια φορολογική ωφέλεια θα έχω με δήλωση φόρου που θα υποβάλω το 2011;».

Απάντηση: Το ποσό των 2.000 ευρώ θα αφαιρεθεί από το συνολικό φορολογούμενο εισόδημά σας, ενώ για το ποσό των 5.000 ευρώ θα έχετε μια ωφέλεια 1.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 20% του ποσού των 5.000 ευρώ θα μειώσει τον φόρο που θα προκύψει με βάση την κλίμακα φόρου.