Καθησυχαστικές ως προς τα χρονικά όρια που θα δοθούν στην Ελλάδα για την κάλυψη της νέας «τρύπας» που δημιουργήθηκε σε ό,τι αφορά το έλλειμμα και το χρέος της, συνεπεία της προς τα άνω αναθεώρησης των στοιχείων του 2009 εμφανίστηκαν οι Βρυξέλλες, δείχνοντας ότι δεν έχουν την πρόθεση να βάλουν στην Ελλάδα «το μαχαίρι στο λαιμό».

Εξέφρασαν δε, την πλήρη ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια η Eurostat επικύρωσε απολύτως τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία και πλέον δεν συνοδεύονται από τους «επικίνδυνους» με απρόβλεπτες -όπως αποδείχθηκε- συνέπειες αστερίσκους. «Μια για πάντα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι αξιόπιστα και διαφανή» είπε ο κ. Αλταφάζ.

Το αν η επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του 2011 ή σε διάστημα τριετίας, είναι ένα από τα θέματα που διαπραγματεύεται η τρόικα με τις ελληνικές αρχές, είπε με νόημα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέο Αλταφάζ αποφεύγοντας, ωστόσο, να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα.

O κ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται από σήμερα (Δευτέρα) στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσουν, όπως κάθε τρίμηνο, την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι βάσει αυτής της αξιολόγησης θα αποφασιστεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Η Επιτροπή πάντως φαίνεται ότι αναγνωρίζει την προσπάθεια που μέχρι σήμερα έχει καταβάλλει η Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Αλταφάζ αναφερόμενος στο 2010, ο στόχος ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το 2009. Ο στόχος αυτός όχι μόνο έχει εκπληρωθεί, αλλά και έχει ξεπεραστεί τόνισε ο κ. Αλταφάζ.

Αυτή ακριβώς η πρόοδος θα αποτελέσει και το βασικό επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να πείσει αύριο Τρίτη τους ομολόγους του στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του Eurogroup να επιτρέψουν στην Ελλάδα τον επιμερισμό σε δύο έτη των πρόσθετων μέτρων, που θα καταστούν αναγκαία λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009.

Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρά την παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετέχει τουλάχιστον αύριο στο Eurogroup, ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους τους για την δημοσιονομική πρόοδο των τελευταίων μηνών, αλλά κυρίως για τις επιβαρύνσεις που προέκυψαν από την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006 – 2009.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να τονίσει στο Eurogroup ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2010 πρωτοφανή δημοσιονομική εξοικονόμηση ύψους 14 δισ. ευρώ και θα επισημάνει πως οι επιβαρύνσεις που προέκυψαν από τους ελέγχους της Eurostat και οδήγησαν στα επίπεδα του 16% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2009 αφορούν σε πολιτικές του παρελθόντος, οι οποίες δεν πρέπει να υπονομεύσουν την τρέχουσα προσπάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητήσει τον επιμερισμό των πρόσθετων μέτρων που θα προκύψουν από την αναθεώρηση του ελλείμματος 2009 όχι σε ένα, αλλά σε δύο έτη, ώστε η μείωση του ελλείμματος να εξελιχθεί πιο ομαλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει το σχετικό ζήτημα και στον Επίτροπο Όλι Ρεν.

Στο αίτημα αυτό, πάντως, φαίνεται να αντιδρά η ΕΚΤ και αυτό γιατί θεωρεί ότι η οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος θα έδινε λάθος μηνύματα στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ ζητά από την Ελλάδα τη διατήρηση του δημοσιονομικού στόχου για το 2011, απαιτώντας εμμέσως μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί και θα διατηρήσει αμετάβλητο το δημοσιονομικό στόχο του 2011, προσεγγίζοντάς τον με νέες πολιτικές και μέτρα τα οποία δεν είχε να σκεφθεί στο προηγούμενο διάστημα.