«Κλείνει σήμερα ο κύκλος της αμφισβήτησης και της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων και ολοκληρώνεται ένα ακόμη βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, των διεθνών εταίρων και των αγορών απέναντι στη δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την αναθεώρηση επί τα χείρω από τη Eurostat των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος για το 2009 και το 2010.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο καθησυχάζει τους πολίτες σχετικά με τη φημολογία περί νέων μέτρων, επισημαίνοντας ότι «η δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014 θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων, πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους, ώστε τα χρήματα του φορολογούμενου να πιάνουν τόπο».
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από το ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αίρει, με την ανακοίνωση των οριστικών δεδομένων για την περίοδο 2006- 2009 όλες τις επιφυλάξεις για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδας, σημαντικό
είναι και το γεγονός ότι το 2010 επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει γίνει ποτέ στη χώρα- 6 μονάδων του ΑΕΠ ή περισσότερο από 14 δις ευρώ και η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσπάθεια σύμφωνα με το τριετές Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής (μνημόνιο).
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, η αναθεώρηση επί τα χείρω του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους έγινε ως εξής:
Το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4% του ΑΕΠ ή 36.150 εκατ. ευρώ. Μια αύξηση κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στα εξής:
– Ένταξη στη Γενική Κυβέρνηση δημοσίων οργανισμών (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,7% ΑΕΠ)
– Προσαρμογή των λογαριασμών των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ (αύξηση ελλείμματος κατά 0,9% ΑΕΠ)
– Μείωση του ΑΕΠ του 2009 (αύξηση του ελλείμματος κατά 0,2%).
Η αναθεώρηση επηρεάζει προφανώς και τα στοιχεία του δημοσίου χρέους, στο οποίο ενσωματώθηκαν τα συσσωρευμένα χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στη Γενική Κυβέρνηση. Το χρέος Γενικής Κυβέρνησης του 2009 αναθεωρήθηκε στα 298.032 εκατ. ευρώ ή 126,8% του ΑΕΠ από το 115,4% του ΑΕΠ, μια αύξηση 11,4 μονάδων του ΑΕΠ. Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στα εξής:
– Ένταξη ΔΕΚΟ στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης (αύξηση χρέους κατά 7,75% ΑΕΠ ή 18.204 εκατ. ευρώ)
– Προσαρμογή των off-market swaps (αύξηση χρέους κατά 2,3% του ΑΕΠ ή 5.530 εκατ. ευρώ).
Μετά την αναθεώρηση, το έλλειμμα για το 2010 εκτιμάται στο 9,4% του ΑΕΠ.
Έχει, όμως, αναφέρει το υπουργείο, επιτευχθεί σε σχέση με το 2009 μια δημοσιονομική προσαρμογή που ξεπερνά τα 14 δις. ευρώ- από άνω των 36 δις. ευρώ το 2009, σε περίπου 22 δις. ευρώ το 2010. Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, αυτό αναθεωρείται πλέον σε 144% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη Eurostat, είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και της σκληρής και επισταμένης δουλειάς τόσο της Eurostat, όσο και της νεοσύστατης ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη παροχή δημοσιονομικών στατιστικών. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «αποδεικνύεται και το μέγεθος της παραπλάνησης των Ελλήνων πολιτών και των διεθνών εταίρων που επιχειρήθηκε με την απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του ελλείμματος στις 2 Οκτωβρίου 2009, και την αποστολή δεδομένων που εκτιμούσαν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 10 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δις. ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι. Μια προσπάθεια που κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα αξιοπιστίας στην Ελλάδα και οδήγησε στην πιο μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετώπισε η χώρα στην πρόσφατη ιστορία της».
Το υπουργείο αποδέχεται ότι η αναθεώρηση των μακροοικονομικών μεγεθών οδηγεί σε ένα ακόμη πιο δυσμενές σημείο εκκίνησης για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Όμως, σύμφωνα με το υπουργείο, εάν δεν είχε υπάρξει η αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος, η Ελλάδα θα επιτύγχανε το στόχο του 8,1% του ΑΕΠ εφέτος, ενώ ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, η μείωση απαντά «σε όσους μιλούν για υστερήσεις», «αποτυχία» και «ελάχιστη μείωση του ελλείμματος» στην εκτέλεση του πιο δύσκολου προϋπολογισμού των τελευταίων δεκαετιών».