Β ρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδου, το οποίο επεξεργάστηκε χθες, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία και θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις σήμερα, αλλά και τις επόμενες ημέρες. Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο που αφορά « τις βασικές συνταξιοδοτικές διατάξεις », ενώ αναμένεται να του διαβιβαστεί και δεύτερο που θα αφορά και πάλι συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ζητήματα. Η Ολομέλεια των 35 δικαστών συνεδρίασε σε έντονο κλίμα, καθώς στις 84 σελίδες του νομοσχεδίου υπάρχουν ασάφειες και αόριστες διατάξεις και αναφορές, με αποτέλεσμα οι δικαστές να μην μπορούν να έχουν σαφή και πλήρη εικόνα των ρυθμίσεων για τις οποίες καλούνται να γνωμοδοτήσουν.

Σε μια πρώτη ανάγνωση οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρατήρησαν ότι στο νομοσχέδιο εμπλέκονται συνταξιοδοτικές διατάξεις που αφορούν τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Οπως έλεγαν, σύμφωνα με τα άρθρα 73 και 98 του Συντάγματος για να μπορεί να τύχει επεξεργασίας ένα νομοσχέδιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει να αφορά μόνο συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Μία από τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, η οποία μειώνει κατά πολύ τις συντάξεις, είναι αυτή που καταργεί το άρθρο 9 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα που αναφέρεται στην αναλογία μισθού- σύνταξης. Δηλαδή ο Κώδικας αναφέρει ότι το ύψος της σύνταξης πρέπει να βρίσκεται σε ποσοστιαία αναλογία (70% ή 80%) με τον μηνιαίο μισθό (κλιμάκιο ή βαθμό) που ελάμβανε ο εργαζόμενος όταν ήταν στην υπηρεσία του.

Οπως έλεγαν χθες στο «Βήμα» σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «και να θέλει κανείς να ξεπεράσει τον σκόπελο της αντισυνταγματικότητας αυτής της ρύθμισης δεν μπορεί».

Αντισυνταγματικές όμως αναμένεται να κριθούν και οι διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου με τις οποίες ενοποιούνται ταμεία κοινωνικής ασφάλισης με επαγγελματικά ταμεία. Εντονα ενοχλημένοι είναι οι δικαστές και από το γεγονός ότι παρά τις ως τώρα κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως τα νέα ασφαλιστικά μέτρα δεν περιλαμβάνουν τους ήδη υπηρετούντες δικαστές το νομοσχέδιο προβλέπει το αντίθετο.

Δεν κάνουν καν λόγο για τις λανθασμένες αναφορές που υπάρχουν στο νομοσχέδιο, καθώς τις θεωρούν πλημμελήματα μπροστά στα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.