Βασική σύνταξη δίδεται από το 2015. Το ποσόν ορίζεται στα 360 ευρώ για το 2010 και θα αναπροσαρμόζεται με κοινή υπουργική απόφαση και έγκριση της τρόικας από το 2011 και μετά.

Αναλογική σύνταξη δίδεται από το 2015 και μετά και αφορά το χρονικό διάστημα από το 2011 και μετά. Δηλαδή για όποιον συνταξιοδοτείται από το 2015 και μετά, τα χρόνια 2011-2015 θα υπολογίζονται με τον νέο τρόπο ενώ τα προ του 2011 με τον σημερινό τρόπο.

Βασική σύνταξη. Δίδεται κατά τον χρόνο συνταξιοδότησης. Για τα έτη μετά το 2011 θα δίδεται αναλογία της σύνταξης ίση με το πηλίκον των ετών που διήνυσε ο εργαζόμενος μετά την ημερομηνία αυτή διά του συνόλου των ετών ασφάλισης.

Η βασική σύνταξη θα είναι πλήρης εφόσον ο ασφαλισμένος διαμένει 35 χρόνια στη χώρα μας. Θα μειώνεται κατά 1/35 για κάθε έτος που υπολείπεται από τα 35 χρόνια διαμονής του ασφαλισμένου στη χώρα μας μεταξύ του 15ου και του 65ου έτους της ηλικίας του.

Σε περίπτωση μειωμένης αναλογικής σύνταξης, η βασική θα μειώνεται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας θα λαμβάνουν μειωμένη βασική σύνταξη στο 75% του ποσού εφόσον το ποσοστό αναπηρίας κυμαίνεται από 67% ως 79,99%.

Η βασική σύνταξη θα είναι μειωμένη επίσης κατά 50% εφόσον το ποσοστό αναπηρίας κυμαίνεται από 50% ως 66,99%.

Υπό προϋποθέσεις θα δίδεται η βασική σύνταξη και στις περιπτώσεις σύνταξης λόγω θανάτου.

Οι ανασφάλιστοι και όσοι δεν συμπληρώνουν 4.500 ένσημα για να δικαιούνται σύνταξη θα λαμβάνουν τη βασική σύνταξη στο 65ο έτος της ηλικίας τους. Αυτό θα γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι το ατομικό ή το οικογενειακό τους εισόδημα, συμπεριλαμβανομένης και της βασικής σύνταξης, δεν ξεπερνά το 12πλάσιο της πλήρους βασικής (4.320 ευρώ) ή δεν θα ξεπερνά το 24πλάσιο (8.640 ευρώ) της αντίστοιχης βασικής σύνταξης.

Επίσης θα πρέπει ο δικαιούχος να διαμένει τουλάχιστον 15 χρόνια στην Ελλάδα, τουλάχιστον μεταξύ του 15ου και του 65ου έτους της ηλικίας του. Αν δεν συντρέχουν και οι τρεις αυτοί λόγοι, δεν θα δικαιούται βασική σύνταξη, η οποία εν προκειμένω θα δίνεται από τον ΟΓΑ.

Αναλογική σύνταξη. Η χορήγησή της ξεκινά το 2015 και για τον υπολογισμό της λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης ξεκινά από το 0,8% και φθάνει στο 40ό έτος το 1,5%.

Οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές είναι το πηλίκον των μηνιαίων αποδοχών όλου του εργασιακού βίου διά του αριθμού των μηνών απασχόλησης. Στις αποδοχές δεν συμπεριλαμβάνονται τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας.

Οι αποδοχές των παρελθόντων ετών προσαυξάνονται με βάση τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή συν έναν συντελεστή ωρίμανσης που προσδιορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Η σύνταξη λόγω θανάτου ορίζεται στο 80% της αναλογικής σύνταξης.

Η αναλογική σύνταξη για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 θα υπολογίζεται με μεικτό σύστημα. Τα έτη της ασφάλισης ως το 2010 θα ακολουθούν τα ισχύοντα ως σήμερα ανά Ταμείο, ενώ για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά θα εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού. Διαδοχική ασφάλιση. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ως αρμόδιο το Ταμείο που αποτελεί τον τελευταίο οργανισμό ασφάλισης του δικαιούχου. Προϋπόθεση να έχει διανύσει σε αυτό πέντε ολόκληρα χρόνια ασφάλισης. Σε διαφορετική περίπτωση, ακολουθεί το Ταμείο στο οποίο είχε τα περισσότερα έτη ασφάλισης. Η σύνταξη του δικαιούχου υπολογίζεται με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο Ταμείο που αναλαμβάνει την απονομή της σύνταξης. Οι συντάξιμες αποδοχές του δικαιούχου υπολογίζονται με έναν συντελεστή που προσαυξάνεται από 1,020 ως 2,438 αναλογικά από το 1ο ως το 45ο έτος ασφάλισης.

ΟΑΕΕ. Η σύνταξη των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ υπολογίζεται με 2% για κάθε έτος ασφάλισης και ως 35 έτη, αναδρομικά από το 2007.

Αναπηρικές συντάξεις. Δημιουργείται στο ΙΚΑ κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας και καθιερώνονται ενιαία ποσοστά αναπηρίας για κάθε πάθηση ή βλάβη. Εξαιρούνται οι υγειονομικές επιτροπές των ενστόλων. Μονιμοποιείται η σύνταξη αναπηρίας μετά το 55ο έτος της ηλικίας εφόσον έχουν προηγηθεί επτά χρόνια συνταξιοδότησης και τρεις εξετάσεις από την υγειονομική επιτροπή. Οριστική καθίσταται η σύνταξη αναπηρίας στο 60ό έτος της ηλικίας εφόσον έχουν προηγηθεί πέντε έτη συνεχούς συνταξιοδότησης και τουλάχιστον δύο εξετάσεις από την υγειονομική επιτροπή.