Ενας διακεκριμένος έλληνας επιχειρηματίας της διασποράς έφυγε την Κυριακή 1η Μαρτίου 2009 για το τελευταίο του ταξίδι. Γεννημένος σε μια μικρή περσική πόλη, στα παράλια της Κασπίας, ο Κώστας Κελετσέκης επέτυχε να είναι κορυφαίος συνεργάτης του Σάχη της Περσίας, αλλά και φίλος ενός επιφανούς σοβιετικού αξιωματούχου, του Νουσουλρτάν Ναζαρμπάγιεφ, αρχηγού του ΚΚ του Καζακστάν, ο οποίος μετά την πτώση και διάλυση της ΕΣΣΔ έγινε έκτοτε πρόεδρος του Καζακστάν. Οι πολυσχιδείς δραστηριότητες του Κελετσέκη, τον έκαναν πολίτη του κόσμου, που διακρίθηκε όχι μόνον στον επιχειρηματικό στίβο.

Λάτρης των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και συγγραφέων, εξοικειώθηκε και έζησε με άνεση ανάμεσα σε πολλές κοινωνίες και λαούς. Πολύγλωσσος, συνδύαζε την βαθειά γνώση της φιλολογίας και της ιστορίας της Περσίας, των ρωσόφωνων χωρών, και της Αγγλίας.

Ο Κ. Κελετσέκης γεννήθηκε στο Ενζελί της Περσίας στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας. Τέταρτος από πέντε παιδιά, γόνος των Δημήτρη Κελετσέκη και Μαρίας Γούναρη, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί από την Τραπεζούντα, στις αρχές του 20ού αιώνα και εξελίχθηκαν σε παράγοντα της οικονομικής ζωής της Περσίας στην Κασπία Θάλασσα. Ο Κ. Κελετσέκης, έπειτα από την αποφοίτησή του από το κολέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αργότερα υπηρέτησε σαν επίτροπος (trustee), επέστρεψε στην Περσία, και ανέλαβε την ηγεσία των οικογενειακών επιχειρήσεων.

Εκτοτε, και μέχρι την πτώση του Σάχη, ο Κ. Κελετσέκης υπήρξε πρωταγωνιστής στην επιχειρηματική και κοινωνική ζωή της Περσίας. Η κατασκευαστική του δραστηριότητα, εκτός από την κατασκευή δρόμων και δημοσίων κτιρίων, επεκτάθηκε και σε πολλά ειδικά έργα, όπως εγκαταστάσεις καλλιέργειας ασετρίνας για την αναβάθμιση της παραγωγής χαβιαριού στην Κασπία, η κατασκευή 16 σημαντικών λιμενικών έργων στον Περσικό κόλπο, μεταξύ αυτών το καινούργιο λιμάνι και η σημαντική βάση του Ιρανικού πολεμικού Ναυτικού στο Bandar Abbas. Παράλληλα, ανέπτυξε μεγάλο αλιευτικό στόλο 22 αλιευτικών και τον απεκάλεσαν «βασιλιά της γαρίδας» του Περσικού Κόλπου.

Διετέλεσε επί πολλά έτη πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος της Τεχεράνης και αντιπρόεδρος του Ελληνο-Ιρανικού Επιμελητηρίου, τιμήθηκε δε από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον τίτλο του Αρχοντος Ρεφερεντάριου, για την προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μετά την πτώση του Σάχη το καθεστώς Χομεϊνί εθνικοποίησε τις ιρανικές εταιρείες του Κελετσέκη, ο οποίος έφυγε από την Περσία και συνέχισε με βάση την Αθήνα απτόητος την επιχειρηματική του δράση. Επικεντρώθηκε στην υπερπόντιο αλιεία, τη ναυτιλία και ιδιαίτερα τα ενεργειακά έργα σε συνεργασία με εταιρείες της Ρωσίας και του Καζακστάν.

Πέρα από την επιχειρηματική του δράση, αναγνωρίστηκε με διάφορους τρόπους η προσπάθειά του να αναπτυχθούν πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ της Ελλάδος και των αγαπημένων του ρωσόφωνων χωρών. Ετσι, το 1996 ο Κωνσταντίνος Κελετσέκης γίνεται ο πρώτος επίτιμος γενικός πρόξενος του Καζακστάν στην Ελληνική Δημοκρατία και λίγα χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ τον τιμά με το παράσημο του Τάγματος της «Astana» για τη συμβολή του στην ενίσχυση των φιλικών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επιστέγασμα αυτής της αναγνώρισης ήταν η ανάδειξή του σε επίτιμο ακαδημαϊκό της Ρωσικής Διεθνούς Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών και η απονομή του Ρωσικού Μεταλλίου «Μαικήνες του Αιώνα». Ο μόνος Ελληνας που έχει τύχει τέτοιας τιμής, επελέγη από την επιτροπή για το έργο του, με ιδιαίτερη μνεία στην ανάλυσή του για το έργο του Πούσκιν. Σχετική ονομαστική πλακέτα αναρτήθηκε στη Μόσχα τον Ιούνιο του 2008. Αλλοι βραβευθέντες συμπεριλαμβάνουν τον δήμαρχο της Μόσχας, τον Πατριάρχη Αλέξιο, και ρώσους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού.

Ο Κώστας Κελετσέκης αφήνει πίσω του την σύζυγό του Ζωή, τα παιδιά του Δημήτρη και Αλκηστη Κελετσέκη, Μαρία και Ευθύμιο Βιδάλη, καθώς και τα εγγόνια του Ελένη, Ματίνα, Ζωή και Δάφνη.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη, 4 Μαρτίου, στις 3.00 μ.μ. στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης.