Τ ο 1984 ο αριθμός των αμερικανών τουριστών για πρώτη φορά στην Ιστορία είχε φθάσει στα 540.000 άτομα. Ωστόσο η τουριστική οδηγία που εξέδωσε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Ροναλντ Ρίγκαν σήμανε την αντίστροφη μέτρηση. Φέτος, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ο αριθμός των αμερικανών τουριστών, που θα επισκεφθούν τη χώρα μας θα προσεγγίσει την επίδοση του 1984.

«Αυτή τη στιγμή ό,τι πλέει είναι γεμάτο αμερικανούς τουρίστες» λέει με μια δόση χιούμορ ο κ. Λ. Βενετόπουλος, επικεφαλής του ομίλου Ζeus Group, ο οποίος επιβεβαιώνει την ενίσχυση του ρεύματος των αμερικανών τουριστών που καταγράφηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η αύξηση των αμερικανών τουριστών στη χώρα μας συνδυάζεται με δύο στοιχεία: αφενός με το γεγονός ότι αυτή γίνεται σε μια στιγμή που δεν είναι η ευνοϊκότερη για την ισοτιμία ευρώ- δολαρίου, πάντα σε σχέση με τους ίδιους. Αφετέρου συνδυάζεται με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Είναι τέτοια η ζήτηση για Ελλάδα ώστε για πρώτη φορά φέτος το χειμώνα θα έχουμε εννέα κρουαζιέρες» λέει ο κ. Βενετόπουλος,προσθέτοντας: «Αυτό,όπως καταλαβαίνετε, θα ενισχύσει τις προσπάθειες επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου».

Στη διατήρηση του τουριστικού ρεύματος από ΗΠΑ προς Ελλάδα θα βοηθήσει βεβαίως και το γεγονός ότι οι πτήσεις της Continental- έστω και μειωμένες σε σχέση με τους θερινούς μήνες- θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η αύξηση των αμερικανών τουριστών συνδυάζεται με τη γενικότερη αύξηση των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) για το 2006.

Σύμφωνα με την έρευνα ο αριθμός αφίξεων των αλλοδαπών στη χώρα μας κατά το 2006 εμφανίζεται αυξημένος κατά 8,44% σε σχέση με το 2005.

Τις μεγαλύτερες αυξήσειςμεταξύ των μεγαλύτερων παραδοσιακών αγορών- εμφάνισαν αυτές της Ολλανδίας (17,39%) και των ΗΠΑ (17,26%). Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης η αμερικανική αγορά αναμένεται να εμφανίσει φέτος υπερδιπλάσια αύξηση σε σχέση με τη περυσινή, γεγονός που σημαίνει ότι οι τουρίστες από τις ΗΠΑ ανακαλύπτουν ξανά τη χώρα μας. Παρά τις αυξήσεις βεβαίως, ο αριθμός των αμερικάνων τουριστών το 2007 απλώς θα προσεγγίσει παλαιότερες επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής αγοράς (92,2%), παρουσίασαν αύξηση έναντι του 2005 κατά 8,1% και η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 5,4%. Οι περισσότεροι αλλοδαποί υπήκοοι προέρχονται από τη Βρετανία (16,3%), τη Γερμανία (14,2%) και την Ιταλία (7,4%).

Τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος όσο και στο μερίδιό τους στο σύνολο των αφίξεων αξιοσημείωτη αύξηση παρουσιάζεται από τις αγορές της Σουηδίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Αντιθέτως μείωση παρατηρείται από αγορές όπως αυτή της Βρετανίας.

Αναλύοντας τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, παρατηρεί κανείς ότι τη μεγαλύτερη κίνηση εμφανίζουν τα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» (23,1%), του Ηρακλείου (12,9%), της Ρόδου (8,1%) και της Κέρκυρας (5,2%). Αντιστοίχως τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τουριστική κίνηση εμφανίζουν τα αεροδρόμια των Χανίων, της Θεσσαλονίκης και της Κω.