Oύτε οι μετρημένες στα δάχτυλα βιομηχανίες πετρελαίου ούτε οι εκατοντάδες βιομηχανίες τροφίμων και οι επιχειρήσεις δομικών υλικών από τα μη μεταλλικά ορυκτά είναι οι βιομηχανικοί κλάδοι με τα περισσότερα κέρδη στην Ελλάδα.

Οι βιομηχανίες της παραγωγής και επεξεργασίας μετάλλων- συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μεταλλικών κατασκευών- είναι πλέον ο βιομηχανικός κλάδος με τα περισσότερα κέρδη στην Ελλάδα!

Για πρώτη φορά, οι εταιρείες αυτές το 2006 άφησαν πίσω τους τις παραδοσιακά αποδοτικότερες επιχειρήσεις των άλλων, σταθερά πρώτων σε κερδοφορία, κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας. Και το ίδιο, καθώς φαίνεται, θα πράξουν και το 2007, αν και η κερδοφορία τους- καθώς οι διακυμάνσεις στις τιμές των βασικών μετάλλων προβλέπονται έντονες – ενδέχεται να υποστεί πρόσκαιρες αναταράξεις.

Η εκτόξευση των διεθνών τιμών το περασμένο έτος ώθησε στα ύψη και τα κέρδη, αφού οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν της ανόδου των τιμών για να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Σε σύνολο 160 μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, για τις οποίες υπάρχουν ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 28%. Οι αμιγώς βιομηχανικές και εμποροβιομηχανικές αυτές εταιρείες σημείωσαν συνολικές πωλήσεις ύψους 6,96 δισ. ευρώ, αυξημένες έναντι του 2005 κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Με τόσα επιπλέον έσοδα αύξησαν τα μεικτά κέρδη τους κατά 353 εκατ. ευρώ και το μεικτό περιθώριο από το 13,9% στο 16%, καταγράφοντας τελικά αυξημένα κατά 92% κέρδη προ φόρων, ύψους 544,8 εκατ. ευρώ και αυξημένα κατά 122% καθαρά κέρδη μετά τους φόρους, ύψους 419,8 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα του 2005 κατά 230 εκατ. ευρώ.

Από τις ζημιές στα κέρδη
Εταιρείες οι οποίες είχαν παρουσιάσει μικρές ή μεγάλες ζημιές, όπως η Ηellenic Steel, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η Χαλυβουργία Ελλάδος και η Sovel, εμφανίζουν υψηλά κέρδη.

Η αναπάντεχα τόσο υψηλή κερδοφορία των μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας μετάλλων και μεταλλικών προϊόντων επιδρά μάλιστα, κατά τα φαινόμενα, καθοριστικά στην εξέλιξη των συνολικών αποτελεσμάτων της ελληνικής βιομηχανίας, ανατρέποντας την αρχική εικόνα κάμψης των κερδών και συγκρατώντας τη συνολική κερδοφορία σε θετική τροχιά, έστω με τη συνδρομή συγκυριακών μη λειτουργικών εσόδων.

Οι απώλειες των βιομηχανιών ενεργειακών αγαθών και άλλων κλάδων υπερκαλύπτονται, σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, από την έκρηξη της κερδοφορίας του ενοποιημένου κλάδου της μεταλλουργίας και των μεταλλικών προϊόντων. Παρ΄ όλο που το μέγεθος της καθαρής κερδοφορίας του κλάδου θα διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των 419,8 εκατ. ευρώ, λόγω των ζημιών ορισμένων ζημιογόνων επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει τα αποτελέσματά τους, ο κλάδος είναι μακράν ο πλέον κερδοφόρος του έτους 2006 ανάμεσα σε όλους ανεξαιρέτως τους βιομηχανικούς κλάδους. Τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών παρουσιάζουν οι βιομηχανίες οι οποίες παράγουν επιμήκη προϊόντα χάλυβα. Τα αθροιστικά καθαρά κέρδη της Σιδενόρ και της θυγατρικής της Sovel, της Χαλυβουργίας Ελλάδος και της Χαλυβουργικής ανέρχονται στα 97,8 εκατ. ευρώ έναντι 6,9 εκατ. ευρώ το 2005, βελτιωμένα κατά 13,2 φορές.

Κατά τομέα οι βιομηχανίες σιδηρούχων μετάλλων παρουσιάζουν αύξηση κερδών της τάξης του 220%, ενώ σε αυτές των μη σιδηρούχων μετάλλων η αύξηση είναι 41%. Μόνον 22 εταιρείες του κλάδου, δηλαδή ποσοστό περίπου 14%, ήταν ζημιογόνες το 2006, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της βιομηχανίας είναι πολύ υψηλότερο.

Εξαιρετικό το α Δ τρίμηνο

Οι βιομηχανίες παραγωγής και επεξεργασίας μετάλλων είναι πλέον ο κλάδος με τα περισσότερα κέρδη στην Ελλάδα!

Το φετινό πρώτο τρίμηνο ήταν εξαιρετικό για τις χαλυβουργίες, όχι όμως τόσο καλό για τις εταιρείες αλουμινίου και χαλκού, παρά τον βαθμό στον οποίο αυτές κάλυψαν την αυξημένη εγχώρια ζήτηση για την οικοδομική δραστηριότητα, η οποία ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες.

Η παραγωγή της βασικής μεταλλουργίας μειώθηκε κατά 3,6%, ενώ η παραγωγή των μεταλλικών προϊόντων υποχώρησε κατά 8,9%. «Οι τόσο υψηλές τιμές των μετάλλων, με εξαίρεση μεμονωμένες εταιρείες, δεν συμφέρουν τις επιχειρήσεις του κλάδου, επειδή οδηγούν σε πρόσθετο δανεισμό και δέσμευση περισσότερων κεφαλαίων, μειώνοντας παράλληλα τη ζήτηση, αφού ο καταναλωτής στρέφεται σε υποκατάστατα υλικά» αναφέρει στέλεχος μεγάλου ομίλου μεταλλουργικών προϊόντων.

Παρά ταύτα, αν κρίνει κανείς από τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Βιοχάλκο, του πλέον ισχυρού και διεθνοποιημένου ελληνικού ομίλου του κλάδου, η προοπτική επίτευξης υψηλής κερδοφορίας και το 2007- αν όχι ακόμη και υψηλότερης από εκείνη του 2006 – δεν είναι αβάσιμη. Ο λόγος γίνεται για τη Βιοχάλκο, η οποία το 2006 πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 1,04 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 2,23 δισ. ευρώ στο εξωτερικό, εκ των οποίων 1,76 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες και τα υπόλοιπα 481 εκατ. ευρώ στην Ασία, την Αμερική, την Αφρική και την Ωκεανία.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Βιοχάλκο πραγματοποίησε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 958 εκατ. ευρώ έναντι 705 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2006, δηλαδή διευρυμένες κατά 36%, οι οποίες απέδωσαν συνολικά καθαρά κέρδη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναλογούν στους λοιπούς μετόχους, ύψους 68,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 97%.

Ωστόσο, γενικότερα ο κλάδος δείχνει να προσαρμόζεται στην ιδέα ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι λιγότερο εύκολοι όχι μόνο για τον ευρύτατο τομέα του αλουμινίου και τον μικρότερο του χαλκού, αλλά ακόμη και για τη χαλυβουργία, καθώς πιθανολογείται εξασθένηση και σταδιακή επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης.