Παρά το πανηγυρικό κλίμα που δημιούργησε στην Αθήνα ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ o ελληνικός τουρισμός εμφάνισε πολύ χαμηλές επιδόσεις τον Απρίλιο, ενώ τον Μάιο οι πληρότητες ήταν 50%60% σε σχέση με πέρυσι.

Η παραπάνω διαπίστωση των ξενοδόχων είναι ενδεικτική της δυσαρμονίας που υπάρχει ανάμεσα στις εκτιμήσεις της πολιτικής και της επιχειρηματικής ηγεσίας του ελληνικού τουρισμού.

Η πρώτη κάνει λόγο για διψήφια αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών της χώρας, ενώ η δεύτερη αμφιβάλλει για το «αν θα μπορέσει η άνοδος από την αμερικανική και τη ρωσική αγορά να αντισταθμίσει πιθανές απώλειες από τη βρετανική και τη γερμανική αγορά». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) τα ξενοδοχεία πολυτελείας, καθώς επίσης και τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων εμφανίζουν ιδιαίτερα καλή πορεία. Αντιθέτως, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς επίσης και οι ξενοδοχειακές μονάδες δύο και τριών αστέρων θα κληθούν φέτος να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα μείωσης της πληρότητάς τους. Με δυο λόγια, το 2007 αναμένεται να «ανοίξει περαιτέρω η ψαλίδα» μεταξύ των διαφόρων ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες θα βαδίσουν με δύο ταχύτητες. Παρά τις συνέπειες από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο τουρκικός τουρισμός φαίνεται ότι βρήκε τον δρόμο να επιστρέψει στο παιχνίδι.

Μάλιστα, η ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού ευελπιστεί ότι το 2007 οι επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2005, έτος το οποίο ήταν χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό της γείτονος.