Με σταθερά βήματα η χώρα μετατρέπεται σε βαποράκι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Από τον Ιούλιο του 2004 έχει αρχίσει ένας τρελός χορός νομιμοποίησης παράνομων κερδών τόσο ιδιωτών όσο και επιχειρήσεων.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με τον Ν. 3296, στο άρθρο 38 του οποίου ορίζεται:

▅ Ο ελεύθερος ποινικά και φορολογικά επαναπατρισμός κεφαλαίων από το εξωτερικό, ανεξάρτητα από πότε και με ποιον τρόπο βγήκαν. Η συγκεκριμένη ρύθμιση λειτουργεί αρνητικά για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων οι οποίοι σεβάστηκαν τους νόμους και δεν έβγαλαν (παράνομα) τα χρήματά τους σε τρίτες χώρες στο παρελθόν ή τα έφεραν και πλήρωσαν τους νόμιμους φόρους. Ο παράνομος βγαίνει από τη φιλοσοφία της ΝΔ πάνω από τον νόμιμο. Αν αυτό ισχύει για το παρελθόν φανταστείτε τι είδους μηνύματα εκπέμπει η συγκεκριμένη ρύθμιση για το μέλλον. Απλώς, κάντε όποια παρανομία θέλετε τώρα, έπειτα από χρόνια θα έρθει μία διάταξη για να σας βγάλει λάδι.

▅ Στον ίδιο νόμο προβλέπεται η κατάργηση του λογιστικού προσδιορισμού των κερδών μίας επιχείρησης (κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο) και η επαναφορά της ελληνικής πεπατημένης του εξωλογιστικού προσδιορισμού και των περίφημων λογιστικών διαφορών. Η χώρα, με τη συγκεκριμένη κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση, παραμένει κολλημένη στον φορολογικό Μεσαίωνα.

▅ Με άλλο άρθρο του ίδιου νόμου, επίσης, επανέρχεται η γνωστή σε όλους τους επαγγελματίες συνάφεια- η οποία είχε καταργηθεί ύστερα από πολλές και δίκαιες πιέσεις των μικρομεσαίων. ▅ Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η νομοθετική διάταξη για την αφορολόγητη εισαγωγή κερδών στη χώρα μας επιχειρήσεων με δράση σε οποιανδήποτε άλλη χώρα, μέσω θυγατρικών, αλλά με έδρα την Ελλάδα. Ο τόπος μας χάνει με αυτήν τη διάταξη τη δυνατότητα να μετατραπεί σε επιχειρηματικό στρατηγείο με παραγωγικές δραστηριότητες στο παγκόσμιο χωριό. Μία μόνο επιχείρηση κέρδισε 50 εκατ. ευρώ και αμέσως μετά προχώρησε σε απολύσεις, στη χώρα μας, δύο εκατοντάδων εργαζομένων.

▅ Ταυτόχρονα, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζεται η αδιαφανής διαδικασία των ατομικών φορολογικών γνωμοδοτήσεων με τις οποίες ωφελούνται οι κομματικοί ευνοούμενοι της κυβέρνησης. Μόνο με δύο από αυτές δωρίστηκαν 49 εκατ. ευρώ σε δύο εκλεκτούς της ΝΔ.

▅ Στη χώρα υπάρχει δημόσιος φορέας για τον έλεγχο της ροής των χρημάτων μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ας δημοσιοποιήσει κάποιος πόσοι έλεγχοι έγιναν για την τήρηση της νομοθεσίας περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος τα τελευταία τρία χρόνια στις τράπεζες, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΕΤ δεν έχει γίνει κανένας.

Είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να κινείται στην ίδια γραμμή στο επόμενο χρονικό διάστημα. Στα χέρια της η χώρα μετατρέπεται σε ανυπόληπτο φορολογικό παράδεισο. Σε λίγο ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ (παρά το γεγονός ότι είναι ανεκτικοί οργανισμοί σε παρεκτροπές προς τον πλούτο) θα κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Αλλά τότε θα είναι αργά. Η Ελλάδα θα έχει μετατραπεί στην γκρίζα ζώνη των φορολογικά ελαστικών κρατών.

Ο κ. Γιώργος Κανελλόπουλος διετέλεσε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ και γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.