Σ την Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέμεναν, όπως είχε υπαινιχθεί στέλεχός της, ότι για ιδιοτελείς σκοπούς σύμπασες οι γαλακτοβιομηχανίες θα «ενοχοποιούσαν» η μία την άλλη και ότι υπό την απειλή της επιβολής βαρυτάτων προστίμων θα επικρατούσε η λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Ωστόσο όσο πλησιάζει η 22α Μαρτίου, η ημέρα που θα αρχίσει στην Ολομέλεια της Επιτροπής η εξέταση του κατηγορητηρίου που έχει απευθύνει η αρμόδια Γενική Διεύθυνση εναντίον εννέα ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών και του κλαδικού συνδέσμου που καλύπτει όλους ανεξαιρέτως τους μεγάλους, αλλά και τους μικρούς έλληνες γαλατάδες, γίνεται ολοένα πιο φανερό ότι τα δεδομένα αλλάζουν και ότι το κατηγορητήριο, όπως άλλοι φοβούνται και άλλοι εύχονται, κινδυνεύει- στο μεγαλύτερο μέρος του τουλάχιστον- να αποδειχθεί ατεκμηρίωτο αν όχι να καταρρεύσει παταγωδώς. Ή ήταν εξ αρχής αναπόδεικτο και πάντως υπερβολικό ή δεν υπάρχουν, καθώς φαίνεται, «δωσίλογοι», πρόθυμοι να συνομολογήσουν αλήθειες και ψέματα για να σώσουν το τομάρι τους. Η «ένωση» των βιομηχάνων
Οι χειρισμοί της Επιτροπής κατάφεραν, όπως φαίνεται, να ενώσουν βιομηχάνους που βρίσκονταν στα μαχαίρια- είναι γνωστό ότι προτιμούν να αλλάξουν δρόμο παρά να ανταλλάξουν χειραψία και γενικώς «σκάβουν ο ένας τον λάκκο του άλλου» επί καθημερινής βάσεως.

Η αξιέπαινη ως γνωστόν για πολλές από τις δραστηριότητές της τα τελευταία χρόνια Επιτροπή κατηγορείται πια εγγράφως ότι «ανακαλύπτει συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές εκεί που δεν υπάρχουν» όχι από τις εταιρείες που διατρέχουν τον κίνδυνο να επωμιστούν τη μερίδα του λέοντος των αιωρούμενων προστίμων, αλλά από την εταιρεία που έπεσε θύμα του γνωστού εκβιασμού των «κουμπάρων» και σύμφωνα με το αρχικό πόρισμα πρέπει ως απολωλός πρόβατο να αντιμετωπιστεί με επιείκεια.

Την κατηγορία αυτή απευθύνει στην απολογία της, όπως εξομολογείται αρμόδιος παράγων, η Μεβγάλ, για την οποία η εισήγηση προτείνει να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και να τιμωρηθεί με πρόστιμο τουλάχιστον κατά 30% χαμηλότερο εκείνου που θα μπορούσε- εφόσον οι κατηγορίες αποδεικνύονταν- να της επιβληθεί. Ασπροι σαν το… γάλα λέγεται ότι έγιναν αρμόδιοι αξιωματούχοι της Επιτροπής κατά την ανάγνωση των απολογιών που υπέβαλαν εγγράφως, εν όψει της εκδίκασης της υπόθεσης στις 22 Μαρτίου, τόσο η Μεβγάλ όσο και όλες ανεξαιρέτως οι μικρές και μεγάλες, ιδιωτικές αλλά και συνεταιριστικές, κατηγορούμενες για τη σύμπηξη καρτέλ ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Οι ελπίδες ότι το κατηγορητήριο για τις ασφαλώς όχι… αγίες γαλακτοβιομηχανίες θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί συν τω χρόνω, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνονται. Οσοι θα ήθελαν να αποδώσουν στην Επιτροπή πολιτικές και πάντως αλλότριες σκοπιμότητες θα το μπορέσουν ίσως εύκολα. Το «σατανικό» κατηγορητήριο
Ακόμη και η Δωδώνη, η κορυφαία συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία που δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες και η οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα σοβαρά πλήγματα που είναι δυνατόν να υποστούν οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της, αποτάσσεται το «σατανικό» κατηγορητήριο και συντάσσεται ευθέως, στο πλαίσιο του ΣΕΒΓΑΠ, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, με τις κατηγορούμενες βιομηχανίες. Ο γενικός διευθυντής της κατέθεσε στην Επιτροπή υπέρ των θέσεων του ΣΕΒΓΑΠ. Το ίδιο και άλλες, μικρές εταιρείες, οι οποίες συχνά παρουσιάζονται, μαζί με τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές, ως θύματα του περιβόητου καρτέλ που δίκην «κακούργου» φέρεται να λυμαίνεται την αγορά και να επιβάλλει τους όρους του.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού «ένωσε» καθώς φαίνεται όλους τους μεγάλους και μικρούς έλληνες γαλακτοβιομήχανους, που ολοφάνερα πια φοβούνται είτε την απαξίωση και την εξαγορά τους από τις πολυεθνικές έναντι πινακίου φακής είτε την καλομελετημένη εμπορική «επέλαση» των πολυεθνικών, που υποτίθεται ότι σαν άλλοι μάγοι με τα δώρα θα προσφέρουν εισαγόμενο γάλα 8-10 ημερών ως φρέσκο και, όπως έχουν την αυταπάτη να πιστεύουν ορισμένοι υπουργοί, θα «ρίξουν» τις τιμές.

Ηδη, όπως λέγεται, μεγάλες ευρωπαϊκές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες θα μπορούσαν με την ισχύ τους να ελέγξουν πραγματικά την αγορά, «πολιορκούν » κάποιες ελληνικές προτείνοντας τίμημα που… ενσωματώνει τα επαπειλούμενα βαριά πρόστιμα. Ψύλλους στ΄ αφτιά των ελλήνων γαλατάδων, ότι η υπόθεση του «ελληνικού καρτέλ» μπορεί να «στρώνει τον δρόμο» στις πολυεθνικές, έχει βάλει εξάλλου το γεγονός ότι η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού τους κατηγορεί, μεταξύ άλλων, ότι με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους πλήττουν το ελεύθερο διευρωπαϊκό εμπόριο. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά έτσι είναι. Η Επιτροπή κατηγορεί όχι απλώς ορισμένες ελληνικών συμφερόντων εταιρείες αλλά όλες ανεξαιρέτως μέσω του ΣΕΒΓΑΠ ότι με τις πράξεις τους παρεμποδίζουν την ακώλυτη εφαρμογή του σχετικού Κανονισμού 81 των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την απεριόριστη εισαγωγή προϊόντων από τη μία χώρα στην άλλη.

Αύριο: Αgents provocateurs και παραγραφή κατηγορίας λόγω παρόδου πενταετίας.