Ο,τι πιάνει γίνεται χρυσός


Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι βέβαια λιγότερο γνωστός από την πρώτη του σύζυγο Ιβάνα, αλλά δεν παύει να είναι ένας από τους πιο γνωστούς αμερικανούς επιχειρηματίες και σίγουρα αποτελεί το καλύτερο δείγμα πετυχημένου μπίζνεσμαν και σελέμπριτι. Εχει συνδέσει το όνομά του με ουρανοξύστες, με καζίνα, με ωραίες γυναίκες, αλλά και με ριάλιτι της αμερικανικής τηλεόρασης. Σε ηλικία 61 ετών, έχει καταστραφεί οικονομικά δύο φορές, για να αναγεννηθεί σαν τον φοίνικα μέσα από τις στάχτες του. Με το ριάλιτι «The Apprentice» μπήκε σε όλα τα αμερικανικά σπίτια, σημειώνοντας ρεκόρ τηλεθέασης παίζοντας τον εαυτό του, δηλαδή τον αυστηρό εργοδότη που κρίνει τους εργαζομένους στην εταιρεία του. Η φράση του «You are fired!» («Απολύεσαι») υπήρξε μνημειώδης, όπως χαρακτηριστική είναι και η εμφάνισή του, με την ατίθαση κόμη και τις χρωματιστές γραβάτες. Ενας τέτοιος άνθρωπος, που ενσαρκώνει ιδανικά το αμερικανικό όνειρο, δεν μένει φυσικά στάσιμος. Αφού συνέδεσε το όνομά του με ένα σωρό γυάλινα και σιδερένια κτίρια, στρέφεται τώρα στην οικολογία, ανακοινώνοντας ότι θέλει να κατασκευάζει μόνο πράσινα κτίρια. Οσο για την κρίση που πλήττει τον κόσμο των ακινήτων, κανένα πρόβλημα! Σε έναν χρόνο όλα θα έχουν τακτοποιηθεί.



Αν ο Ντόναλντ Τραμπ έπαιρνε στα σοβαρά τον εαυτό του, θα ήταν σήμερα ξεγραμμένος από τον κόσμο των πολυεκατομμυριούχων. Εχοντας υποστεί δύο οικονομικές καταστροφές, το μέγεθος των οποίων δεν είναι σε θέση να υπολογίσει, βρίσκεται σήμερα σε νέα ανοδική πορεία, παρά το γεγονός ότι τα ακίνητα περνούν κρίση. Μιλώντας πρόσφατα στον γαλλικό «Figaro», ο Τραμπ έδειξε πόσο ψύχραιμος είναι, όταν σε ερώτηση για την κρίση και τη διάρκειά της απάντησε: «Τα ακίνητα έχουν σημαδευτεί από τις κρίσεις. Κατά την άποψή μου, αυτή η κρίση θα διορθωθεί μόνη της μέσα σε έναν χρόνο. Κάθε αγορά, όποια και αν είναι αυτή, είναι προορισμένη να γνωρίζει τέτοιου είδους αναταράξεις. Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε, αυτός είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».


Με τέτοια βεβαιότητα και σιγουριά, είναι σαν να μας απευθύνει έκκληση να επενδύσουμε όλοι στα ακίνητα – τώρα που η τύχη μας γυρίζει! Ο ίδιος συνεχίζει να σπέρνει παντού ουρανοξύστες με το όνομά του. Σε πολλές περιπτώσεις τα κτίρια δεν του ανήκουν, αλλά έχει δώσει στους ιδιοκτήτες τους την άδεια να χρησιμοποιούν το όνομά του αντί πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εννέα κτίρια στη Νέα Υόρκη, πέντε στη Φλόριδα και καμιά δεκαριά σε ξένες χώρες φέρουν το διάσημο όνομα Trump, αποφέροντάς του τουλάχιστον 600 εκατ. δολάρια τον χρόνο.


Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Τραμπ δανείζει το όνομά του σε σειρά προϊόντων, από μεταλλικό νερό και βότκα ως είδη γκολφ και ρούχα. Με περιουσία την οποία το «Forbes» υπολογίζει σε τρία δισ. δολάρια, ο Τραμπ δεν βρίσκεται καν στους πρώτους 100 πλουσίους του κόσμου μας (είναι 368ος) ούτε στους 100 πλουσιότερους Αμερικανούς (είναι 117ος), αλλά στη συνείδηση της κοινής γνώμης και του Τύπου ανήκει στη λίστα των κορυφαίων, γιατί έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με άφθονο χρήμα, πολυτελείς επαύλεις και τεράστιες διατροφές προς τις πρώην συζύγους του. Η πρώτη του σύζυγος Ιβάνα θα μείνει στην Ιστορία, όχι μόνο για το ότι συμβολίζει το απόλυτο τίποτα, αλλά και για τη συμβουλή της στις επίδοξες ζωντοχήρες να μη θυμώνουν από τα καμώματα του συζύγου τους, αλλά να του τα πάρουν όλα με τη διατροφή. «Remember girls, don’t get mad, get everything» είναι η περίφημη φράση της που εκστομίζει σε μια σκηνή της χολιγουντιανής ταινίας «Το κλαμπ των χωρισμένων γυναικών» όπου υποδύεται τον εαυτό της.


Είναι αλήθεια ότι ο Τραμπ από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ταυτίστηκε με τη χλιδή και τη σπατάλη. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να γίνεσαι γνωστός και να απασχολείς τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας μύθος γύρω από εσένα και το όνομά σου. Είναι όμως γεγονός ότι τα ακίνητα με το όνομά του μοσχοπουλιούνται κάθε φορά που αλλάζουν χέρια. Πρόσφατα, τα νέα διαμερίσματα στο Trump International Hotel and Tower, που βρίσκεται στη Χονολουλού, πουλήθηκαν μέσα σε διάστημα πέντε ωρών, και ορισμένοι από τους νέους ιδιοκτήτες τους τα αγόρασαν χωρίς καν να τα δουν. Οπως λέει ο ίδιος, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι σίγουροι για την ποιότητα που ταυτίζεται με το όνομα Τραμπ. Και να φανταστείτε ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που απλώς τους έχει χαρίσει το όνομά του!


Οσο για τα καταδικά του ακίνητα, περιλαμβάνουν τους γνωστούς εμβληματικούς ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη, στους οποίους συνωστίζονται γνωστά ονόματα της υψηλής και λιγότερο υψηλής κοινωνίας, κτίρια σε πολλές αμερικανικές πόλεις, τις δύο περίφημες επαύλεις του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριδας, την παραμυθένια Μαρ-Α-Λάγκο και άλλη μία στην ίδια περιοχή, που θεωρούνται δύο από τα ακριβότερα ακίνητα στη χώρα. Στα λοιπά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται ο διαγωνισμός για τη Μις Υφήλιος και τη Μις Ηνωμένες Πολιτείες (έχει τα δικαιώματα), η συγγραφή δεκάδων βιβλίων με οδηγίες για να γίνουμε επιτυχημένοι σαν και αυτόν και προσφάτως η οικολογία που είναι και της μόδας.


Η τωρινή κρίση τον έχει φυσικά αγγίξει, αλλά ο ίδιος έχει την άποψη ότι επειδή το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την ποιότητα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα. «Η Νέα Υόρκη παραμένει στέρεη αγορά εξαιτίας των πολυτελών ακινήτων της» αναφέρει στον «Figaro». «Μου αρέσουν τα ωραία σπίτια. Εχουμε πολλά σχέδια σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό πραγματικά με συναρπάζει».


Μπορεί για τον κόσμο των επιχειρήσεων το όνομα Τραμπ να είναι ταυτόσημο με τις επενδύσεις σε ακίνητα, αλλά για τους πολλούς ο Τραμπ είναι ένας αληθινός τηλεοπτικός σταρ. Κλέβοντας λίγο από την γκλαμουριά της πρώτης συζύγου του – αλλά και των επόμενων! – ο Ντόναλντ Τραμπ διανύει την όγδοη τηλεοπτική σεζόν του ως πρωταγωνιστής του περίφημου ριάλιτι του NBC με τίτλο «The Apprentice» («Ο Υποψήφιος» στην αποτυχημένη ελληνική μεταφορά του), στο οποίο κάθε φορά μια ομάδα εργαζομένων προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τη διοίκηση μιας από τις εταιρείες του Τραμπ.


Ο ήρωάς μας έγινε καλτ φιγούρα με τη φράση «You are fired!» («Απολύεσαι») με την οποία ανακοινώνει στους παίκτες του ριάλιτι την έξοδό τους από το παιχνίδι. Εχει μάλιστα κατοχυρώσει το κοπιράιτ της φράσης και γι’ αυτό τα έσοδα από τις κούκλες Τραμπ που λένε την περιβόητη φράση πηγαίνουν κατευθείαν στην τσέπη του. Η επιτυχία του ριάλιτι είναι τέτοια που θα συνεχιστεί και την ερχόμενη τηλεοπτική περίοδο. Σημειωτέον ότι στην αρχή ο Τραμπ έπαιρνε 50.000 δολάρια για κάθε επεισόδιο και σήμερα το κασέ του έχει φτάσει τα τρία εκατομμύρια δολάρια. Για την τηλεοπτική του δραστηριότητα, ο Τραμπ απέκτησε και το δικό του αστέρι στο χολιγουντιανό Hall of Fame.


Στο ερώτημα πώς εξηγεί το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για την παραμικρή κίνησή του, ο Τραμπ απαντά ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι δημοφιλές πρόσωπο. Και προσθέτει με αρκετή αυταρέσκεια: «Και χωρίς αμφιβολία επειδή είμαι ένας ωραίος άντρας!». Τρέμε, Τζορτζ Κλούνεϊ!