Αυτές τις ημέρες επικρατεί ένα αλαλούμ με τη φορολογία των ακινήτων. Οι πολίτες τα έχουν χαμένα, δεν ξέρουν ποιοι νέοι φόροι θα έρθουν, ποιοι φόροι θα καταργηθούν, ποιες θα είναι οι ελαφρύνσεις που θα δοθούν και ποιες νέες επιβαρύνσεις θα έρθουν. Το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2008 για πρόσθετα έσοδα 6 δισ. ευρώ, αν αυτά θα πραγματοποιηθούν δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι θα προέλθουν από πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.


Τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα ήταν ανέκαθεν η πιο εύκολη φορολογική λεία. Αν η μνήμη δεν μας απατά, το 1979 ο αείμνηστος Αθανάσιος Κανελλόπουλος, υπουργός Οικονομικών της τότε κυβέρνησης, διπλασίασε εν μια νυκτί τον φόρο που επιβαλλόταν στα αυτοκίνητα, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν είδος πολυτελείας. Σήμερα τα αυτοκίνητα είναι είδος πρώτης ανάγκης, όλοι οι Ελληνες έχουν αυτοκίνητο.


Τα ακίνητα επιβαρύνονται με πλήθος φόρων. Φόρος εισοδήματος, συμπληρωματικός φόρος στο εισόδημα, χαρτόσημο στις εμπορικές μισθώσεις, φόρος μεταβίβασης, φόρος υπεραξίας, τέλος μεταβίβασης, φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και ακόμη πλήθος άλλων τελών και επιβαρύνσεων.


Τώρα γίνεται λόγος για μεγάλες μεταβολές στη φορολογία ακινήτων. Το πρόβλημα όπως το έχει θέσει η κυβέρνηση έχει κατά την άποψή μας δύο σκέλη. Το ένα σκέλος αφορά την υλοποίηση των υποσχέσεων τις οποίες έδωσε προεκλογικά η κυβέρνηση για κατάργηση του φόρου κληρονομιών, την επιβολή ενός τέλους και ακόμη την κατάργηση όλων των φόρων που επιβάλλονται κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας με οποιαδήποτε αιτία.


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δρομολογηθούν οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων βάσει των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Πάντως, η κατάργηση του φόρου κληρονομιών για όλες τις κατηγορίες κληρονόμων και για περιουσίες μεγάλου μεγέθους είναι κατά την άποψή μας μέγα δημοσιονομικό λάθος. Οπως λάθος είναι η πλήρης κατάργηση των φόρων που επιβάλλονται για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, διότι έτσι εκείνοι που θα επωφεληθούν θα είναι οι έχοντες και οι κατέχοντες, μιας και οι μικρομεσαίες οικονομικά τάξεις έχουν ήδη απαλλαγές. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ας το κάνει χωρίς δημοσιονομικούς κλυδωνισμούς και χαριστικές παροχές στα υψηλά εισοδήματα. Ας καταργήσει τον φόρο κληρονομιών για την πρώτη κατηγορία κληρονόμων και ας αυξηθούν σημαντικά τα αφορολόγητα ποσά για την πρώτη κατοικία που ήδη ισχύουν.


Το δεύτερο σκέλος των μεταβολών που δρομολογούνται στη φορολογία ακινήτων προέκυψε μετεκλογικά και αιφνιδίασε, είναι η αλήθεια. Αφορά την επιβολή ενός φόρου κατοχής περιουσίας με τον οποίο θα επιβαρύνονται όλοι όσοι κατέχουν ακίνητο, με παράλληλη κατάργηση κάποιων φόρων μικρής εμβέλειας. Η φορολόγηση της κατοχής ακίνητης περιουσίας είναι ευρύτατα διαδεδομένη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ και αποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Ο φόρος αυτός θεωρείται δίκαιος φόρος, αρκεί οι φορολογικοί συντελεστές να διαφέρουν ανάλογα με την κατηγορία των ακινήτων ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα τα μικρά νοικοκυριά.


Πάντως ό,τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με τις μεταβολές στη φορολογία ακινήτων ας το κάνει γρήγορα, διότι η κτηματαγορά έχει παγώσει με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.