Εξι χρόνια μετά το κλείσιμό του, το ιστορικό στέκι των ελλήνων πολιτικών και διασημοτήτων του προηγούμενου αιώνα, το Zonar’s, ανακαινισμένο πλέον, θα επαναλειτουργήσει στις αρχές Οκτωβρίου, προσφέροντας τον αρωματικό καφέ του σε όσους επιθυμούν να γευθούν ξανά την παλιά αίγλη του. Το γνωστό καφέ-ζαχαροπλαστείο, που στεγάζεται στο εμπορικό συγκρότημα City Link της Τράπεζας Πειραιώς, στο κέντρο της Αθήνας, αποτέλεσε μήλον της Εριδος για πολλούς επιχειρηματίες που διαπραγματεύονταν τη διαχείρισή του, καθώς και των καφετεριών – εστιατορίων Clemente και Pasaji, τα οποία θεωρούνται επικερδείς επενδύσεις λόγω της προνομιακής θέσης και των ονομάτων τους. Τελικά επικράτησε ο κ. Λαυρέντιος Φρέρης, ιδιοκτήτης της αλυσίδας γρήγορης εστίασης Everest, ο οποίος ανέλαβε το μάνατζμεντ.


Η αρχική ημερομηνία παράδοσης του Zonar’s ήταν το φθινόπωρο του 2005, καθώς τον Μάρτιο του 2001 το καφενείο με τα 67 έτη ζωής έκλεισε για να ανακαινιστεί και να παραδοθεί μαζί με το εμπορικό συγκρότημα City Link, πρώην κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, η διαχείριση του οποίου παραχωρήθηκε το 1999, ύστερα από διαγωνισμό, στην Picar, θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς, για 50 χρόνια. Οι πόρτες του City Link, μιας επένδυσης συνολικού ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ, άνοιξαν το 2005 με τη λειτουργία του Attica, The Department Store, ενώ τον Δεκέμβριο του 2006 παραδόθηκαν το καφέ Clemente (πρώην Brazilian, στέκι των ποιητών και διανοουμένων του προηγούμενου αιώνα) και το δημοφιλές εστιατόριο Pasaji που βρίσκεται στη Στοά Σπυρoμήλιου. Τη διαχείριση αυτών των δύο καταστημάτων, όπως και του Zonar’s, το οποίο καθυστέρησε λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως αναφέρουν στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ή οικονομικών διαφορών, σύμφωνα με άλλες πηγές, ανέλαβε τελικά ο όμιλος Everest.


* Προς αναζήτηση νέου διαχειριστή


Αρχικά τη διαχείριση αυτών των περιζήτητων καφέ – εστιατορίων είχε αναλάβει ο κ. Βασίλειος Προβελεγγιάδης, ιδιοκτήτης της διαφημιστικής Fortune, αλλά τον Απρίλιο του 2007 η Picar της Τράπεζας Πειραιώς διέκοψε τη συμφωνία με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και άρχισε την αναζήτηση για νέο διαχειριστή. Τον Αύγουστο η PCZ, εταιρεία που ιδρύθηκε από τον όμιλο Everest και τον επιχειρηματία κ. Σάμι Φάις, με ποσοστά συμμετοχής 51% και 49% αντίστοιχα, «κέρδισε» την εκμετάλλευση των τριών καταστημάτων. Σημειώνεται ότι ο κ. Προβελεγγιάδης είχε αναπτύξει το Clemente και το Pasaji και είχε προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό την ανακαίνιση του Zonar’s, αλλά οι διαφωνίες του σε πολλά επίπεδα με τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς είχαν ως αποτέλεσμα το διαζύγιο.


Το τελευταίο διάστημα ο όμιλος Everest χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του στον χώρο της εστίασης κάνει περαιτέρω παρεμβάσεις, με σκοπό να αναβιώσει το ιστορικό στέκι της γωνίας Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, το οποίο θα διατηρήσει τα χαρακτηριστικά art deco στοιχεία του, αλλά θα διαθέτει και σύγχρονες πινελιές. Οι επενδύσεις για τους εσωτερικούς χώρους και των τριών καταστημάτων ανήλθαν περίπου σε 10-12 εκατ. ευρώ, ενώ μια αρχική μελέτη της παλαιάς διοίκησης έκανε εκτίμηση για συνολικό τζίρο 10 εκατ. ευρώ σε μία χρήση (και των τριών καφετεριών).


* Η διαδρομή στον χρόνο


Τα πρώτα εγκαίνια του Zonar’s έγιναν τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 από τον Κάρολο Ζωναρά, που είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου είχε ανοίξει μια επιτυχημένη σοκολατοβιομηχανία. Παρ’ όλο που η ημέρα της έναρξης λειτουργίας του Zonar’s συνέπεσε με τον τορπιλισμό της «Ελλης», η πορεία του διαγράφηκε λαμπρή και αποτέλεσε το στέκι της κοσμικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής Αθήνας ακόμη και κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Από το 1950 ως και τον θάνατο του Ζωναρά (1968) το καφενείο γνώρισε μεγάλες δόξες. Θαμώνες του ήταν μεταξύ άλλων ο Κ. Καραμανλής, ο Μ. Χατζιδάκις, ο Λ. Κύρκος, ο Ηλ. Ηλιού, ο Γ. Μαύρος, ο Αν. Πεπονής, ο Γ. Ράλλης, ο Ευ. Αβέρωφ, ο Οδ. Ελύτης, ο Ν. Βολανάκης, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας, η Τζένη Καρέζη, ο Δ. Μυράτ. Στη συνέχεια οι κληρονόμοι του Ζωναρά το πούλησαν στην εταιρεία Διόνυσος, η οποία ήταν και η τελευταία ιδιοκτήτρια ως το 2001, οπότε έκλεισε για να ανακαινιστεί. Λίγα στέκια της πρωτεύουσας γνώρισαν τόση αίγλη όσο αυτό. Απομένει να δούμε αν θα κερδίσει και πάλι το αθηναϊκό κοινό.


Ενα ιστορικό κτίριο


Η ιστορία του City Link (πρώην Μέγαρο Μετοχικού Ταμείου Στρατού) ξεκινά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν το Παλάτι παραχωρεί το οικόπεδο (έκτασης περίπου 9.000 τ.μ.) στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Ετσι στον χώρο όπου στεγάζονταν οι βασιλικοί στάβλοι προγραμματίζεται η κατασκευή κτιρίων για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών και το 1925 προκηρύσσεται ο σχετικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, τον οποίο κερδίζουν οι αρχιτέκτονες Βασίλης Κασσάνδρας και Λεωνίδας Μπόνης. Το οικοδομικό συγκρότημα, αποτελούμενο από εννέα συνολικά κτίρια, άρχισε να κτίζεται το 1928 και ολοκληρώθηκε το 1940, σε τρεις οικοδομικές φάσεις: Σταδίου, Παλλάς, Πανεπιστημίου. Η πλευρά της Σταδίου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής art deco, ενώ η μεταγενέστερη πλευρά της Πανεπιστημίου είναι αντιπροσωπευτική του μοντέρνου κλασικισμού.


Οι αρχικές χρήσεις του ήταν θέατρο και καταστήματα στο ισόγειο, όπου βρίσκονταν και τα ιστορικά Zonar’s, Brazilian και Φλόκα, και γραφεία στους ορόφους, εκτός βέβαια από το Παλλάς, που κατελάμβανε το σύνολο των ορόφων. Στο τρίτο υπόγειο του κτιρίου και σε βάθος 10 μέτρων κατασκευάστηκαν, σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής, καταφύγια. Λέγεται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι ο χώρος επικοινωνούσε μέσω υπόγειας στοάς με το κτίριο της Βουλής για την περίπτωση που οι βουλευτές ήθελαν για κάποιον λόγο να διαφύγουν και να κρυφτούν στα καταφύγια.


Τα σημεία-σταθμοί στην ιστορία του συγκροτήματος είναι:


Αρχές περασμένου αιώνα: Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού αγοράζει το ακίνητο, συνολικής έκτασης 9.027 τ.μ., από το ελληνικό Δημόσιο. Η προηγούμενη χρήση του ακινήτου ήταν βασιλικός στάβλος.


1925: Η μελέτη των αρχιτεκτόνων Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη κερδίζει τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.


1928-1940: Ολοκλήρωση του μεγάρου σε τρεις οικοδομικές φάσεις.


1960: Ο χώρος του Maxim λειτουργεί ως κινηματογράφος.


1971: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μετατρέπει το Cabaret Maxim σε Θέατρο Αλίκη.


1999: Ο κλάδος real estate του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς αναλαμβάνει ύστερα από σχετικό διαγωνισμό την ανακαίνιση και διαχείριση του οικοδομικού συγκροτήματος για τα επόμενα 50 χρόνια.


2003: Εναρξη εργασιών ανακατασκευής.


Δεκέμβριος 2004: Ολοκλήρωση των έργων ανακατασκευής του ακινήτου και παράδοσή του στους ενοικιαστές για συνέχιση εργασιών εσωτερικής διαμόρφωσης.


Απρίλιος 2005: Παράδοση μέρους του οικοδομικού συγκροτήματος στο κοινό και σταδιακή έναρξη λειτουργίας του υπό την επωνυμία City Link.


Φθινόπωρο 2005: Ολοκλήρωση σχεδόν του συνόλου των εργασιών αναστήλωσης του συγκροτήματος και παράδοση στο κοινό.