Το 1992 η Intracom είχε δημιουργήσει ένα τμήμα κατασκευής τερματικών για τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών. Οι μηχανικοί της Intracom θεωρούσαν ότι είχαν κάνει καλή δουλειά και έπεισαν τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Σ. Κόκκαλη να επιχειρήσει το μεγάλο βήμα: να συμμετάσχει η εταιρεία σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Επελέγη η Ρωσία. Ο κ. Κόκκαλης είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Λεμονόσοφ της Μόσχας, ήξερε την κουλτούρα και τις ιδιαιτερότητες της χώρας και αποφάσισε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το ρωσικό Λόττο. Είχε μάλιστα και έναν ισχυρό σύμμαχο, την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ρωσίας. Πράγματι, το σχήμα αυτό κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό και μέσα σε 10 μήνες η Intracom έστησε 1.500 σημεία πώλησης. Ενα δύσκολο τεχνικά έργο, με υψηλό κόστος, το οποίο στο περιβάλλον της καταρρέουσας τότε ρωσικής οικονομίας δεν πήγε καλά. Ο κ. Κόκκαλης όχι μόνο είδε την εταιρεία του να γράφει ζημιές, αλλά έμπλεξε σε μια δικαστική διαμάχη που ταλάνισε τον ίδιο και την Intracom επί μία δεκαετία. Στην πορεία της επένδυσης η Intracom συνεταιρίστηκε με ανθρώπους που είχαν ισχυρές διασυνδέσεις με την κυβέρνηση κατά τη δεύτερη φάση της προεδρίας του Μπορίς Γέλτσιν. Η εταιρεία που είχε στηθεί για να εκμεταλλευθεί το ρωσικό Λόττο κατηγορήθηκε για απάτες και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Από την Intracom έλεγαν τότε ότι «όχι μόνο μας πήραν την εταιρεία, αλλά μας φόρτωσαν όλες τις κατηγορίες». Στα ελβετικά δικαστήρια, τόσο στο αστικό όσο και στο ποινικό κομμάτι, ο κ. Κόκκαλης αθωώθηκε. Υπήρξε όμως και συνέχεια καθώς, ύστερα από δημοσιεύματα εχθρικών προς τον πρόεδρο της Intracom εφημερίδων, επελήφθη του θέματος η ελληνική Δικαιοσύνη. Μόλις πριν από δύο μήνες βγήκε για τον κ. Κόκκαλη οριστικό απαλλακτικό βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών που έδωσε τέλος στην περιπέτεια αυτή. Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε ότι η Intralot – η μετεξέλιξη του τμήματος παραγωγής τερματικών για τυχερά παιχνίδια που είχε δημιουργήσει η Intracom το 1992 – επελέγη από την ανάδοχο εταιρεία του παν-ρωσικού Λόττο, που είναι ο κολοσσός Gazprom, να προμηθεύσει με εξοπλισμό και τεχνογνωσία τη λειτουργία της νέας λοταρίας. Ετσι η Intralot και ο βασικός της μέτοχος, ο κ. Κόκκαλης, βάζουν πόδι σε μια αγορά 145 εκατ. κατοίκων και φαίνεται να παίρνουν μια επιχειρηματική ρεβάνς ύστερα από 15 χρόνια.


«Η απογοήτευση ήταν μεγάλη» λέει, επιστρέφοντας στο 1992, ο τότε γενικός διευθυντής του τμήματος τυχερών παιχνιδιών της Intracom και σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Intralot κ. Κ. Αντωνόπουλος. «Υπήρχαν σκέψεις να διαλυθεί το τμήμα, αλλά επειδή γνωρίζαμε ότι τεχνικά δεν υπήρξαν αστοχίες στo έργο στη Ρωσία, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Τότε ιδρύθηκε η Intralot με αντικείμενο την παροχή εξοπλισμού και τη διαχείριση τυχερών παιχνιδιών. Ως τότε ήμαστε μόνο μηχανικοί. Με την ίδρυση της Intralot ασχοληθήκαμε με θέματα marketing, με ανάλυση αγοράς, με σχεδιασμό παιχνιδιών, με ανάλυση δικτύου κ.ά.».


Η εξέλιξη είναι λίγο – πολύ γνωστή. Η πρώτη μεγάλη δουλειά της εταιρείας ήταν το Ξυστό και μετά η ανάληψη της διαχείρισης του Πάμε Στοίχημα από τον ΟΠΑΠ. Εν όψει της λήξης της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ για το Πάμε Στοίχημα, τον Ιανουάριο του 2007, η εταιρεία από το 2003 έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αγορές του εξωτερικού, ώστε εν όψει τότε της διακοπής της σύμβασης να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων.


Η προσπάθεια αυτή έχει στεφθεί με επιτυχία, αφού πλέον πάνω από το 75% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό και βάσει των μεγεθών της είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.


* Οι διαγωνισμοί του εξωτερικού


Το πιο σημαντικό για την Intralot όμως είναι ότι τα τελευταία δύο – τρία χρόνια έχει κερδίσει όλες τις μεγάλες δουλειές που έχουν προκηρυχθεί στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι λοταρίες στην Ταϊβάν, στη Ν. Αφρική, στη Ν. Κορέα, η πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ για την προμήθεια εξοπλισμού στην Ελλάδα και τώρα η συμμετοχή της στην ανάπτυξη της ρωσικής λοταρίας.


Πριν από δύο χρόνια η Intralot είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το παν-ρωσικό Λόττο, αλλά ήταν η μοναδική υποψήφια και ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Επίσης το 2005 η Intralot έλαβε άδεια για να δημιουργήσει λοταρία στην περιοχή της Μόσχας. Η ελληνική εταιρεία έστησε από το μηδέν τη λοταρία, τη λειτούργησε πιλοτικά, αλλά σταμάτησε τις εργασίες της εγγράφοντας ζημιές. Πολλοί είπαν τότε ότι ήταν άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια στη Ρωσία. Τελικά απεδείχθη ότι υπήρξε στρατηγικό σχέδιο. Γνωρίζοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για το παν-ρωσικό Λόττο, η Intralot προτίμησε να διακόψει τις εργασίες της στη Μόσχα ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει κομμάτι από τη μεγαλύτερη πίτα.


Ανάδοχος του έργου του παν-ρωσικού Λόττο – δεν έχει λειτουργήσει ποτέ λοταρία στη Ρωσία – ανεδείχθη η Gazprombank, θυγατρική του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, ύστερα από διαγωνισμό που διενήργησε το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού.


Η Gazprombank δημιούργησε αμέσως ένα «όχημα» που θα αναλάβει να διαχειριστεί τη λοταρία, την εταιρεία Orglot.


Η Orglot με τη σειρά της προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας εξοπλισμού και τεχνογνωσίας για τη λειτουργία της νέας λοταρίας. Συμμετείχαν οι τρεις μεγάλοι του κλάδου: η αμερικανική G-Tech που έχει εξαγοραστεί από την ιταλική Lottomatica, η Intralot και αμερικανική Scientific Games.


Νικήτρια ανεδείχθη η ελληνική εταιρεία. Ειδικότερα η ελληνική εταιρεία θα είναι ο κύριος προμηθευτής της απαιτούμενης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για τη λειτουργία της νέας λοταρίας και θα παρέχει την απαιτούμενη υποστήριξη σε θέματα marketing, εκπαίδευσης προσωπικού, ανάπτυξης και βελτιστοποίησης του δικτύου πωλήσεων.


Το έργο που θα εκτελέσει η Intralot σε συνεργασία με την Orglot περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δικτύου διανομής με περισσότερα από 16.000 τερματικά της Intralot σε όλη τη ρωσική επικράτεια, εκ των οποίων 4.000 θα εγκατασταθούν ως το τέλους του έτους. Η συμφωνία προβλέπει ο αριθμός των τερματικών να ανέλθει στο άμεσο μέλλον σε 40.000.


* Η παροχή τεχνογνωσίας


Το ύψος της αξίας του έργου δεν έχει ανακοινωθεί. Ο λογικός συνειρμός είναι ότι οι 29.000 τερματικά που θα δώσει στον ΟΠΑΠ η Intralot στοιχίζουν περίπου 100 εκατ. ευρώ, άρα οι 40.000 θα κοστίσουν κάτι παραπάνω. Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι τα έσοδα θα είναι πολύ μεγαλύτερα γιατί η Intralot παρέχοντας τεχνογνωσία και συμβουλευτικό έργο θα αμείβεται με προμήθειες επί του τζίρου του παιχνιδιού. Επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρείας από το λογισμικό και τον μηχανολογικό εξοπλισμό αναμένεται το 2007 και το 2008, ενώ η επίδραση από τις προμήθειες αφορά την περίοδο 2008-2012.


Η Orglot και η Intralot ξεκινούν το στήσιμο της λοταρίας με ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Με πρόσφατο νόμο του προέδρου Πούτιν επιχειρείται προσπάθεια αναδιάρθρωσης των τυχερών παιχνιδιών στη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό περιορίζεται η λειτουργία των «κουλοχέρηδων», που ήταν διάσπαρτοι στη ρωσική επικράτεια, σε οριοθετημένες πλέον περιοχές.


Από την άλλη πλευρά ένα σοβαρό μειονέκτημα στην προσπάθεια της ελληνικής εταιρείας να κερδίσει από το ρωσικό Λόττο είναι το γεγονός ότι στη Ρωσία δεν υφίστανται μονοπώλια. Δηλαδή ανά πάσα στιγμή μπορεί ένα επιχειρηματικό σχήμα να αναπτύξει μια λοταρία και να ανταγωνιστεί την Orglot και την Intralot.


Ποια είναι σήμερα η Intralot


Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων συστημάτων τυχερών παιχνιδιών και διαχείρισης συναλλαγών καθώς και στην παροχή νέων παιχνιδιών και υπηρεσιών οργάνωσης αθλητικού στοιχήματος σε κρατικούς οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών. Βάσει μεγεθών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Εχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους και απασχολεί 3.600 εργαζομένους. Το 2006 είχε έσοδα 791,4 εκατ. ευρώ και το 2007 εκτιμάται ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών θα προσεγγίσει τα 900 εκατ. ευρώ. Το 2006 το 75% του κύκλου εργασιών και το 70% των κερδών προ φόρων προήλθαν από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.