Το 1984 ο κ. Γ. Αποστολόπουλος ιδρύει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ενώ την ίδια χρονιά στη Γερμανία ο κ. Μπέρναρντ Μπρόερμαν την κλινική Asklepios Kliniken GmbH, η οποία πήρε το όνομά της από τον πρώτο γιατρό, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, τον Ασκληπιό.


Και οι δύο είχαν σπουδάσει οικονομικά και προτού ξεκινήσουν κάτι δικό τους είχαν ασχοληθεί με την εκπόνηση οικονομικών μελετών για επιχειρήσεις. Τις συμπτώσεις αυτές τις «ανακάλυψαν» 22 χρόνια μετά κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαν οι δύο άνδρες, τον Οκτώβριο του 2006, με αντικείμενο τη συμμετοχή του γερμανικού ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο του Ιατρικού Κέντρου. Τότε, η Asklepios αποκτά «δοκιμαστικά» το 8,3% του Ιατρικού Κέντρου, στις αρχές του 2007 με αγορές μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου φθάνει το 14,7% και πριν από λίγες ημέρες η οικογένεια Αποστολόπουλου εκχωρεί άλλο ένα 16% από το προσωπικό της χαρτοφυλάκιο με αποτέλεσμα οι Γερμανοί, αφού ξόδεψαν περί τα 130 εκατ. ευρώ, να ελέγχουν σήμερα το 30,7% του Ιατρικού Κέντρου και η οικογένεια Αποστολόπουλου (ο Γιώργος Αποστολόπουλος και τα δύο παιδιά του Βασίλης και Χρήστος) το 33,34%. Περίπου 20% του μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται στα χέρια ξένων θεσμικών. Η διοίκηση του Ιατρικού Κέντρου θα ασκείται πλέον από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν τα τρία μέλη της οικογενείας Αποστολόπουλου και δύο εκπρόσωποι της Asklepios.


«Η συμμετοχή των στρατηγικών εταίρων (οικ. Γ. Αποστολόπουλου – Asklepios) στην εταιρεία θα είναι μακροχρόνια και σταθερή με στόχο να ελέγχει πάντα κατ΄ελάχιστον το 66,67% του μετοχικού κεφαλαίου ισομερώς» αναφέρει επί λέξει η πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο πλευρές.


Ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου κ. Β. Αποστολόπουλος μιλώντας στο «Βήμα» αποκωδικοποιεί τη συνεργασία αυτή: «Ο leader στην ιδιωτική υγεία στην Ευρώπη συνεργάζεται με τον leader του κλάδου στην Ελλάδα. Η οικογένεια δεν αποχωρεί από την εταιρεία, αλλά το αντίθετο. Με την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια των γερμανών εταίρων θα δυναμώσουμε τον όμιλο σε Ελλάδα και εξωτερικό και εμμέσως αποτρέπουμε άλλους ξένους ομίλους να έλθουν στη χώρα μας. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού και ανταλλαγές γιατρών με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών».


Η οικογένεια Αποστολόπουλου πριν από τη συμφωνία με την Asklepios είχε συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το private equity fund της BC Partners, το οποίο έχει ήδη παρουσία στη χώρα μας αφού ελέγχει τη Hyatt. «Ποτέ δεν θέλαμε να κάνουμε συνεργασία με κάποια funds που επενδύουν, παίρνουν τα κέρδη τους και αποχωρούν. Με την BC Partners κάτσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί είχαν κάνει πολύ πετυχημένες επενδύσεις στον χώρο της υγείας. Δεν τα βρήκαμε όμως γιατί ήθελαν πλειοψηφική συμμετοχή» διευκρινίζει ο κ. Αποστολόπουλος, αν και στην αγορά είχε κυκλοφορήσει τότε η φήμη ότι δεν τα βρήκαν λόγω κάποιων οικονομικών στοιχείων που δεν άρεσαν στην BC Partners.


Στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας τα νερά τάραξε η Marfin με την απόκτηση του Υγεία και τις εξαγορές των μαιευτηρίων Μητέρα και Λητώ. Η Euromedica αργά αλλά σταθερά διαμορφώνει ικανό μέγεθος και εξαπλώνεται κυρίως στην περιφέρεια. Το Ιασώ έχει γίνει πολύφερνη νύφη με τα καλά περιθώρια κέρδους που παρουσιάζει. Ακόμη και το κουφάρι της Κορ-φιλ εξαγοράστηκε από γιατρούς και θα δραστηριοποιηθεί στον κλάδο με την επωνυμία Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο.


Είναι από όλους αποδεκτό ότι ο κλάδος της υγείας είναι αυτός που κερδίζει τις εντυπώσεις τη χώρα μας αφού το τελευταίο διάστημα «ζεστό» χρήμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει επενδυθεί ή πρόκειται να επενδυθεί σε φιλόδοξα projects σε μια προσπάθεια των ιδιωτικών μονάδων να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες ανταπόκρισης που εμφανίζει ο δημόσιος τομέας στα νέα δεδομένα, όπως η διάδοση των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η γήρανση του πληθυσμού και η κλιμάκωση του ανταγωνισμού σε υπηρεσίες και τεχνολογία.


«Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουμε επενδύσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ώστε να παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό» επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος και προϊδεάζει για το τι θα προβλέπει το νέο bussiness plan του Ιατρικού Κέντρου σε συνεργασία πλέον με την Asklepios που θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο: «Η στρατηγική συνεργασία θα έχει τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά την αξιοποίηση των δύο ιδιόκτητων εκτάσεων στην Παιανία και τη Θεσσαλονίκη 120 και 35 στρεμμάτων αντίστοιχα. Η κατασκευή νοσηλευτικής μονάδας σε κάποια από τις δύο εκτάσεις δεν θα έχει νόημα αυτή την περίοδο, αντιθέτως η ίδρυση μονάδων για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών όπως κέντρα αποκατάστασης ή μαιευτικές κλινικές δεν μας αφήνει αδιάφορους. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη συνεργασία με το Δημόσιο στον τομέα των ΣΔΙΤ. Θα μετάσχουμε στον διαγωνισμό για το ογκολογικό και το παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, αν και οι όροι του διαγωνισμού δεν μπορώ να πω ότι ικανοποιούν τις προϋποθέσεις ενός ιδιώτη επενδυτή αφού δεν προβλέπεται να έχει το management. Οι Γερμανοί στον τομέα των ΣΔΙΤ είναι πολύ μπροστά από εμάς αφού το σύνολο σχεδόν των νοσοκομείων στη Γερμανία είναι αποκρατικοποιημένο. Η Asklepios ό,τι διαγωνισμό έχει κερδίσει, έχει επαναφέρει το νοσοκομείο στην κερδοφορία, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και των ασθενών. Τέλος, ο τρίτος άξονας θα αφορά την από κοινού επέκταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με πρώτη χώρα τη Ρουμανία όπου έχουμε ως Ιατρικό ήδη πολυετή παρουσία. Η στρατηγική εξάπλωσης στα Βαλκάνια προέβλεπε ως τώρα τη δημιουργία διαγνωστικών κέντρων. Αυτό λόγω του μεγέθους των εταίρων μας αλλάζει και τα σχέδια θα έχουν να κάνουν με μονάδες δευτεροβάθμιας περίθαλψης».


Το ερχόμενο Σάββατο 14 Ιουλίου σε έκτακτη γενική συνέλευση οι μέτοχοι του Ιατρικού θα κληθούν να αποφασίσουν την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το ομολογιακό δάνεια θα καλυφθεί από τις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank και Εθνική. Τα 120 εκατ. ευρώ του ομολογιακού δανείου θα αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ για επενδύσεις. Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η νέα κλινική του ομίλου στο Περιστέρι, δυναμικότητας 80 κλινών, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί η επέκταση της κλινικής της Δάφνης από νεφρολογικό κέντρο σε γενική κλινική και θα ξεκινήσει η λειτουργία του τρίτου διαγνωστικού κέντρου της εταιρείας στη Ρουμανία, πιο συγκεκριμένα στο Πλοέστι.


Το προφίλ των δύο ομίλων


Σήμερα το Ιατρικό Κέντρο διατηρεί οκτώ ιδιόκτητες κλινικές (επτά στην Αττική και το Διαβαλκανικό στη Θεσσαλονίκη) με δυναμικότητα 1.200 κλινών, απασχολεί 2.800 εργαζομένους και την τρέχουσα χρήση αναμένεται να εμφανίσει τζίρο 300 εκατ. ευρώ και Ebitda 50 εκατ. ευρώ. Στο εξωτερικό, ελέγχει τρία διαγνωστικά κέντρα στη Ρουμανία και μία κλινική στη Μόσχα.


Η Asklepios Kliniken διαθέτει σήμερα 100 νοσοκομεία (94 στην Ευρώπη και έξι στην Αμερική) με δυναμικότητα 20.000 κλινών, απασχολεί 32.000 εργαζομένους και εφέτος αναμένει πωλήσεις 2,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τη Siemens και τοπικό συνεταίρο ανέλαβε πρόσφατα να κατασκευάσει το πρώτο ιδιωτικό νοσοκομείο στην Κίνα, στην περιοχή της Σανγκάης.


Ποιος είναι ο Β. Αποστολόπουλος


Ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι πτυχιούχος της London School of Economics (BSc Management) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.


Είναι γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου και management του Πανεπιστημίου του Cambridge (CIBAM) καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού ΣΦΠ. Επίσης μετέχει στα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών επιχειρήσεων του ομίλου Γ. Αποστολόπουλου, των οποίων τα συμφέροντα εκτείνονται από την υγεία ως τις ασφάλειες, το real estate και το εμπόριο.