Το γεγονός καλείται απλώς να επιβεβαιώσει την απογοητευτική εικόνα των ελληνικών γηπέδων που συνθέτουν ο μικρός αριθμός εισιτηρίων, οι συχνές εκρήξεις βίας και το χαμηλό επίπεδο των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο: το 2006 οι 26 μεγαλύτερες ΠΑΕ διπλασίασαν τις ζημιές τους «εμφανίζοντας» συνολικό αρνητικό αποτέλεσμα της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ. Στο κλείσιμο της τελευταίας χρήσης, οι συνολικές οφειλές των ίδιων επιχειρήσεων «εκτοξεύονταν» στο επίπεδο των 230 εκατ. ευρώ(!). Για να σκεφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό το ποσό αρκεί να σημειώσει ότι οι 26 ΠΑΕ είχαν την ίδια χρονιά συνολικά έσοδα μόλις 69,8 εκατ. ευρώ. Με δυο λόγια, οι επιχειρήσεις αυτές χρωστούν 3,2 φορές τα ετήσια έσοδά τους. Σε μια περίοδο κατά την οποία μεγάλα αθλητικά συγκροτήματα της Ευρώπης έχουν μεταμορφωθεί σε μηχανές παραγωγής κερδών, αποκομίζοντας τρομακτικά οφέλη από τηλεοπτικά δικαιώματα, εμπορική εκμετάλλευση των σημάτων τους σε κάθε είδους δραστηριότητα και εξαγωγή της φήμης τους στα πιο απόμακρα σημεία του πλανήτη, οι ελληνικές ομάδες βιώνουν μιαν άθλια οικονομική πραγματικότητα. Οταν οι ηγέτες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου χτίζουν οικονομικές αυτοκρατορίες, οι ελληνικές ομάδες περιμένουν εναγωνίως το τελευταίο σωσίβιο που μπορεί να τις κρατήσει πάνω από την επιφάνεια: το νομοσχέδιο Αλογοσκούφη – Ορφανού που θα ρυθμίζει τα ατελείωτα χρέη τους προς το Δημόσιο. Μικρή η ελληνική αγορά, θα ισχυριστεί κανείς. Ανεπαρκή τα τηλεοπτικά δικαιώματα και «αδύναμη» η συνεισφορά του ΟΠΑΠ. Σωστά όλα αυτά. Δεν μπορούν, ωστόσο, να προσφέρουν άλλοθι στις ελληνικές ΠΑΕ. Αν η μεγαλύτερη (βάσει εσόδων) ΠΑΕ της χώρας, που εφέτος κατέκτησε το 35ο πρωτάθλημά της και η οποία διαθέτει εκπληκτικό γήπεδο, πλούσιους χορηγούς και αποδεδειγμένα σύγχρονο μάρκετινγκ, δεν κατόρθωσε να μειώσει – αντίθετα, αύξησε – τις ζημιές της, τότε κάποιο πρόβλημα υπάρχει συνολικά. Αν από τις 26 επιχειρήσεις μόνον οι τρεις παρουσίασαν κέρδη – επίδοση η οποία αποτελεί καθεστώς για τις ελληνικές ΠΑΕ -, τότε είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς προς τι η ρύθμιση οφειλών. Γιατί – μετά πάροδο κάποιων ετών – δεν θα κληθεί η πολιτεία να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα; Η συνέχιση της πλούσιας ιστορίας των ελληνικών ομάδων και η ικανοποίηση των αισθημάτων των οπαδών τους επιβάλλουν μια τέτοια ρύθμιση. Δεν θα έπρεπε όμως η πολιτεία να επιβάλει τον πιο εξοντωτικό έλεγχο φερεγγυότητας των μετόχων και διοικήσεων που θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους τις «καθαρές από χρέη» ΠΑΕ; Ψιλά γράμματα.


Ας κάνουμε σήμερα μια βουτιά στα παγωμένα νερά των ισολογισμών των 26 ΠΑΕ οι οποίες στη τελευταία χρήση τους έδειξαν αύξηση εσόδων 1,8% και αύξηση των συνολικών υποχρεώσεών τους 12%. Προτού όμως δούμε τα στοιχεία τους, αξίζει να πούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτά δεν «φωτογραφίζουν» την αληθινή οικονομική κατάσταση των ΠΑΕ.


* Ο ιδρυθείς το 1925 Ολυμπιακός, που ελέγχεται από τον κ. Σ. Κόκκαλη, δεν έφερε απλώς στον Πειραιά για μία ακόμη χρονιά το πρωτάθλημα. Κατέκτησε ταυτόχρονα την κορυφή μεταξύ των ΠΑΕ στα ετήσια έσοδα: ο κύκλος εργασιών του προσέγγισε τα 19 εκατ. ευρώ. Θετική εξέλιξη για τη μεγάλη ομάδα του Πειραιά αποτελεί το γεγονός ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της μειώθηκαν κατά 10%. Αυτές όμως ευρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα αφού υπερβαίνουν τα 70 εκατ. ευρώ. Με δύο λόγια, στο κλείσιμο του 2006 ο Ολυμπιακός χρωστούσε 3,7 φορές τα ετήσια έσοδά του. Η συγκεκριμένη ΠΑΕ χρωστούσε όσα περίπου όφειλαν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ μαζί. Παρ’ όλα αυτά οι μέτοχοι της επιχείρησης αποφάσισαν να οριστικοποιήσουν και το επενδυτικό πρόγραμμα έργων στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Η διοίκηση της εταιρείας καλείται, ωστόσο, να αντιμετωπίσει την κάμψη των ετήσιων εσόδων και την αύξηση των ζημιών της ΠΑΕ, ανεβάζοντας εκτός των άλλων και τον πήχη στο συνολικό αριθμό των εισιτηρίων.


* Τα έσοδα του Παναθηναϊκού μπορεί να ήταν αυξημένα κατά 16,7% το 2006, η χρήση όμως έκλεισε με ζημιές για την ομάδα η οποία το 2008 θα γιορτάσει 100 χρόνια ζωής. Η συγκεκριμένη ΠΑΕ, που διευθύνεται από τον 45χρονο κ. Ι. Βαρδινογιάννη – νέο πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας -, αύξησε τις συνολικές υποχρεώσεις της κατά 16% ενώ βίωσε μία από τις χειρότερες χρονιές στην αγωνιστική πορεία της. Τώρα οι ελπίδες για αγωνιστική και οικονομική ανανέωση του Παναθηναϊκού εστιάζονται στο νέο γήπεδο της ομάδας και τις «παράπλευρες» εμπορικές του χρήσεις στην περιοχή του Βοτανικού. Η συγκεκριμένη ομάδα, με τη μακροβιότερη παρουσία στα γήπεδα της Γηραιάς Ηπείρου, χρειάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ΠΑΕ ένα νέο οικονομικό και αγωνιστικό ξεκίνημα.


* Στην τρίτη θέση από άποψη εσόδων βρέθηκε η ΑΕΚ, που διευθύνεται από τον κ. Ντ. Νικολαΐδη και η οποία στηρίζεται από σημαντικούς επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο τσιμεντοβιομήχανος Τ. Κανελλόπουλος και οι εφοπλιστές Ν. Νοτιάς και Π. Παππάς. Η έλλειψη ενός γηπέδου που θα τιμά την 83χρονη ιστορία της ΑΕΚ δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της σημερινής διοίκησης της ΠΑΕ. Η τελευταία χρειάστηκε να υπογράψει έναν ισολογισμό στον οποίο αποτυπώνονται μείωση 10,8% των ετήσιων εσόδων της, εμφάνιση ζημιών 5,6 εκατ. ευρώ και αύξηση 28% των συνολικών υποχρεώσεών της. Οι συνολικές υποχρεώσεις της ομάδας έφθασαν τα 41,5 εκατ. ευρώ. Δυνατό χαρτί για την τρέχουσα χρήση αποτελεί σίγουρα η κίνηση στα εισιτήρια διαρκείας τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να αγγίξουν τις 25.000, νούμερο-ρεκόρ για κάθε άλλη ΠΑΕ. Πάντως η γρήγορη ρύθμιση των ενδο-οικογενειακών σχέσεων σχετικά με τη θέση του γηπέδου αποτελεί και τη μόνη διέξοδο για την οικονομική ανάταση της ΠΑΕ.


* Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στην τέταρτη (από άποψη εσόδων) θέση μεταξύ των υπολοίπων ΠΑΕ της χώρας. Η νέα διοίκηση υπό τον κ. Θοδωρή Ζαγοράκη και επιτελείς τους κκ. Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο (το πιο έμπιστο πρόσωπο του κ. Ζαγοράκη), Ηλία Βιολίδη, Γιάννη Παπαδόπουλο (οικονομικά) και Κούλη Αποστολίδη (ποδοσφαιρικό τμήμα), θα κληθεί να διαχειριστεί μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση στην ΠΑΕ. Ενα στοιχείο που πιστοποιεί τη διοικητική και οικονομική λαίλαπα που πέρασε η ΠΑΕ είναι αρκετό: οι συνολικές υποχρεώσεις της αυξήθηκαν από 22,4 εκατ. ευρώ το 2005, σε 27,8 εκατ. ευρώ το 2006, παρουσιάζοντας αύξηση 23,6%. Η επιχείρηση εμφανίζει σημαντικές υποχρεώσεις προς τους παίκτες, το προσωπικό της, πρώην παίκτες, προπονητές και φυσικά προς το Δημόσιο. Τα όπλα που θα κληθεί να χρησιμοποιήσει ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ είναι: πρώτον, η ρύθμιση των χρεών από την πολιτεία, δεύτερον, το πάθος του κόσμου του ΠΑΟΚ που θα επιχειρηθεί να «μεταφραστεί» σε αρκετές χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας και τρίτον ένα σύγχρονο μάρκετινγκ του ονόματος και της ιστορίας της ομάδας. Το κρίσιμο σημείο βεβαίως θα είναι η αγωνιστική πορεία της ομάδας υπό τον κ. Γιώργο Παράσχο.


* Φωτεινή εξαίρεση στις οικονομικές επιδόσεις των ΠΑΕ αποτελεί ο ΟΦΗ – η μόνη μεγάλη ομάδα που παρουσίασε κερδοφόρο δραστηριότητα κατά την τελευταία χρήση της. Η συγκεκριμένη ΠΑΕ, υπό τη διοίκηση του κ. Φανούρη Βατσινά, είδε τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 45,4% και τις ζημιές του 2005 να μετατρέπονται σε κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονική περίοδο οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ μειώθηκαν από 7,7 εκατ. ευρώ το 2005 σε 2,8 εκατ. ευρώ το 2006. Η εικόνα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου Κρήτης ήταν ενδεικτική του κλίματος αισιοδοξίας που επικρατεί στην ομάδα: πλήθος επιχειρηματιών, σημαντικοί χορηγοί παρακολούθησαν με έμπρακτο ενδιαφέρον το νέο πρόγραμμα χορηγήσεων και το νέο πρόγραμμα εισιτηρίων διαρκείας της ομάδας. Ο κ. Φ. Βατσινάς και ο αδελφός του, οι οποίοι ελέγχουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ, απέκτησαν δύο ακόμη συνοδοιπόρους: την εταιρεία Χαλκιαδάκη ΑΕ – η διοίκηση της οποίας αγόρασε 10.000 μετοχές της ΠΑΕ – και τον κ. Αντ. Καράτζη – ο οποίος επίσης απέκτησε μεγάλο πακέτο μετοχών της επιχείρησης και μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Με αυτό το επιτελείο στη διοίκηση και με τους Πόποβιτς, Μαρκαουάν και δύο ακόμη διεθνείς παίκτες η ΠΑΕ ΟΦΗ θα στοχεύσει σε μια καλύτερη πορεία την επόμενη αγωνιστική περίοδο.


* Στην έκτη θέση από άποψη εσόδων (και στη 10η από άποψη αγωνιστικής βαθμολογίας) βρέθηκε η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη η οποία, ενώ αύξησε τα έσοδά της, δεν κατόρθωσε να μην εμφανίσει ζημιές. Η συγκεκριμένη ΠΑΕ, που ελέγχεται από τον κ. Χρήστο Πανόπουλο, είδε τις συνολικές υποχρεώσεις της να αυξάνονται κατά 75% για να φθάσουν τα 6,5 εκατ. ευρώ. Η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών της επιχείρησης συνοδεύτηκε από αντίστοιχη πορεία στις αγωνιστικές επιδόσεις της ομάδας: η χρονιά σίγουρα ξεκίνησε με πολλά όνειρα για την ομάδα, αλλά η εξέλιξή της οδήγησε τη «Βασίλισσα της Ξάνθης» στη 10η θέση. Η πρώτη συμμετοχή στο ΟΥΕΦΑ την περίοδο 2002-2003 ήταν απλώς μια εμπειρία, η δεύτερη το 2005 έφτασε την ομάδα πολύ κοντά στην πρόκριση στους ομίλους, η τρίτη εφέτος ήταν γεμάτη ελπίδες και όνειρα τα οποία όμως δεν υλοποιήθηκαν. Ο κ. Πανόπουλος, ωστόσο, μαζί με το επιτελείο της ΠΑΕ υπό τους κκ Αριστείδη Πιαλόγλου και Νικόλαο Επιτρόπου και σημαντικούς φίλους του όπως ο κ. Πολυχρόνης Συγγελίδης, ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επόμενη ημέρα.


* Στο χείλος της καταστροφής, ο Ηρακλής βίωσε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, κατορθώνοντας στους τελευταίους γύρους του πρωταθλήματος να επιβιώσει. Η πορεία των οικονομικών του μεγεθών πήγε όμως από το κακό στο χειρότερο. Και αυτό, διότι οι ζημιές της ΠΑΕ αυξήθηκαν από 1,9 εκατ. ευρώ το 2005 σε 5,2 εκατ. ευρώ το 2006. Αντιστοίχως, οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 45,9% για να προσεγγίσουν τα 19 εκατ. ευρώ. Την εξαιρετικά δυσμενή αυτή κατάσταση θα κληθεί να διαχειριστεί ο κύπριος επιχειρηματίας κ. Φοίβος Μορίδης – ο οποίος απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, μαζί με τους κκ, Χρήστο Κολοκασίδη, Φαίδωνα Χατζησάββα, Σπύρο Δίζελο, Λευτέρη Παγιαύλα, Γιάννη Νίννιου, Δημήτρη Αϊβαλιώτη και Ερατώ Ζακακιώτου. Τα προβλήματα είναι αρκετά και η νέα διοίκηση δεσμεύτηκε να επιχειρήσει την επίλυσή τους από το ερχόμενο 10ήμερο. Το βέβαιο όμως είναι ότι και η συγκεκριμένη ΠΑΕ μπορεί να προχωρήσει μόνο με την αναμενόμενη ρύθμιση οφειλών της προς το Δημόσιο. Αν αυτό συμβεί οι νέοι μέτοχοι θα βρεθούν να κρατούν στα χέρια τους μια υπεραξία για την οποία δεν κατέβαλαν σχεδόν τίποτε, πέραν του ρίσκου ανάληψης των οφειλών (η εξόφληση των οποίων εντάσσεται στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση).


* Με αύξηση ζημιών κατά 59,9% και συνολικών υποχρεώσεων κατά 35% έκλεισε την τελευταία της χρήση και η ομάδα της Θεσσαλονίκης ΠΑΕ Αρης. Αντιθέτως η αγωνιστική πορεία της ομάδας ήταν εκπληκτική αφού τερμάτισε στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος. Ο Αρης ήταν σίγουρα η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς καθώς έπαιξε θεαματικό ποδόσφαιρο που λείπει από τα ελληνικά γήπεδα. Δεν έπαιξε όμως «θεαματικό παιχνίδι» και η διοίκησή του που «είδε» τα έσοδα της επιχείρησης να πέφτουν κατά 60%.


* Θετική από άποψη εσόδων όχι όμως και από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων ήταν και η πορεία της Καλλιθέας και του Απόλλωνα Καλαμαριάς.


* Ο Ατρόμητος Αθηνών, με έδρα το Περιστέρι, εμφάνισε καλή πορεία αφού η διοίκησή του υπό τον κ. Γ. Σπανό της ΕΤΕΚΑ, κατόρθωσε να αυξήσει τα έσοδα της επιχείρησης κατά 151%. Η εφετινή αγωνιστική χρονιά κλείνει με θετικό απολογισμό για την ομάδα του Περιστερίου. Το έργο που άρχισε ο κ. Γ. Παράσχος ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο ο Ντράγκαν Κοκότοβιτς, και ο Ατρόμητος παρέμεινε άξια στη Σούπερ Λίγκα. Με νέο προπονητή τον Αργεντινό Γκιγέρμο Ογιος, η ομάδα του Περιστερίου θα προσπαθήσει να επαναλάβει την εφετινή πορεία της την ερχόμενη σεζόν, έχοντας πλέον ακόμη περισσότερες εμπειρίες, όρεξη και νέους, ακόμη μεγαλύτερους στόχους. Το βέβαιο πάντως είναι, ότι ο σεμνός Γιώργος Σπανός, ο οποίος έχει κερδίσει τον σεβασμό της πόλης αλλά και των ισχυρών της Σούπερ Λίγκας, έχει πολλά σχέδια για τον Ατρόμητο τα οποία υλοποιεί με προσοχή και επιμονή.


* Ο Λεβαδειακός και ο Ιωνικός κατόρθωσαν να αντιστρέψουν τις ζημιές του 2005 σε κέρδη το 2006. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τις συνολικές υποχρεώσεις των δύο ομάδων οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά. Ο Λεβαδειακός, ο οποίος από το 1987 κινείται στα σαλόνια Α’ Εθνικής, εμφανίζει θετική εικόνα τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Το ίδιο ισχύει και για τον Ιωνικό, ο οποίος όμως από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στη Β’ Εθνική έπειτα από 13 χρόνια παραμονής στα μεγάλα σαλόνια. Το καλό είναι ότι οι Νικαιώτες διατηρούν τη συνοχή τους με στόχο να επανέλθουν δριμύτεροι.


* Επειτα από έξι χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στην α’ κατηγορία, το Αιγάλεω παρέδωσε πολύ νωρίς τα όπλα, την έβδομη χρονιά. Δεν κατάφερε να σώσει την παρτίδα και η πτώση ήταν δεδομένη. Η ομάδα έδειξε κουρασμένη, η ατυχία έπαιξε τον ρόλο της, ενώ οι ευθύνες της διοίκησης είναι τεράστιες. Η τελευταία – εκτός των άλλων – θα κληθεί να αντιμετωπίσει και συνολικές οφειλές 4 εκατ. ευρώ, αυξημένες μάλιστα κατά 50% σε σχέση με τη χρήση του 2005. Οι Αφοί Θωμάς και Βίκτωρας Μητρόπουλος που κρατούν το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ, κατορθώνουν παρ’ όλα αυτά να δείχνουν κέρδη στις τελευταίες χρήσεις της επιχείρησης.


* Αντιθέτως με ζημιογόνο χρήση έκλεισε η Παναχαϊκή η οποία δήλωσε ζημιές της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ. Η ΠΑΕ αυτή αύξησε τις συνολικές υποχρεώσεις της κατά 40%.