Οι καραμπινιέροι της Ρώμης φορούν πουκάμισα και στολές παραλλαγής που παράγονται, κατά ένα μέρος τους τουλάχιστον, στα Οινόφυτα από μία 100% ελληνικών συμφερόντων βιομηχανία. Πρόκειται για την εταιρεία Κ. Σιαμίδης, η οποία έκανε το 1961 τα πρώτα της βήματα στον μεταποιητικό χώρο ως μια παραδοσιακή βιοτεχνία υφασμάτων και με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε βιομηχανία η οποία παράγει, μεταξύ άλλων, αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλεξίσφαιρα κράνη, αντιπυρικές στολές για πυροσβέστες, για πιλότους, για πληρώματα τανκς και πλοίων και για ειδικές δυνάμεις.


«Από το 1980 αλλά κυρίως τη δεκαετία του 1990 επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας στην ανάπτυξη και στην παραγωγή εξειδικευμένων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, προκειμένου να διαφοροποιηθούμε από τον άνισο ανταγωνισμό των προϊόντων χωρών χαμηλού κόστους» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και στέλεχος του Βιομηχανικού Τμήματος του ΕΒΕΑ κ. Μιχ. Σιαμίδης, γιος του προέδρου και θεμελιωτή της επιχείρησης κ. Κων. Σιαμίδη.


Τον χρόνο που πέρασε η εταιρεία πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 5,90 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι του 2005 κατά 33,5%, βελτιώνοντας παράλληλα την κερδοφορία της. Συνδυάζει την παραγωγική δραστηριότητά της στα Οινόφυτα, όπου λειτουργεί η κύρια μονάδα της σε κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 4.200 τ.μ., με αυτήν της θυγατρικής της Eutex, που λειτουργεί από το 2004 στην Αλβανία και διαθέτει εργοστάσιο ραφής ενδυμάτων στο Αργυρόκαστρο. Ο κύκλος εργασιών της το 2007, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της, θα ανέλθει στα 7,2 εκατ. ευρώ, αποδίδοντας κέρδη προ φόρων περί τις 450.000 ευρώ, ενώ το 2008 οι εξαγωγές της προβλέπεται ότι θα εισφέρουν το 40% των συνολικών πωλήσεων.


«Κατασκευάζουμε ειδικών χρήσεων και υψηλών επιδόσεων υφάσματα, ενδύματα και συστήματα προστασίας» προσθέτει ο κ. Μ. Σιαμίδης, διευκρινίζοντας ότι τα διάφορα προϊόντα είναι πιστοποιημένα από αναγνωρισμένα εργαστήρια σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα. Η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα που συχνά επιλέγει προϊόντα της βιομηχανίας των Οινοφύτων. Είναι ο κύριος πελάτης της στο εξωτερικό, αφού έχει εφοδιάσει κατά καιρούς με στολές και μέσα προστασίας της Σιαμίδης τόσο τον στρατό, την αεροπορία και το ναυτικό της όσο και το σώμα των καραμπινιέρων, αλλά την ίδια επιλογή κάνουν και διάφορες υπηρεσίες και επιχειρήσεις στην Κύπρο, στη Γερμανία, στην Αλβανία και στα Σκόπια.


Η γκάμα των προϊόντων της εταιρείας περιλαμβάνει ακόμη στολές ειδικής προστασίας, στολές και τζάκετ παραλλαγής, αντανακλαστικά ενδύματα, στολές εξόδου και πουκάμισα για οπλίτες και αξιωματικούς, μπουφάν γραμμής πτήσης, αδιάβροχα τζάκετ, καμπαρντίνες και κάθε λογής εξειδικευμένα υφάσματα.


Πρόσφατα αποφάσισε να διευρύνει και πάλι τις δραστηριότητές της, προσθέτοντας στις υπάρχουσες μία τελείως διαφορετική: την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κ. Σιαμίδης θέλει να γίνει και παραγωγός ηλιακής ενέργειας, ενώ συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για αντιβακτηριδιακά υφάσματα και την ανάπτυξη ειδικών θερμοδιαμορφωμένων υφασμάτων για τις ανάγκες παραγωγής ενός νέου, ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος.


Η επιχείρηση διαθέτει ειδικό τμήμα R&D το οποίο συνεργάζεται με πανεπιστήμια σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. «Το κύριο ενδιαφέρον μας εστιάζεται στα αντιπυρικά και αλεξίσφαιρα προϊόντα» καταλήγει ο κ. Μ. Σιαμίδης.