Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις του ΙΟΒΕ, όπως αυτές προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποίησε στα τέλη του 2006, η επενδυτική δαπάνη στη βιομηχανία το τρέχον έτος αναμένεται να υποχωρήσει οριακά. Είχε αυξηθεί πέρυσι, όπως υπολογίζεται, κατά 8% περίπου, εξέλιξη που είχε κάνει αρκετούς να υποθέσουν ότι επιτέλους αντιστρέφεται το αρνητικό επενδυτικό κλίμα των τεσσάρων προηγουμένων ετών.


Από την άλλη πλευρά όμως τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης για τα επενδυτικά προγράμματα που τον χρόνο που πέρασε υπήχθησαν στις διατάξεις του ισχύοντος ως τα τέλη του 2006 αναπτυξιακού νόμου 2399/2004 και λογικά θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, μεταδίδουν εικόνα επενδυτικής… κοσμογονίας στη βιομηχανία, με εξελισσόμενες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Προφανώς αρκετές βιομηχανίες έχουν ανάλογα σχέδια, αλλά διστάζουν να τα εφαρμόσουν.


Οπως κι αν έχουν τα πράγματα, δεν είναι λίγες όσες αναλαμβάνουν το – επιχορηγούμενο βέβαια – ρίσκο. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει υπαγάγει στις διατάξεις του Ν. 2399/2004 εβδομήντα πέντε ολοκληρωμένα, πολυετή επιχειρηματικά-επενδυτικά σχέδια ισάριθμων βιομηχανικών επιχειρήσεων, ύψους 687,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχέδια που συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών βελτιώσεων και καλύπτουν το σύνολο των λειτουργιών τους. Εξαιρουμένων των τομέων της πληροφορικής και των εκδόσεων και εκτυπώσεων, 18 σχέδια είναι ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ το καθένα.


«Τα εγκριθέντα σχέδια διακρίνονται για την πληρότητα και την αρτιότητά τους και αφορούν αξιόλογες επιχειρήσεις με ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης και βιωσιμότητας, και μάλιστα σε δράσεις καινοτομίας και νέων τεχνολογιών» τονίζει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σπ. Παπαδόπουλος. «Οι αντίστοιχες επενδύσεις καλύπτουν σημαντικούς και βιώσιμους κλάδους και υποκλάδους της ελληνικής οικονομίας με αξιόλογα συγκριτικά πλεονεκτήματα και με δυνατότητα εξωστρέφειας και ποιοτικής αναβάθμισης των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών τους» προσθέτει.


* Ορισμένοι δεν βιάζονται


Ορισμένα στοιχεία, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ για τα 18 μεγαλύτερα ολοκληρωμένα επιχειρηματικά-επενδυτικά σχέδια, ενισχύουν αυτή την εκδοχή, αλλά δεν αφήνουν και αμφιβολία ότι αρκετές βιομηχανίες δεν… βιάζονται να επενδύσουν.


Στη Θεσσαλονίκη η κατά 50% εξαγωγική βιομηχανία παραγωγής εύκαμπτων υλικών συσκευασίας Α. Χατζόπουλος, η οποία το 2006 είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 22,5% και να φθάνουν τα 34,2 εκατ. ευρώ, υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10,25 εκατ. ευρώ. Αποβλέπει κυρίως, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Ελ. Χατζόπουλος, «στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων που δεν παράγονται σήμερα στην Ελλάδα αλλά εισάγονται και απευθύνονται στη βιομηχανία τροφίμων και άλλων καταναλωτικών καθώς και χημικών ειδών».


Κορμό των επενδύσεων αυτών, οι οποίες είναι συνέχεια άλλων της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ που ξεκίνησαν το 2005, αποτελεί η εγκατάσταση δεκάχρωμης βαθυτυπικής μηχανής. Στο πλαίσιο αυτό το 2006 επενδύθηκαν 4,8 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 40%.


Σημαντικές επενδύσεις με εξαγωγικό ορίζοντα υλοποιούνται στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία χάνει έδαφος στην ελληνική αγορά και κερδίζει στη διεθνή.


Η Demo, η οποία πέρυσι αύξησε από 370 σε 450 άτομα το προσωπικό της, το ίδιο έτος δαπάνησε 17 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στο πλαίσιο προγράμματος συνολικού ύψους 34,8 εκατ. ευρώ. «Οι μονάδες μας δεν επαρκούν ώστε να ανταποκριθούμε στη διεθνή ζήτηση» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος κ. Στ. Δέμος. «Ο νέος μηχανολογικός και συμπληρωματικός εξοπλισμός θα απορροφήσει γύρω στα 22 εκατ. ευρώ» προσθέτει.


Ο στόχος της Demo είναι να ανέλθουν σε περίπου 30 εκατ. ευρώ οι ετήσιες εξαγωγές της, από 12 εκατ. ευρώ που ήταν το 2005. Οι συνολικές πωλήσεις της το 2006 ανήλθαν σε 72,6 εκατ. ευρώ.


* Συνεργασία με διεθνείς οίκους


Η Specifar, εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Τ. Βασιλόπουλος, θέλει «να διευρύνει τη διεθνή παρουσία της», καθώς εξάγει ήδη φάρμακά της στις 24 από τις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνεργάζεται με μεγάλους ευρωπαϊκούς οίκους generics φαρμάκων. «Εχουμε συνάψει 120 συμβόλαια με οίκους του εξωτερικού, κυρίως της Δυτικής Ευρώπης» πληροφορεί. Για τον λόγο αυτό προσθέτει νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο επενδυτικού προγράμματος ύψους 11,6 εκατ. ευρώ.


Η Genepharm, όπως αναφέρει ο πρόεδρός της κ. Αχ. Βιγκόπουλος, στο πλαίσιο αντίστοιχου προγράμματος ύψους 14,75 εκατ. ευρώ, ήδη εγκατέστησε μια νέα γραμμή παραγωγής αντικαρκινικών ενέσιμων προϊόντων και προμηθεύεται άλλες δύο για ειδικά και συμβατικά φάρμακα, καθώς προμηθεύει μεταξύ άλλων τη Sanofi – Aventis στη Γαλλία. «Η πλέον σημαντική αγορά μας είναι η Αυστραλία, όπου πρόσφατα συνήψαμε συμβόλαιο για τη διάθεση φαρμάκων μας αξίας 42 εκατ. ευρώ σε διάστημα δώδεκα μηνών» προσθέτει. Βάσει του επενδυτικού σχεδίου της η Genepharm οφείλει να αυξήσει κατά 11 άτομα το προσωπικό της, αλλά έχει ήδη προσλάβει 32 επιπλέον άτομα.


Στην «παραγωγή νέων, πρωτοποριακών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία» στη μονάδα της στην Αττική αποσκοπεί εξάλλου το επιχειρηματικό σχέδιο, ύψους 14,7 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η εμποροβιομηχανική εταιρεία σιδήρου Καλπίνης- Σίμος. Η επένδυση, πληροφορεί ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αθ. Καλπίνης, θα αποδώσει «νέο κτιριακό εξοπλισμό και ανανεωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό με σκοπό τον εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων της εταιρείας», καθώς σκοπός της είναι να καταστεί «ένα από τα αρτιότερα κέντρα χάλυβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εφάμιλλο των προηγμένων δυτικοευρωπαϊκών».


Το επιχειρηματικό σχέδιο της αρτοβιομηχανίας Κατσέλης, όπως εξηγεί ο διευθυντής του εργοστασίου της και υπεύθυνος για την υλοποίησή του κ. Ν. Τολίδης, ανέρχεται σε 10,4 εκατ. ευρώ και έχει υλοποιηθεί ως τώρα σε ποσοστό 35%. Στους στόχους του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων «η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων από πλευράς οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, αλλά και της γενικής εικόνας τους με τη χρησιμοποίηση συσκευασιών τεχνολογίας αιχμής, η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με έμφαση στα functional, η πρώτη ομάδα των οποίων κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αγορά με την εμπορική ονομασία Κατσέλης Σύμμαχος Υγείας, η χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου στις παραγωγικές εγκαταστάσεις», καθώς και η δημιουργία χώρων κατάψυξης «για την αποθήκευση των προϊόντων bake-off, τα οποία θεωρούνται κλειδί για την ανάπτυξη της εταιρείας».


Επίσης, όπως πληροφορεί ο κ. Ν. Καραγεωργίου, διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας τυποποίησης οσπρίων και ρυζιού Αφοί Κ. Καραγεωργίου και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ), η «επέκταση σε νέες κατηγορίες προϊόντων» με την προσθήκη νέου εξοπλισμού είναι ο κυρίαρχος στόχος πενταετούς επενδυτικού προγράμματος αξίας 10,36 εκατ. ευρώ που θέτει σε εφαρμογή η εν λόγω βιομηχανία, η οποία είναι περισσότερο γνωστή στην αγορά με το σήμα «3 Αλφα».


* Νέο εργοστάσιο για τσιγάρα


Το μεγαλύτερο σε αξία επενδυτικό σχέδιο της κατηγορίας είναι ύψους 66,42 εκατ. ευρώ και αφορά τη δημιουργία νέας καπνοβιομηχανίας της εταιρείας Παπαστράτος, θυγατρικής της Philip Morris, στον Ασπρόπυργο. Η κατασκευή της, πληροφορεί συνεργάτης του διευθύνοντος συμβούλου κ. L. Boissart, ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο. Το νέο εργοστάσιο, που θα αντικαταστήσει το υπάρχον στον Πειραιά, καθώς και το κτίριο γραφείων, θα ξεπερνά σε έκταση τα 40.000 τ.μ. και θα έχει τη δυνατότητα να παράγει 20 δισ. τσιγάρα ετησίως.


«Οι νέες εγκαταστάσεις» προσθέτει «θα καταστήσουν την εταιρεία μας μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής της Philip Morris International στην Ευρώπη και θα καλύπτουν τις ανάγκες τόσο της ελληνικής αγοράς όσο και των εξαγωγών της εταιρείας, με παράλληλη αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της». Η επιχορηγούμενη με 20 εκατ. ευρώ επένδυση αναμένεται να ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ.


Η βιομηχανία επίπλων Neoset, όπως πληροφορεί συνεργάτης τού επικεφαλής της κ. Κων. Αλεξανδράκη, δαπανώντας περί τα 14,2 εκατ. ευρώ προχωρεί σε ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού της και διεύρυνση των δραστηριοτήτων της. Το 50% της επένδυσης θα αφορά εν γένει νέα μηχανήματα, ενώ με το υπόλοιπο 50% η επιχείρηση θα καταστεί παραγωγός διαφόρων προϊόντων συνθετικού ξύλου. «Η συγκεκριμένη σειρά προϊόντων θα παράγεται από τα υπολείμματα ξύλου της υφιστάμενης δραστηριότητας με βάση αμερικανική πατέντα, αναπτύχθηκε στην Αμερική την τελευταία δεκαετία και τώρα αναπτύσσεται και στην Ευρώπη» εξηγεί.


Η επιχείρηση αγόρασε από την αμερικανική Strandex την τεχνογνωσία και αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής και εμπορίας για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Το πρώτο στάδιο της σχετικής επένδυσης ολοκληρώθηκε προσφάτως. Ετσι από τον περασμένο μήνα η Neoset, η οποία το 2006 πραγματοποίησε πωλήσεις αξίας 76,2 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 4,1 εκατ. ευρώ, άρχισε να παράγει στην Εύβοια δάπεδα εξωτερικού χώρου από συνθετικό ξύλο.


Η χημική βιομηχανία βιομηχανικών και ιατρικών αερίων Λίντε Ελλάς, θυγατρική και εφαλτήριο για την ανάπτυξη του γερμανικού ομίλου Linde Group στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, υλοποιεί πενταετές business plan ύψους 13,8 εκατ. ευρώ. Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της κ. Γ. Μπερέτσος οι επενδύσεις «καλύπτουν όλο το εύρος των επιχειρησιακών λειτουργιών και αφορούν το σύνολο των παραγομένων προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών». Στους στόχους της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ενίσχυση της θέσης της σε νέες γεωγραφικές αγορές και ο εμπλουτισμός του μείγματος προϊόντων με παραγωγική αναβάθμιση των μονάδων της στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.


* Με έμφαση στην οικολογία


Οι Μακεδονικές Πρωτεΐνες, μέλος του ομίλου της εταιρείας Ελληνική Πρωτεΐνη, ολοκληρώνουν, όπως αναφέρει ο επικεφαλής τους κ. Κλέων Τσακμακίδης, επένδυση ύψους 17,6 εκατ. ευρώ που αφορά την «επέκταση της υφισταμένης μονάδας στη Μακεδονία για την παραγωγή μιας νέας σειράς πρωτεϊνικών προϊόντων γάλακτος και ειδών ειδικής διατροφής». Η επιχείρηση συμβάλλει επιπλέον με τις επενδύσεις της, όπως τονίζει, στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου οικολογικού προβλήματος, «μετουσιώνοντας ένα ρυπογόνο υποπροϊόν, όπως είναι ο ορός γάλακτος, σε υπερπολύτιμες πρωτεΐνες εξαιρετικής βιολογικής αξίας». Το 60% της παραγωγής της εξάγεται.


Υψους 14,7 εκατ. ευρώ είναι η επένδυση που υλοποιεί στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία ειδών αλουμινίου Doral, η οποία εξάγει προϊόντα της σε 20 χώρες και πέρυσι αύξησε κατά 27% τις πωλήσεις της, στο επίπεδο των 23,5 εκατ. ευρώ. Οπως πληροφορεί ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Παν. Καλλίας, η Doral σχεδιάζει την «εγκατάσταση δεύτερης, μεγαλύτερης γραμμής παραγωγής προφίλ αλουμινίου καθώς και τρίτης γραμμής ηλεκτροστατικής βαφής». Οι στόχοι της είναι «να ανταποκριθεί καλύτερα στην αυξημένη ζήτηση για τα έτοιμα προϊόντα της, αλλά και να εισέλθει σταδιακά στην αγορά των συστημάτων προφίλ αλουμινίου για αλουμινοκατασκευαστές, όπου έχει ήδη κάνει τα πρώτα επιτυχημένα βήματά της με την εμπορική ονομασία Alustar».


Τρεις νέες γραμμές παραγωγής προσθέτει ως τα τέλη του 2007 στο δυναμικό της η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών ΝΟΕ στην Αττική. Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Ηλ. Τσίχλος, η σχετική επένδυση, συνολικού ύψους 10,8 εκατ. ευρώ, «αποσκοπεί αφενός στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής με την ενσωμάτωση εξαιρετικά προηγμένων τεχνολογιών και αφετέρου στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης». Ενα μέρος της επένδυσης συνδυάζεται με την προοπτική μεταλλοκατασκευών για φωτοβολταϊκά συστήματα.