Ο ΣΕΒ παραμένει ΣΕΒ. Αλλάζει και ταυτόχρονα μένει ο ίδιος. «Μια τόσο ισχυρή μπράντα δεν την αλλάζεις» εξηγεί αξιωματούχος του συνδικάτου των ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών και μάνατζερ. Η τροποποίηση του καταστατικού του στην προσεχή ετήσια γενική συνέλευση των μελών του στις 24 Μαΐου θα καταστήσει πιο αντιπροσωπευτική την επωνυμία του, αφήνοντάς την ταυτόχρονα, ως προσφώνηση, αναλλοίωτη.


Απλώς ο τίτλος του, για όσους θα θέλουν να τον ερμηνεύσουν, δεν θα παραπέμπει σε Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, αλλά – με πεζά γράμματα – σε σύνδεσμο επιχειρήσεων και βιομηχανιών, αφού ήδη άλλωστε το ήμισυ σχεδόν του τζίρου που πραγματοποιούν οι εταιρείες-μέλη του οφείλεται στον τριτογενή τομέα της οικονομίας. Μόνο το υπόλοιπο 50%, όπως λέγεται, προέρχεται από την κλασική μεταποίηση.


«Ο ΣΕΒ δεν αλλάζει όνομα» προτιμούν να λένε λοιπόν στην Ξενοφώντος 5, όπου εδρεύει, κάνοντας λόγο για «άλλη μια φάση της μετεξέλιξής του» ώστε να εκφράσει καλύτερα «και με πιο ισχυρή φωνή την ελληνική επιχειρηματικότητα» ως «ΣΕΒ – σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών». Να εκφράσει όχι μόνο την ελληνική βιομηχανική επιχείρηση, αλλά γενικά την ελληνική επιχείρηση, όπως άλλωστε αρκετά χρόνια πριν είχε εισηγηθεί ο άλλοτε πρόεδρός του κ. Θεόδ. Παπαλεξόπουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, καλώντας τις τράπεζες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις από όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας να πληθύνουν τις τάξεις του.


Αυτό, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι το «πιστεύω» και του σημερινού προέδρου του κ. Δημ. Δασκαλόπουλου, αφεντικού της εταιρείας παραγωγής τροφίμων και υπηρεσιών μαζικής εστίασης Vivartia, ο οποίος μόλις προ μηνός, στιγματίζοντας σε ομιλία του τόσο τον «άγριο καπιταλισμό» όσο και τον «αδιέξοδο κρατισμό», ξεκαθάρισε ότι ο ΣΕΒ ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχείρησης και επιχειρηματικότητας και όχι ειδικά κάποιου τομέα της ελληνικής οικονομίας.


* Τέρμα στην «προστασία»!


Επτά στις δέκα από τις επιχειρήσεις που ενίσχυσαν το δίκτυο των μελών του ΣΕΒ τον τελευταίο χρόνο, με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή της ATEbank, προέρχονται, όπως λέγεται, από τον ταχέως αναπτυσσόμενο, ως γνωστόν, τομέα των υπηρεσιών.


Αν και αποφεύγουν να δώσουν σχετικούς καταλόγους, γνώστες όσων διαδραματίζονται στα ενδότερα του συνδικάτου της ελληνικής αστικής τάξης βεβαιώνουν ότι στα επίλεκτα μέλη του περιλαμβάνονται πλέον, από ετών συνήθως, επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ και η Ελληνική Τεχνοδομική, η Grecotel και η Microsoft Hellas, η Leo Burnett και η Ernst & Young, η Notos Com και η ΙΒΜ Hellas, η Vivodi Telecom και ο ΟΠΑΠ, η Eurobank και η ΔΕΠΑ, η Mamidoil-Jetoil και η Τράπεζα Πειραιώς, η Shell Hellas και η Bayerische Hypo Vereinsbank, η Civitas και η Crysler Jeep Hellas. Επίσης άλλες, κάθε άλλο παρά βιομηχανικές, επιχειρήσεις όπως η Lamda Development και η Αφοί Σαρακάκη, η Hertz, η Μηχανική και η Boston Consulting Group, η Genesis Pharma, η Info-Quest, η Damco Energy και η ICAP, η British American Tobacco, η Attica Group, η Kantor, η Vodafone, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα.


Μέλη του ΣΕΒ, ο οποίος τείνει να εξελιχθεί σε διακλαδική οργάνωση, έχουν γίνει ακόμη, μεταξύ άλλων, άσχετες με την ελληνική μεταποίηση επιχειρήσεις, όπως η McDonald’s Hellas, η Interamerican, το Κανάλι 3, η Aegean, η Toyota Ελλάς και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.


«Κάθε πρωτοβουλία και συζήτηση για τη συσπείρωση του επιχειρηματικού κόσμου, ακόμη και με τη μορφή εργοδοτικής συνομοσπονδίας, είναι ευπρόσδεκτη» αναφέρει ο αξιωματούχος του ΣΕΒ σε σχέση με σενάρια οργανωτικής σύζευξης των επιχειρηματικών δυνάμεων κατά τα γερμανικά ή άλλα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Ο ΣΕΒ σέβεται κάθε άλλη οργάνωση, δεν θέλει να καταπιεί κανέναν» προσθέτει.


«Τα θέματα της επιχειρηματικότητας, που είναι η δημιουργία περιβάλλοντος για την ανάπτυξή της και η αναγνώριση της συνεισφοράς της, είναι κοινά για όλους τους κλάδους της οικονομίας» αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του ΣΕΒ προς τα μέλη του, όπου τονίζεται ότι οι αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν «σε μια επέκταση της αντιπροσωπευτικότητάς του και σε σταδιακή απομάκρυνση από την προστασία κλαδικών συμφερόντων προς μια ευρύτερη συνδιαλλαγή με την κοινωνία». Φιλοδοξία του, όπως σημειώνεται, είναι «να καταστεί ο κατ’ εξοχήν θεσμικός εκπρόσωπος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των δυνάμεων που εκπροσωπούν το πρότυπο της σύγχρονης επιχείρησης».


Οι καταστατικές αλλαγές του, που περιλαμβάνουν καθώς φαίνεται και μια έκπληξη, «θα αποτυπώσουν την πρακτική των τελευταίων ετών, αν όχι δύο δεκαετιών, με βάση φυσικά τις απαιτήσεις των καιρών» όσον αφορά την ταυτότητά του.


Τα υφιστάμενα μέλη-επιχειρήσεις του ΣΕΒ και τα νέα μέλη του θα κληθούν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να αποδεχθούν ρητά ορισμένες δεσμεύσεις προκειμένου να κατοχυρώσουν ή να αποκτήσουν την ιδιότητα του μέλους του.


Καταστατικός όρος, η παράβαση του οποίου θα μπορεί να συνεπάγεται κάποιες πειθαρχικές κυρώσεις ή και αποπομπή, προφανώς με την επιβαλλόμενη σε τέτοιες περιπτώσεις διακριτικότητα, θα είναι η ρητή αποδοχή και η εφαρμογή εννοείται από τις επιχειρήσεις-μέλη της «Χάρτας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων» που ο ΣΕΒ υιοθέτησε προ διετίας με πρόταση του τότε αντιπροέδρου του κ. Δημ. Δασκαλόπουλου.


* Δεκάλογος υποχρεώσεων


«Ακόμη κι όσοι είναι έτοιμοι να μιλήσουν για ευχολόγια ή και να κρίνουν ότι τα λόγια απέχουν ακόμη πολύ από την πράξη θα συμφωνήσουν ότι είναι καιρός να κάνουμε όλοι μας, επιχειρήσεις, κράτος και κοινωνία, πολλά βήματα μπροστά» σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος του ΣΕΒ όσον αφορά τη φιλόδοξη «Χάρτα».


Γεγονός είναι ότι οι επιχειρηματίες, βιομήχανοι και μη, καλούνται να συνομολογήσουν ότι κάθε επιχείρηση-μέλος του ΣΕΒ έχει τις εξής δέκα βασικές υποχρεώσεις:


1. Να διασφαλίζει την επιβίωσή της σεβόμενη το θεσμικό και νομικό πλαίσιο.


2. Να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της και να συμβάλλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς που οδηγεί σε στρεβλώσεις της αγοράς και ζημιώνει το κοινωνικό σύνολο.


3. Να αποδίδει εύλογο μέρισμα στους μετόχους της, να εφαρμόζει τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της προς τους εργαζομένους, προμηθευτές και πελάτες της.


4. Να αποφεύγει εναρμονισμένες πρακτικές και να μη νοθεύει τον ανταγωνισμό εις βάρος του καταναλωτή.


5. Να επενδύει στη γνώση στον χώρο εργασίας, στην κατάρτιση και στη διά βίου εκπαίδευση των εργαζομένων της.


6. Να συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, να εφαρμόζει ένα αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης, των προαγωγών και των αμοιβών, να διασφαλίζει καλές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους και να σέβεται την ισορροπία μεταξύ εργασιακού χρόνου και προσωπικής ζωής.


7. Να παρέχει ειλικρινή ενημέρωση και πληροφόρηση σε όσους συναλλάσσονται με αυτή και να σέβεται τα δικαιώματα του καταναλωτή για παροχή ασφαλών, ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές.


8. Να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της, να εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες παραγωγής της και να καινοτομεί στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που παρέχει.


9. Να σέβεται το περιβάλλον ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις των δράσεών της σε αυτό, να εφαρμόζει μέτρα πρόληψης καταστροφών, να προωθεί ενεργά την ανακύκλωση και να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.


10. Να αποδίδει στην κοινωνία, ως ενεργός εταιρικός πολίτης, μέρος της προστιθέμενης αξίας που παράγει και να καλλιεργεί την εταιρική κουλτούρα, η οποία αναγνωρίζει και εφαρμόζει τις αρχές της «Χάρτας».


Κατά τα άλλα η τροποποίηση του καταστατικού του συνδικάτου της ελληνικής αστικής τάξης περιγράφεται, σε εγκύκλιο της ηγεσίας του ΣΕΒ προς τα μέλη του, ως «ήπια προσαρμογή στις νέες συνθήκες, αλλά και μια σημαντική ώθηση για το μέλλον». Προφανώς οι συζητήσεις στην επικείμενη γενική συνέλευση του ΣΕΒ δεν θα περιστραφούν γύρω από τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.