Επτά πανεπιστημιακοί και ερευνητές, ο μικρότερος των οποίων είναι 25 ετών, καθώς και το Πανεπιστήμιο Πατρών, κατέχουν το 50% μιας ελληνικής επιχείρησης του βιοτεχνολογικού τομέα, η οποία εδρεύει στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και φιλοδοξεί να παρουσιάσει στην παγκόσμια αγορά ένα νέο, πρωτοποριακό φάρμακο. Το άλλο 50% το απέκτησε προσφάτως, επενδύοντας σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η Βιανέξ, της οικογενείας του κ. Π. Γιαννακόπουλου, προλαβαίνοντας ίσως τις πολυεθνικές.


Η αμερικανική Bristol-Myers Squibb (BMS) λέγεται ότι είχε από καιρό θέσει υποψηφιότητα για συνεργασία – ίσως και λόγω συμφερόντων – για την προώθηση άλλου προϊόντος της, με σκοπό τη χειραγώγηση της όλης κίνησης. Η αρχική έρευνα για το νέο φάρμακο, με πρωταγωνιστή στα πρώτα αβέβαια στάδια έναν έλληνα ερευνητή, είχε ξεκινήσει άλλωστε με την υποστήριξή της την προηγούμενη δεκαετία στον Καναδά.


Η συνέχεια δεν ήταν εύκολη, τώρα όμως, χάρη στην επένδυση της Βιανέξ και μια επιδότηση ύψους 720.000 ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο της ενίσχυσης ερευνητικών ομάδων υψηλής τεχνολογίας, προφανώς το έργο γίνεται ευκολότερο.


Επιτέλους λοιπόν, ένα μεγάλο βήμα για τη σύζευξη της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας με την ελληνική βιομηχανία παραγωγής φαρμάκων γίνεται στην Πάτρα πραγματικότητα. Καρπός της συνεργασίας τους είναι πλέον η εταιρεία Eldrug ή αλλιώς Φάρμακα Ελλάδας, πεποίθηση της οποίας είναι ότι θα μπορέσει να παρουσιάσει κάποια στιγμή ένα νέο, ελληνικό αντιυπερτασικό φάρμακο, τουλάχιστον εφάμιλλο με το Karvea που διακινεί η BMS και τα άλλα επτά παρόμοια αντιυπερτασικά φάρμακα των επίσης πολυεθνικών οίκων GlaxoSmithKline, Eli Lilly, AstraZeneca, Merck, Boehringer, Menarini και Wyeth, τα οποία αποδίδουν κάθε χρόνο στους ιδιοκτήτες τους, παγκοσμίως, τζίρο πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.


«Στόχος της Eldrug είναι η ανάπτυξη αντιυπερτασικής εργαστηριακής σύνθεσης» αναφέρει προς «Το Βήμα» ο βραβευμένος για το ερευνητικό του έργο από την Ακαδημία Αθηνών και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κ. Ι. Ματσούκας, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο ίδιος και ο κ. Δ. Βλαχάκος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, θεωρούνται η «ψυχή» της Eldrug. Τη φαρμακευτική αυτή εργαστηριακή σύνθεση οι ερευνητές της ήδη την έχουν ονομάσει ElSartan, θέλοντας να τονίσουν ότι πρόκειται για τη σαρτάνη της Ελλάδας, αφού τα αντιυπερτασικά προϊόντα διεθνώς φέρουν τη γενική ονομασία σαρτάνες.


«Η σαρτάνη της Ελλάδας έχει παραχθεί στην Ελλάδα και είναι αναστολέας της πεπτιδικής ορμόνης αγγειοτεσίνη, η οποία εμπλέκεται στην παθογένεση της υπέρτασης και από την οποία διεθνώς έχουν προέλθει οκτώ ως σήμερα αντιυπερτασικά προϊόντα με την ονομασία σαρτάνες» προσθέτει ο κ. Ι. Ματσούκας. Η φαρμακευτική εργαστηριακή σύνθεση έχει σχεδιαστεί και συντεθεί από την ερευνητική του ομάδα και έχει διαπιστωθεί ότι «είναι εξαιρετικά δραστική σε πολλά πειραματόζωα και σε βιολογικές αξιολογήσεις» εξηγεί, προσθέτοντας φυσικά ότι μένει αρκετή δουλειά ακόμη.


Σε αντίθεση με άλλα αντιυπερτασικά φάρμακα που κυκλοφορούν, το ElSartan της Eldrug θα μπορεί, όπως σχεδιάζεται, να χορηγείται και ως έμπλαστρο ώστε να υπάρχει η ευχέρεια της διαδερμικής χρήσης του από ευπαθείς ομάδες.


«Επενδύουμε στην έρευνα και υποστηρίζουμε πλήρως το ερευνητικό έργο των καταξιωμένων πανεπιστημιακών και ερευνητών της Πάτρας» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Βιανέξ κ. Δ. Γιαννακόπουλος. «Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αξίζει κάθε υποστήριξης η προσπάθεια για την ανακάλυψη ελληνικών φαρμάκων» προσθέτει με συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως αρμόζει άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις, εκτιμώντας παράλληλα ότι «η πρόοδος του έργου της Eldrug είναι εντυπωσιακή, εκπληκτική».


Η Βιανέξ, η οποία σε μία από τις τέσσερις βιομηχανικές μονάδες της, στην Αθήνα, αναπτύσσει εκτεταμένες ερευνητικές δραστηριότητες στον υψηλής τεχνολογίας τομέα της λυοφιλοποίησης των φαρμάκων, εδώ και λίγα χρόνια έχει επενδύσει και στην Πάτρα, αποκτώντας και εκσυγχρονίζοντας εργοστάσιο φαρμάκων το οποίο ανήκε στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας. Για το 50% της Eldrug, όπου το Πανεπιστήμιο Πατρών μετέχει με μερίδιο 2,5%, εισέφερε πρόσφατα 930.000 ευρώ εξασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα έχει κάποια πολυεθνική εταιρεία τον πρώτο λόγο σε περίπτωση που ο τεχνοβλαστός της Πάτρας τα καταφέρει.


Ηδη η Eldrug, στο επιστημονικό συμβούλιο της οποίας μετέχουν, με συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα, διακεκριμένοι έλληνες ερευνητές, όπως ο κ. Αρ. Πατρινός της ομάδας χαρτογράφησης DNA, ο κ. Χαρ. Γαβράς, καθηγητής Υπερτασιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, αδελφός του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ο κ. Μιχ. Μαραγκουδάκης, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, και οι κκ. Διον. Κόκκινος και Δημ. Κρεμαστινός, καθηγητές Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αντιστοίχως, έχει αποκτήσει τεχνολογικό εξοπλισμό που θεωρείται μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα.