Δύο από τους πλέον πολύπειρους έλληνες επιχειρηματίες στη βιομηχανία και στο εμπόριο ενώνουν τις δυνάμεις τους… βιολογικά. Πρόκειται για τον δημιουργό και ως το 2005 κύριο μέτοχο της βιομηχανίας αλλαντικών κ. Π. Νίκα και τον άλλοτε πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ και δημιουργό της αλυσίδας σουπερμάρκετ Metro κ. Παντ. Παντελιάδη, ιδιοκτήτη παράλληλα της τυροκομικής βιομηχανίας Ηπειρος καθώς και της εισαγωγικής εταιρείας Optima.


Αμφότεροι είναι από την περασμένη εβδομάδα οι βασικοί μέτοχοι, με μερίδιο 30% έκαστος, σε μια πρότυπη, όπως παρουσιάζεται, νέα πελοποννησιακή γαλακτοβιομηχανία, η οποία αρχίζει τις επόμενες ημέρες να διαθέτει στην αγορά βιολογική φέτα.


Οχι μόνο η βιολογική φέτα αλλά και άλλα προϊόντα βιολογικής κτηνοτροφίας είναι το αντικείμενο της παραγωγικής δραστηριότητας της εν λόγω εταιρείας που ονομάζεται Οικοφάρμα Πελοποννήσου και στην οποία επενδύουν από κοινού οι δύο γνωστοί επιχειρηματίες. Πριν από μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε βιολογική γραβιέρα και στο πρόγραμμα της εταιρείας είναι ακόμη η παραγωγή γιαουρτιού και γάλακτος. Μια νέα γραμμή εμφιάλωσης γάλακτος ήδη έχει παραγγελθεί. Μπορεί λοιπόν άλλα, μεγάλα ονόματα της ελληνικής βιομηχανίας να διστάζουν να «ρίξουν» κεφάλαια σε έναν τομέα ο οποίος σε ολόκληρη την Ευρώπη αρχίζει να προσελκύει πάμπλουτους κεφαλαιούχους, οι κκ. Π. Νίκας και Π. Παντελιάδης όχι. Ο πρώτος έπεισε τον δεύτερο ότι η «βιολογική επένδυση» αξίζει, και έτσι ο κ. Παντελιάδης απέκτησε το ήμισυ του μεριδίου που κατείχε ο κ. Νίκας, ενθουσιασμένος όπως λέγεται για τις δυνατότητες και την υποδομή που ήδη έχει δημιουργήσει η βιομηχανική τους Οικοφάρμα.


Η επιχείρηση, αφού οργάνωσε επί μήνες ένα δίκτυο συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων από τις ορεινές περιοχές της Αρκαδίας, της Λακωνίας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας, άρχισε τον περασμένο Ιανουάριο τη δοκιμαστική παραγωγή φέτας σε ιδιόκτητο εργοστάσιό της στην Τρίπολη, εφοδιασμένο με την τελευταία λέξη της ιταλικής τεχνολογίας με σκοπό «να αποτελέσει την τελειότερη τυροκομική μονάδα της χώρας», όπως αναφέρει ένας από τους λοιπούς μετόχους της. «Σκοπός μας» προσθέτει ο ίδιος «είναι η λειτουργία μιας υποδειγματικής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων».


Από το υπόλοιπο 40%, που δεν ανήκει ούτε στον κ. Π. Νίκα ούτε στον κ. Π. Παντελιάδη, το 30% ανήκει στην αρκαδική οινοποιία Αρκάς της οικογενείας Σπυρόπουλου και το 10% στον κ. Σ. Μπουζαλά, αρκάδα ζωοτέχνη και ιδιοκτήτη πιστοποιημένου από την ΕΕ σφαγείου, ο οποίος μαζί με τον κ. Π. Νίκα είχε, όπως λέγεται, την ιδέα της δημιουργίας της Οικοφάρμας. Ενα θεωρούμενο πρότυπο, ιδανικό για τις συνθήκες υγιεινής κλειστό κύκλωμα παραγωγής και συσκευασίας της φέτας έχει ήδη δοκιμαστεί με τη βοήθεια ενός μηχανολογικού οίκου-μπουτίκ της Βόρειας Ιταλίας.


Η επένδυσή τους στηρίζεται σε ίδια κεφάλαια και έχει απορροφήσει ως τώρα περί τα 4 εκατ. ευρώ. Δείγματα της δοκιμαστικής τυροκομικής παραγωγής κυκλοφόρησαν και στη Νέα Υόρκη καθώς και σε ορισμένες γερμανικές πόλεις, καθώς οι φιλοδοξίες της βιομηχανικής Οικοφάρμας της Πελοποννήσου περιλαμβάνουν τη διεθνή αναγνώριση ή και πιστοποίηση του προϊόντος. Ορισμένοι κτηνοτρόφοι εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό με δαπάνες της εταιρείας, στα σχέδια της οποίας είναι ακόμη η κυκλοφορία βιολογικών προϊόντων αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος με το σήμα της, σε συνεργασία με αρκάδες κτηνοτρόφους.