Το πρώτο κοινοπρακτικό ελληνορωσικό επιχειρηματικό σχήμα για τη διεκδίκηση έργων ή υλικών που θα μετουσιώσουν σε πράξη τη συμφωνία κατασκευής του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης αναμένεται ότι θα αφορά τους χαλυβδοσωλήνες και θα αποκτήσει «σάρκα και οστά» το αμέσως προσεχές διάστημα.


Σχετικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στα Σωληνουργεία Κορίνθου του ομίλου Βιοχάλκο της οικογενείας του κ. Νικ. Στασινόπουλου και τον μεγαλύτερο ρώσο σωληνουργό, την εταιρεία ΤΚΜ του γνωστού για τις φιλικές σχέσεις του με το Κρεμλίνο μεγιστάνα Ντιμίτρι Πομπιάνσκι, η οποία πέρυσι έκανε τζίρο της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, αρχίζουν στη Μόσχα, κατά πληροφορίες αυτήν την εβδομάδα. Την προοπτική αυτή επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς την περασμένη Τετάρτη στο Λονδίνο, στη διάρκεια εταιρικής παρουσίασης σε θεσμικούς επενδυτές, ο επικεφαλής της ελληνικής βιομηχανίας-έκπληξης του 2006 κ. Σαρ. Μήλιος.


Για τον ίδιο λόγο προηγήθηκε κατά πληροφορίες επίσκεψη στην Αθήνα του κ. Αλ. Ρουντένκο, στελέχους της ιδρυθείσας το 1739 εταιρείας ΤΚΜ, η οποία στον τομέα της στη ρωσική αγορά έχει κυριότερους ανταγωνιστές τις επιχειρήσεις-ομίλους ChTPZ Group και United Metallurgical Company καθώς και τη Severstal, τον μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα στη Ρωσία.


Επιχείρηση-σύμβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης της Ρωσίας, αφού λειτουργεί σχεδόν επί τρεις αιώνες, η ΤΚΜ διαθέτει μονάδες στα Ουράλια και τα Σωληνουργεία Κορίνθου έχουν μεταφέρει εκεί μικρό μέρος του εξοπλισμού τους καθώς τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο στην πόλη Πολεβσκόι θα αρχίσει την παραγωγική λειτουργία της η κοινοπρακτική εταιρεία ΤΚΜ-CPW. Μέτοχοι της εταιρείας αυτής, η οποία θα κατασκευάζει σωλήνες διαμέτρου ως 21 ιντσών, είναι με 51% η ΤΚΜ μέσω κυπριακού βραχίονα της θυγατρικής της εταιρείας Seversky Tube Works και με 49% τα Σωληνουργεία Κορίνθου μέσω του κυπριακού τους βραχίονα Humbel. Ωστόσο το μάνατζμεντ θα είναι πενήντα πενήντα.


«Είμαστε έτοιμοι για προωθημένες συζητήσεις με την ΤΚΜ, αλλά και με όλους τους πιθανούς παίκτες όσον αφορά το έργο του αγωγού, διότι πιστεύουμε ότι θα επικρατήσουν τα μεικτά σχήματα» εξήγησε ο κ. Σαρ. Μήλιος σε θεσμικούς επενδυτές προσθέτοντας ότι είναι πολύ πρόωρο να προδικάσει κανείς τον «σύμμαχο» που τελικώς θα επιλέξει.


Ενδιαφέρον για το έργο του αγωγού, το οποίο εκτιμάται ότι θα απαιτήσει περί τις 80.000 τόνους χαλυβδοσωλήνων ελικοειδούς ραφής και διαμέτρου 36 ιντσών, φέρεται να εκδηλώνουν ήδη όλοι οι μεγάλοι ρώσοι σωληνουργοί. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται πάντως ότι θα είναι διεθνής και δεν θα πριμοδοτεί εξ ορισμού τα επιχειρηματικά σχήματα που θα προέρχονται από τις χώρες-δημιουργούς του αγωγού.


Από ελληνικής πλευράς είναι πιθανόν εξάλλου να εκδηλώσει ενδιαφέρον και η εταιρεία Ελληνικά Σωληνουργεία του κατασκευαστικού ομίλου Μηχανική της οικογενείας του κ. Πρ. Εμφιετζόγλου, η οποία ωστόσο δεν συνεργάζεται ακόμη με κάποιον ρώσο σωληνουργό.


Από βουλγαρικής πλευράς όμως δεν αναμένεται κάποια συμμετοχή, δεδομένου ότι στη γειτονική χώρα δεν υπάρχει ακόμη σωληνουργία με τις απαιτούμενες παραγωγικές και ποιοτικές προδιαγραφές και ικανότητες. Τερματίζοντας τετραετή περίοδο ζημιών συνολικού ύψους 115 εκατ. ευρώ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου για το 2006 παρουσίασαν, ως γνωστόν, καθαρά μετά τους φόρους κέρδη ύψους 36,4 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας κύκλο εργασιών ύψους 319,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 22,4% σε σχέση με το 2005, ενώ το τρέχον έτος υλοποιούν μεταξύ άλλων πολύ μεγάλα συμβόλαια για ενεργειακούς αγωγούς που εκκινούν από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σημαντικότερο μάλιστα από αυτά, κορυφαίο από καταβολής της εταιρείας, θα αρχίσει να υλοποιείται τον προσεχή Μάιο και αφορά τη διάθεση χαλυβδοσωλήνων 120.000 τόνων σε αμερικανική ενεργειακή κοινοπραξία.


Η επιχείρηση, η οποία είναι γνωστή στη διεθνή αγορά με τα αρχικά CPW (Corinth Pipe Works) και γι’ αυτό δεν αλλάζει την ονομασία της παρ’ όλο που ασκεί πλέον ολόκληρη την παραγωγική της δραστηριότητα στο νέο παραλιμάνιο βιομηχανικό της συγκρότημα στη Θίσβη, σε έκταση που καλύπτει 1 εκατ. τετρ. μέτρα με στεγασμένους χώρους σχεδόν 87.000 τετρ. μέτρα, αποτελεί μια από τις κορυφαίες εξαγωγικές ελληνικές βιομηχανίες.