Τον «κόκκινο χρυσό» της ελληνικής γης, δηλαδή τον κρόκο Κοζάνης, που ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν παγκοσμίως, σκοπεύει να εκμεταλλευθεί η νεοϊδρυθείσα εταιρεία Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ΑΕΒΕ. Το αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Capital Connect, η γνωστή εταιρεία καλλυντικών Κορρές και ο συνεταιρισμός κροκοπαραγωγών Κοζάνης αντιλήφθηκαν τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του κρόκου Κοζάνης, ένωσαν τις δυνάμεις τους και στοχεύουν να επενδύσουν σε πείρα και εργασία αντίστοιχα, αναμένοντας, βέβαια, μεγάλα κέρδη από την αξιοποίηση του «ανεκμετάλλευτου» ελληνικού θησαυρού. Το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 3,680 εκατ. ευρώ με συμμετοχή κατά 30% του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών – Capital Connect Venture Partners -, κατά 15% της Κορρές Φυσικά Προϊόντα ΑΕ και με τη στρατηγική συμμαχία και συμμετοχή κατά 55% του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.


Το σαφράν πολλοί το χρησιμοποιούν αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι η χώρα μας παράγει ένα από τα καλύτερα είδη παγκοσμίως, διότι αυτό το προϊόν είναι συνυφασμένο με την Ινδία και το Ιράν. Ο κρόκος Κοζάνης, από τον οποίο παράγεται το σαφράν, αποτελεί μοναδικό προϊόν με πολλές ιδιότητες, που ως σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένο κυρίως για τη χρήση του ως μπαχαρικού αρίστης ποιότητος. Παράλληλα επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες, γεγονός που επιτρέπει τη δημιουργία και άλλων βρώσιμων προϊόντων από κρόκο. Η τιμή του ανέρχεται σε 2,20 ως 2,40 ευρώ το γραμμάριο.


* Τρίτοι στον κόσμο


Πριν από δέκα χρόνια η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κοζάνη παρήγαγε 12 τόνους κρόκου, τον οποίο εξήγαγε σε όλες τις ηπείρους, ενώ το 2005 η παραγωγή μειώθηκε στους 2,5 τόνους και το 2006 αναμένεται να είναι ακόμη μικρότερη. «Ο μεγάλος ανταγωνισμός από το Ιράν, το ότι μέχρι πρόσφατα το προϊόν δεν ήταν πιστοποιημένο, η έλλειψη συσκευασίας, διαφήμισης και οι χαμηλές τιμές ήταν οι βασικοί λόγοι για τη μειωμένη παραγωγή του κρόκου Κοζάνης» όπως αποκάλυψε ο κ. Ν. Πατσιούρας, πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.


Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ιράν παράγει 300 τόνους σαφράν, η Ινδία 4 τόνους, η Ελλάδα 2,5 τόνους, Ισπανία 400 κιλά και η Ιταλία 200 κιλά. Αρα η χώρα μας είναι η τρίτη παραγωγός κρόκου σε όλο τον κόσμο, ενώ ως το 2010 ο κ. Πατσιούρας εκτιμά ότι η παραγωγή θα αγγίξει τους 7 τόνους, αρκεί να γίνουν κάποια βήματα. Η χρηματοδότηση από την πολιτεία θεωρείται απαραίτητη. Πάντως έχουν ήδη γίνει σημαντικές κινήσεις, όπως η ίδρυση της προαναφερόμενης εταιρείας, η οποία θα κάνει ακόμη πιο γνωστό το ελληνικό προϊόν, η πιστοποίηση του κρόκου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον γερμανικό οργανισμό πιστοποίησης βιολογικής καλλιέργειας Latura, η προώθηση του προϊόντος σε συσκευασία και η μεγαλύτερη διαφημιστική προβολή.


* Τα σχέδια της εταιρείας


Τα «κρυφά όπλα» της νέας εταιρείας είναι ότι σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί τον κρόκο Κοζάνης με διαφορετικό τρόπο από ό,τι συνηθιζόταν ως σήμερα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Connect κ. Μαθ. Ρήγας τονίζει: «Ως Capital Connect μας ενδιαφέρει να επενδύουμε σε πρωτοβουλίες που έχουν μέλλον και προοπτικές. Οι ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου, η εξασφαλισμένη παραγωγή από τον Συνεταιρισμό, η τεχνογνωσία της Κορρές ΑΕ στα φυσικά προϊόντα, η ανάδειξη των ιδιοτήτων του κρόκου μέσα από στοχευμένο μάρκετινγκ και η διάθεση δικτύου διανομής στην εσωτερική, αλλά και την παγκόσμια αγορά, μας οδήγησαν στην απόφαση να συνεργαστούμε και να συμμετέχουμε στην εταιρεία».


Ο διευθύνων σύμβουλος της Κορρές ΑΕ κ. Γ. Κορρές, αναφερόμενος στο νέο εγχείρημα, διευκρινίζει ότι «η εταιρεία μας θα συμβάλει τόσο στον τομέα ανάπτυξης νέων προϊόντων όσο και στο μάρκετινγκ και στη δημιουργία του δικτύου πωλήσεων, παρέχοντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες στη νεοσυσταθείσα εταιρεία. Η σημαντική διεθνής εμπειρία της Κορρές ΑΕ Φυσικά Προϊόντα στους παραπάνω τομείς, εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη νέα εταιρεία».


Μεταξύ άλλων, η νέα εταιρεία αποτελεί σημαντική επένδυση για την περιοχή καθώς εστιάζει στην εκλεκτή παραγωγή του κρόκου Κοζάνης, αναδεικνύοντας τα μοναδικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα και διασφαλίζοντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την εισροή σημαντικών κεφαλαίων για τους τοπικούς καλλιεργητές.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης κ. Πατσιούρα, η νέα επένδυση «έχει ως στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσα από την αξιοποίηση αυτού του μοναδικού θησαυρού της γης μας. Η εταιρεία μας δίνει την ευκαιρία να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης στη διεθνή αγορά μέσα από τη δημιουργία νέων τρόπων επεξεργασίας και εμπορίας της παραγωγής μας».