Η πρόσφατη διαδήλωση αγροτών της Χαλκιδικής, οι οποίοι απέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανιών και προχθές των αγροτών του Ορχομενού επειδή η ΔΕΗ σταμάτησε να χορηγεί σε ορισμένους από αυτούς ηλεκτρικό ρεύμα «λόγω καταστρατήγησης των κανόνων» ισχύος του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου, αντιμετωπίστηκε – διόλου τυχαία – με ιδιαίτερη προσοχή και συμπάθεια από δεκάδες βιομηχανίες της χώρας. Αρκετές βιομηχανικές και κυρίως εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις θα ήθελαν, όπως εξομολογείται με χιούμορ αλλά και με αγανάκτηση γνωστός βιομήχανος, να μπορούσαν να οργανώσουν και οι ίδιες ανάλογες… διαδηλώσεις καθώς θίγονται πάνω από 20.000επιχειρήσεις. Οπως υποστηρίζουν, έχει τεθεί υπό αίρεση ή πιο σωστά περιορίζονται δραστικά οι δικαιούχοι του μειωμένου ειδικού τιμολογίου που απολαμβάνουν όλες οι βιομηχανίες της χώρας από το 1982 και εντεύθεν.


Η ΔΕΗ, όπως παραδέχεται εκπρόσωπός της, επανεκτιμά κατά περίπτωση τα δεδομένα βάσει των οποίων αποφάσισε να χορηγεί το μειωμένο, βιομηχανικό τιμολόγιο. Το βιομηχανικό τιμολόγιο δεν «κόβεται», αλλά συρρικνώνονται οι εταιρείες που το δικαιούνται. Στο πλαίσιο αυτό ήδη η επιχείρηση έχει καλέσει πολλές εταιρείες να καταβάλουν αναδρομικά ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ για την ενέργεια που κατανάλωσαν την τελευταία πενταετία, χρεώνοντάς την με το ακριβότερο κατά περίπου 20% τιμολόγιο γενικής χρήσης.


Ενώ στην περίπτωση των αγροτών της Χαλκιδικής η εταιρεία ηλεκτρισμού είχε σαφώς το δίκιο με το μέρος της, αφού αρκετοί αγρότες στην ουσία εμπορεύονταν το φθηνότερο ρεύμα, διαθέτοντάς το σε τρίτους, στη διένεξή της με τις βιομηχανίες η ΔΕΗ διακινδυνεύει να κριθεί ότι παρανομεί. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).


Αρκετές και επώνυμες βιομηχανικές και εμποροβιομηχανικές μονάδες, όπως η εταιρεία πλαστικού φιλμ Flexopack, η εταιρεία υάλινων ειδών Βιοκέφ και η εταιρεία ένδυσης BSB, αντιμετωπίζουν ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσθετες επιβαρύνσεις με την «απειλή» ότι η ηλεκτροδότησή τους, αν δεν αποδεχθούν τους νέους κανόνες, θα διακοπεί. Κατά το ΕΒΕΑ, πλήθος επιχειρήσεις καλούνται να δεχθούν την επιβολή υψηλότερων χρεώσεων με την αιτιολογία ότι μέρος ή και το σύνολο της ενέργειας που καταναλώνουν «δεν υπάγεται στις ρυθμίσεις περί βιομηχανικού ρεύματος». Ορισμένες θιγόμενες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καταθέτουν τα «αναδρομικά» υπέρ της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και κάποιες σχεδιάζουν να υποβάλουν αγωγές εις βάρος της.


«Ως τώρα μια βιομηχανική επιχείρηση τιμολογούνταν με το βιομηχανικό τιμολόγιο για όλες τις βασικές τουλάχιστον λειτουργίες της, αλλά αυτό φαίνεται να έχει τεθεί υπό αίρεση» τονίζει εκπρόσωπος μιας εταιρείας η οποία συνεχίζει να είναι βιομηχανική αλλά έχει μετεξελιχθεί σε εμποροβιομηχανική, αναπτύσσοντας συσκευαστικές και εισαγωγικές δραστηριότητες, παράλληλα με τις βιομηχανικές. Κατόπιν ελέγχου που διενήργησαν υπάλληλοι της ΔΕΗ η επιχείρηση εκλήθη να καταβάλει και αναδρομικά της τάξεως των 40.000 ευρώ για το ρεύμα που κατανάλωσε την τελευταία πενταετία.


Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, προτού ακόμη εκλεγεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ηλεκτρισμού, είχε θέσει με έντονο τρόπο το γενικότερο θέμα στη ΔΕΗ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.


Σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με την εφαρμογή του Ν. 3325/2005, όχι μόνο οι καθαρά βιομηχανικές μονάδες αλλά και τα επαγγελματικά εργαστήρια και οι αποθήκες ακόμη των μεταποιητικών επιχειρήσεων «εφοδιάζονται με βιομηχανικό ρεύμα και τιμολόγιο με την προσκόμιση στον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της άδειας εγκατάστασης ή ειδικής δήλωσης». Οχι, απαντά η ΔΕΗ, η οποία διαφώνησε εξαρχής με τη σχετική εγκύκλιο και σε έγγραφά της προς το υπουργείο Ανάπτυξης και ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και φορείς, όπως το ΕΒΕΑ, υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις του σχετικού νόμου αφορούν μόνο τη νομιμότητα της σύνδεσης ηλεκτροδότησης και δεν σχετίζονται κατά κανέναν τρόπο με την τιμολογιακή της πολιτική.


Σε αντίθεση με το αγροτικό τιμολόγιο, που εφαρμόζεται βάσει νόμου, το βιομηχανικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, το οποίο ισχύει από το 1982, «καθιερώθηκε από ελευθεριότητα της επιχείρησης και όχι κατ’ επιταγή κάποιου νόμου» αναφέρει αρμόδιο στέλεχός της. Οπως τονίζει ο γενικός διευθυντής εμπορίας της ΔΕΗ κ. Γ. Κόλλιας, το βιομηχανικό τιμολόγιο χορηγείται υπό συγκεκριμένες και σαφείς προϋποθέσεις στους βιομηχανικούς και βιοτεχνικούς πελάτες της, ενώ η διαπίστωση της υπαγωγής μιας επιχείρησης σε βιομηχανικό κωδικό οικονομικής δραστηριότητας γίνεται από τις υπηρεσίες της αφενός με την εξέταση των σχετικών παραστατικών και αφετέρου με επιτόπιο έλεγχο.


Ο κ. Κόλλιας προαναγγέλλει «αλλαγή του τιμολογίου σε τιμολόγιο γενικής χρήσης» σε όλες τις περιπτώσεις όπου δεν ασκείται βιομηχανική δραστηριότητα. Προειδοποιεί επιπλέον ότι ταυτόχρονα θα «αναθεωρούνται οι λογαριασμοί από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις δεν δικαιούνταν το βιομηχανικό τιμολόγιο, με γνώμονα τις προβλεπόμενες σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί πενταετούς παραγραφής».