Η ισχυρή άνοδος των εξαγωγών κατά το 2006 θα συνεχιστεί και το νέο έτος. Από τα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2006 προκύπτει ότι οι παράγοντες που τροφοδότησαν την άνοδο ως τώρα θα εξακολουθήσουν να ασκούν ανοδική επίδραση στην εξαγωγική δραστηριότητα και το 2007, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του δυναμισμού που επέδειξαν οι εξαγωγές τα δύο τελευταία χρόνια.


Οι παράγοντες που ώθησαν τις εξαγωγές κατά 20% υψηλότερα, σε 17 δισ. ευρώ ή πάνω από 20 δισ. δολάρια, κατά τις προβλέψεις των Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, θα επηρεάσουν ευνοϊκά την εξαγωγική δραστηριότητα και κατά το νέο έτος. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από πρόσφατες έρευνες. Σε έρευνα που έγινε σε ολόκληρη την ΕΕ το 58% των ελληνικών επιχειρήσεων προσδοκά βελτίωση των εξαγωγών, το 32% στασιμότητα και μόνο το 10% υποχώρηση. Σύμφωνα εξάλλου με έρευνα της ΕΣΥΕ, οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό στη βιομηχανία κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο άνοδο κατά 59,1%, ενώ για τις αντίστοιχες παραγγελίες από την εσωτερική αγορά η αύξηση περιορίζεται σε 7,2%.


Η εξαγωγική δραστηριότητα θα αναπτυχθεί και το 2007 σε ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον. Η διεθνής οικονομική δραστηριότητα και η ζήτηση θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και το νέο έτος. Ισχυρή άνοδο προβλέπεται ότι θα σημειώσει και το διεθνές εμπόριο. Αν και οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν υψηλές, προβλέπεται ότι θα παραμείνουν γύρω στα μέσα επίπεδα του 2006, ενώ η ζήτηση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου προς τις οποίες κατευθύνεται σημαντικό ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών (10%) θα παραμείνει πολύ υψηλή. Η ταχύτερη ανάπτυξη εξάλλου των εξαγωγών προϊόντων «έντασης τεχνολογίας» και «έντασης ειδικευμένης εργασίας», δηλαδή προϊόντων που είτε δεν αντιμετωπίζουν μεγάλα ανταγωνιστικά προβλήματα είτε είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές, οδηγεί σε αύξηση της συμμετοχής τους στο σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας.


Η εξαγωγική δραστηριότητα ενισχύεται επίσης από τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των εξαγόμενων προϊόντων που προκύπτει όχι μόνο από εμπειρικές παρατηρήσεις αλλά και από σχετικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Ενας ακόμη θετικός παράγοντας που συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη είναι η αυξανόμενη επενδυτική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και ειδικότερα στον άμεσο γεωπολιτικό μας χώρο, δραστηριότητα που συμπαρασύρει και τις εξαγωγές προς τα πάνω.


Οι δύο τελευταίες διευρύνσεις της ΕΕ αλλάζουν τα δεδομένα της εξαγωγικής δραστηριότητας.


Οχι μόνο η ένταξη αλλά και η προσέγγιση προς την ΕΕ οδηγούν στην αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών με ρυθμό πολύ ταχύτερο σε σύγκριση με το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών τους. Αυτό φαίνεται όχι μόνο από την εξαγωγική δραστηριότητα στα 10 νέα κράτη-μέλη και στα άλλα δύο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά και από την εξέλιξη του εμπορίου με τις υποψήφιες χώρες, έστω και αν είναι ακόμη μακριά από την ένταξη, όπως συμβαίνει π.χ. με την Κροατία (αύξηση των εξαγωγών κατά 126,6% στο εννεάμηνο) και την Τουρκία (32%). Με την πΓΔΜ δεν συμβαίνει το ίδιο, αλλά αυτό οφείλεται στη διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου προς τη χώρα αυτή που αποτελούσαν το 70% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς τη γειτονική χώρα στις αρχές της δεκαετίας.


Προς τις τρεις αυτές χώρες οι εξαγωγές έφτασαν σε 693 εκατ. ευρώ και αποτελούσαν το 8% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.


Από την άλλη, δυσμενείς παράγοντες μπορεί να αποδειχθούν, πρώτον, τυχόν νέα άνοδος του ευρώ – και μάλιστα απότομη, όπως συνέβη προσφάτως – ή, ακριβέστερα, νέα και σημαντική υποχώρηση του δολαρίου.


Δεύτερον, η διατήρηση της υψηλής συμμετοχής ακόμη των εξαγωγών παραδοσιακών προϊόντων, όπως π.χ. των εξαγωγών ετοίμων ενδυμάτων που, παρά τη δραματική μείωση του μεριδίου τους, εξακολουθούν να αποτελούν το 9,3% (2005) της συνολικής αξίας των εξαγωγών, καθώς και της μεγάλης συμμετοχής των αγροτικών προϊόντων που αναπτύσσονται με ρυθμό σταθερά χαμηλότερο, σε σύγκριση με το σύνολο των εξαγωγών, με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους να έχει περιοριστεί από 28% κατά μέσον όρο τη δεκαετία του 1990 σε 20%-21%.


Η κα ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων