Καταδικαστικό είναι για πέντε τουλάχιστον μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα στο οποίο κατέληξε η αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ολοκληρώνοντας την πολύμηνη και περιπετειώδη έρευνά της για τις συνθήκες του ανταγωνισμού στον κλάδο του γάλακτος, τέσσερις μήνες αφότου ξέσπασε το γνωστό «σκάνδαλο των κουμπάρων».


Στο «εδώλιο» αναμένεται να καθήσουν, όπως προέτρεπαν άλλωστε με δηλώσεις τους αρμόδιοι υπουργοί προεξοφλώντας την ύπαρξη καρτέλ, οι μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες του κλάδου, καθώς η παραπομπή αφορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εταιρείες οι οποίες τα τελευταία χρόνια κατείχαν μερίδιο της τάξεως του 60% στην ελληνική αγορά του λευκού γάλακτος.


* Τεκμηριωμένα συμπεράσματα


Σύμφωνα με κύκλους της Επιτροπής, η έρευνα κατέληξε σε «απολύτως τεκμηριωμένα συμπεράσματα» και οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις ενημερώθηκαν προχθές Παρασκευή με δικαστικό κλητήρα ότι έχουν διατυπωθεί εις βάρος τους συγκεκριμένες κατηγορίες για προσπάθειες νόθευσης του ελεύθερου ανταγωνισμού, μέσω απαγορευμένων εναρμονισμένων πρακτικών που αντίκεινται στα συμφέροντα των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών. Η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον της ολομέλειας της Επιτροπής θα αρχίσει στις 8 Φεβρουαρίου, ενώ εκκρεμεί, ως γνωστόν, η δικαστική διαδικασία για την καταγγελία εκβιασμού εις βάρος της εταιρείας Μεβγάλ από τον προηγούμενο – και προσφάτως αποφυλακισθέντα υπό όρους – γενικό διευθυντή της Επιτροπής κ. Π. Αδαμόπουλο, ο οποίος εμπλέκει στην υπόθεση και τον νυν πρόεδρό της κ. Σπ. Ζησιμόπουλο.


«Ο κύβος ερρίφθη» περιορίστηκε να αναφέρει χθες αρμόδιος παράγων, προβλέποντας ότι η έκδοση της απόφασης θα απαιτήσει την πάροδο περίπου έξι μηνών.


Η εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης, η οποία αναμένεται να επιδοθεί στις επιχειρήσεις αύριο, αποδίδει στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του ανταγωνισμού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προταθούν στη συνέχεια, ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την ακροαματική διαδικασία, πρόστιμα που μπορεί να φθάνουν το 15% του ετήσιου τζίρου τους επί σειράν ετών, αν και κάτι τέτοιο βεβαίως δεν έχει συμβεί ποτέ σε ανάλογες υποθέσεις. «Η εισήγηση δεν προδικάζει το αποτέλεσμα» ανέφερε, ως όφειλε, ο ίδιος παράγων, εξηγώντας ότι εναπόκειται στην ολομέλεια της Επιτροπής να κάνει δεκτές ή να απορρίψει τις αιτιάσεις που θα διατυπώσουν ενώπιόν της οι κατηγορούμενες επιχειρήσεις.


«Είμαστε ευτυχείς που θα μάθουμε επιτέλους για ποιο πράγμα κατηγορούμαστε» ανέφερε από την πλευρά του στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, σχολιάζοντας με μάλλον δηκτικό τρόπο τις πληροφορίες και αφήνοντας υπονοούμενα για το κατά πόσον η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπό την παρούσα σύνθεση, έχει το ηθικό ανάστημα να χειριστεί αξιόπιστα την υπόθεση.


Από την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας έχει ζητηθεί, ως γνωστόν, παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η υπόθεση, μετά το «σκάνδαλο των κουμπάρων», έχει προσλάβει πολιτικά χαρακτηριστικά και οι σχετικές με το θέμα υπουργικές δηλώσεις ερμηνεύονται ως συνειδητή προσπάθεια να πληρώσει ο κλάδος «τα σπασμένα των κουμπάρων».


* Θέατρο του παραλόγου


Παράγοντές του, οι οποίοι αμφισβητούν τις κατηγορίες για «καρτελοποίηση» της αγοράς και κάνουν λόγο για «θέατρο του παραλόγου», αποδίδουν στην ηγεσία της Επιτροπής σωρεία συνταγματικών και άλλων παραβάσεων. Ωστόσο στελέχη της τελευταίας κάνουν λόγο για «προσπάθεια απαξίωσης» του έργου της από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.


Η έρευνα της Επιτροπής, ως γνωστόν, ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο ύστερα από καταγγελίες οργανώσεων των κτηνοτρόφων ότι οι γαλακτοβιομηχανίες τους πιέζουν συντονισμένα με σκοπό να «ρίξουν» τις τιμές, αλλά επεκτάθηκε στη συνέχεια καλύπτοντας τις σχέσεις των βιομηχανιών με το λιανεμπόριο και τον επηρεασμό των τελικών τιμών πώλησης του γάλακτος. Οσον αφορά την πολιτική τους έναντι των κτηνοτρόφων, οι μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος κατηγορούνται ότι πριν από μερικά χρόνια, όταν άλλαξε η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προχώρησαν σε απαγορευμένες συνεννοήσεις και κατέληξαν σε συντονισμένα μέτρα με σκοπό τη συμπίεση των τιμών προμήθειας του γάλακτος από τις κτηνοτροφικές φάρμες.