Ηταν, όπως λέγεται, μια γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση. Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου έδειξε έκπληκτος και υποσχέθηκε ότι οι επιτελείς του θα πράξουν ό,τι απαιτείται, αποτρέποντας μεγάλες – και εισηγμένες στη Σοφοκλέους – επιχειρήσεις του κλάδου από βέβαιη, τεχνητή εν πολλοίς και αδικαιολόγητη πιστωτική ασφυξία και κατάρρευση. Η ομάδα βιομηχάνων που τον επισκέφθηκε αναμένει όμως ακόμη νέα «δείγματα γραφής» προτού αποφασίσει τα επόμενα βήματά της. Κήρυξε, αλήθεια, η Εθνική Τράπεζα «διωγμό» εις βάρος των κλωστοϋφαντουργικών βιομηχανιών της χώρας;


* Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι


«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον, ο κ. Τ. Αράπογλου ήταν κατηγορηματικός, διαβεβαιώνοντάς μας ότι οι υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου μας θα εξακολουθήσουν να στηρίζονται από την Εθνική» δηλώνει με ικανοποίηση ο κ. Ελ. Κούρταλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργίας (ΣΕΒΚ). Ο ίδιος ηγείτο με την ιδιότητά του αυτή στο ασυνήθιστο αλλά επείγον και επιβεβλημένο, όπως υποστηρίζεται, διάβημα που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα ομάδα βιομηχάνων του κλάδου στον επικεφαλής της μεγαλύτερης Τράπεζας της χώρας.


Τα λόγια του δεν αφήνουν αμφιβολία ότι καταβάλλεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Αυτό συμβαίνει εκατέρωθεν, αφού και οι εκπρόσωποι της Τράπεζας προσπαθούν να μειώσουν τις διαστάσεις του θέματος, υποστηρίζοντας ότι κάθε άλλο παρά ευσταθούν κατηγορίες περί «εγκατάλειψης» του κλάδου και επιπλέον ότι «το ετήσιο πλαφόν της χρηματοδότησής του εξακολουθεί να είναι υψηλό και μάλιστα κατά το τρέχον έτος δεν έχει καλυφθεί». Ο αντίλογος της Εθνικής, στηριγμένος σε ψυχρά νούμερα, είναι πράγματι ισχυρός, όπως άλλωστε και το επιχείρημά της ότι δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από αυτήν αλλά και από τις υπόλοιπες Τράπεζες, η στήριξη του κλάδου.


Ωστόσο μία τουλάχιστον μεγάλη, εισηγμένη βιομηχανία-πελάτης της Εθνικής επί πενήντα και πλέον χρόνια βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα βήμα προ αδιεξόδου. Ο λόγος γίνεται για τη νηματουργία Βαρβαρέσος της Νάουσας, καθώς ξαφνικά το πλαφόν χρηματοδοτήσεων της θυγατρικής της εταιρείας Εκκοκκιστήρια Θηβών, που την προμηθεύει με την πρώτη ύλη, «πετσοκόφτηκε» περιέργως από τα πέντε εκατομμύρια ευρώ σε μόλις… εκατό χιλιάδες ευρώ. Οι βιομήχανοι με το διάβημά τους απέδωσαν στην Εθνική, όσο πιο διπλωματικά μπορούσαν, ανομολόγητες προθέσεις «σταδιακής μείωσης των χρηματοδοτήσεων και απεμπλοκής της από τον κλάδο», θυμίζοντας ευσχήμως στον διοικητή της ότι η Τράπεζα είναι τόσο παλαιά όσο και ο κλάδος τους και ότι δεν δικαιούται να του γυρίζει την πλάτη, αφού χάρη σε αυτόν τον προηγούμενο αιώνα είχε θησαυρίσει. Μαζί με τον κ. Ελ. Κούρταλη ήταν η κυρία Αναστασία Βαρβαρέσου της ομώνυμης εταιρείας, ο κ. Ευρ. Δοντάς της Επιλέκτου Κλωστοϋφαντουργίας, ο κ. Βασ. Πολύχρονος της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, ο κ. Γ. Ακρίδας της ομώνυμης εταιρείας και ο κ. Π. Μπινουμάκης εκ μέρους μονάδων της Θεσσαλονίκης. «Στηρίξτε μας διότι ο κλάδος περνά όντως μια κρίση που είναι αναστρέψιμη, αφού συνεχίζουμε δυναμικά τις εξαγωγές και όπως γνωρίζετε λαμβάνονται μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να περιοριστούν οι εισαγωγές από την Κίνα» είπαν με ένα στόμα οι βιομήχανοι στον διοικητή της Εθνικής και τους κ.κ. Θεοφ. Παναγιωτόπουλο και Δημ. Δημόπουλο, ανώτερα στελέχη, αρμόδια για την εταιρική και την επενδυτική πολιτική της Τράπεζας. «Ο κλάδος μπορεί να μη θεωρείται «in» και να περιλαμβάνει προβληματικές, αλλά δεν είναι ολόκληρος για πέταμα, όπως κάποιοι ισχυρίζονται» επέμειναν κοντολογίς.


* Η στήριξη του κλάδου


«Η επιδίωξή μας ήταν και είναι να βοηθήσουμε ακόμη και όσες επιχειρήσεις του κλάδου σας θεωρούνται από πολλούς ξεγραμμένες, όταν υπάρχει κάποια ελπίδα αναγέννησής τους» λέγεται ότι ήταν η απάντηση του κ. Τ. Αράπογλου.


Οι επισκέπτες του βιομήχανοι δεν ζήτησαν πάντως ανάλογες ρυθμίσεις ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που ζητούν, όπως το θέτει ο κ. Ελ. Κούρταλης μιλώντας προς «Το Βήμα», είναι «να πάψει η Τράπεζα να θεωρεί δογματικά και συλλήβδην προβληματικό και επικίνδυνο τον κλάδο και να μην αφήσει στην τύχη τους τις επιχειρήσεις που είναι πραγματικά υγιείς και εμφανίζουν συγκυριακά ελεγχόμενες ζημιές».


«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Εθνική Τράπεζα, όποια προβλήματα και αν παρουσιάζονται κατά καιρούς, στέκεται σε μεγάλο βαθμό στο πλευρό μας και την ευχαριστούμε γι’ αυτό, αλλά έχουμε και την πεποίθηση ότι εναντίον της κλωστοϋφαντουργίας υφέρπει από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος ένας ιδιότυπος βιομηχανικός ρατσισμός» επιμένει γνωστός βιομήχανος του κλάδου.