Πριν από μερικά χρόνια ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που είχαν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον του ελληνικού μεταλλουργικού ομίλου Βιοχάλκο στον αραβικό κόσμο. Αντ’ αυτών, όμως, επελέγη τελικώς μια άλλη αραβική χώρα, πολύ πιο παραδοσιακή και ως πρόσφατα «απαγορευμένη» για δυτικές επενδύσεις, η βορειοαφρικανική Λιβύη. Μέσω της θυγατρικής του βιομηχανίας ΕΤΕΜ, η οποία θα επενδύσει στην Τρίπολη της Λιβύης για την ανέγερση της πρώτης στη χώρα μονάδας προφίλ αλουμινίου, ο όμιλος θα αποκτήσει παραγωγική βάση ταυτόχρονα στον αραβικό κόσμο και στην αφρικανική ήπειρο, εγκαινιάζοντας μια νέα σελίδα στη διεθνοποίηση του παραγωγικού ιστού του.


* Δύσκολη απόφαση


«Ασφαλώς δεν ήταν μια εύκολη απόφαση» εξηγεί ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Μ. Καλλέργης, ο οποίος ταξίδεψε αρκετές φορές στη λιβυκή πρωτεύουσα προτού αποσπάσει τη συγκατάθεση της ηγεσίας της Βιοχάλκο για αυτό το επενδυτικό τόλμημα.


Η ταχεία όμως οικονομική μεγέθυνση και το επενδυτικό «μπουμ» που παρουσιάζει η χώρα μετά την άρση του εμπάργκο των Δυτικών εναντίον της, σε συνδυασμό με την εξεύρεση ως συνεταίρων ντόπιων κεφαλαιούχων με βιομηχανική πείρα, φαίνεται ότι επέδρασε καταλυτικά. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η επένδυση δεν έχει μεγαλύτερο ρίσκο απ’ αυτό που έχει κάθε βιομηχανική επένδυση, είμαστε σίγουροι για την επιτυχία της» βεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕΜ, θυμίζοντας ότι είναι τέτοια η στροφή του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, ώστε δύσκολα πια βρίσκει θέση κανείς σε αεροπορική πτήση για την πρωτεύουσα της δεύτερης μεγαλύτερης σε πετρελαϊκά αποθέματα, μετά τη Νιγηρία, αφρικανικής χώρας, η οποία το 2005 απορρόφησε ελληνικά προϊόντα αξίας 196 εκατ. δολαρίων και εξήγαγε στην Ελλάδα αργό πετρέλαιο και άλλα προϊόντα συνολικού ύψους 764 εκατ. δολαρίων.


«Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι Ελληνες διατηρούμε εξαιρετικό όνομα στη Λιβύη» προσθέτει ο κ. Καλλέργης, πιστεύοντας ότι «αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις θα έπρεπε να είχαν βάλει ήδη στην ατζέντα τους» τη βορειοαφρικανική αυτή χώρα, όπου τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν σπεύσει να αναπτύξουν ερευνητικές δραστηριότητες με σκοπό τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.


Η ελληνική εταιρεία αλουμινίου συνεκτίμησε το γεγονός ότι η μονάδα της θα είναι η πρώτη και για κάποια περίοδο τουλάχιστον η μοναδική βιομηχανία προφίλ αλουμινίου στη χώρα, αφού δεν υπάρχει προς το παρόν άλλη. Πρόλαβε ή και προσπέρασε, όπως λέγεται, τους Ιταλούς αλουμινάδες, οι οποίοι μαζί με Αιγύπτιους και Τυνήσιους επιχειρηματίες καλύπτουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς σε αρχιτεκτονικό προφίλ αλουμινίου και είχαν ανακοινώσει ότι μελετούσαν την πραγματοποίηση ανάλογης επένδυσης. Ο αρμόδιος κρατικός φορέας έγκρισης των ξένων επενδύσεων στη Λιβύη έδωσε τη σχετική άδεια στην ΕΤΕΜ και τους συνεταίρους της και καλωσόρισε την ελληνική επιχείρηση, ευχόμενος «και άλλες ελληνικές επενδύσεις», προφανώς όχι μόνον από τον ευρύτερο όμιλο Βιοχάλκο.


* Εξαγωγικός ορίζοντας


Στόχος της ΕΤΕΜ, η οποία κατέχει το 55% σε εταιρεία που φέρει την προσωρινή επωνυμία Α Lamar και θα μετονομαστεί σε ΕΤΕΜ Libya, δεν είναι απλώς η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης. «Η επένδυση θα ανέλθει σε 10 εκατ. ευρώ και θα αποδώσει μια μοντέρνα βιομηχανία υψηλού ποιοτικού επιπέδου, η οποία θα έχει και εξαγωγικό ορίζοντα» πληροφορεί ο κ. Καλλέργης. Αν η εγχώρια ζήτηση αυτόν τον καιρό υπολογίζεται σε 3.000-4.000 τόνους, η δυναμικότητα της νέας μονάδας – που έχει σχεδιαστεί να περιλαμβάνει 14.000 τ.μ. στεγασμένους χώρους σε οικόπεδο 65 στρεμμάτων 14 χλμ. έξω από την Τρίπολη – θα είναι διπλάσια. Η ελληνική εταιρεία και ο ντόπιος συνέταιρός της, μια οικογένεια λιβύων βιομηχάνων πλαστικών που μετέχει με 45%, προβλέπουν την ανάπτυξη εξαγωγών σε γειτονικές αραβικές και άλλες βορειοαφρικανικές χώρες, αλλά και τη Μάλτα και την ίδια την Ιταλία, αν και εκτιμά ότι η εγχώρια ζήτηση θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια έντονα ανοδικά.