από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Υπάρχουν λύσεις

Υπάρχουν λύσεις
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί κορυφαίο θεσμό και βασική συνιστώσα του κοινωνικού κράτους. Η θεσμοθέτηση και η ανάπτυξή της, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, ήταν και είναι δύο από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις των λαών τους.

Στην Ελλάδα βέβαια για λόγους ιστορικούς και πολιτικούς η συνολική κάλυψη του πληθυσμού και η ανάπτυξη του συστήματος ήρθαν με σημαντική καθυστέρηση. Ωστόσο, παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν, τις όποιες ανισότητες και στρεβλώσεις παρατηρούνται, κυρίως ως αποτέλεσμα μιας άναρχης και χωρίς κεντρική φιλοσοφία ανάπτυξης του συστήματος, η κοινωνική ασφάλιση καλύπτει σήμερα σημαντικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας μας. Το τρίπτυχο «ανάπτυξη - απασχόληση - αναδιανομή» και η ασκούμενη στους τομείς αυτούς πολιτική είναι σε μεγάλο βαθμό το κλειδί που καθορίζει και το μέλλον ενός κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης με ενίσχυση της απασχόλησης και συνεχή αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου δημιουργούν στέρεα βάση για το σύστημα και το μέλλον του.

Η υποχρηματοδότηση του συστήματος από την πλευρά του κράτους, η μεγάλη εισφοροδιαφυγή, η αδυναμία ελέγχου των δαπανών, κυρίως στους κλάδους Υγείας, και η ατελέσφορη διαχείριση των πόρων και της περιουσίας των Ταμείων δημιουργούν απώλειες στο σύστημα που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Γ. Κουτρουμάνης είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων (ΠΟΠΟΚΠ).Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-