Την πρωτοκαθεδρία στην ταχέως αναπτυσσόμενη αλβανική αγορά του τσιμέντου διεκδικεί η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η οποία προς το παρόν εξάγει στην Αλβανία τσιμέντο από τα ελληνικά εργοστάσιά της κατέχοντας σχετικά μικρό μερίδιο της τάξεως του 10%. Αυτός είναι προφανώς ο στόχος της με την αίτηση που υπέβαλε προσφάτως στις αρμόδιες αλβανικές αρχές ζητώντας την άδεια να κατασκευάσει μια νέα, μοντέρνα τσιμεντοβιομηχανία σε περιοχή που βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, έξω από τα Τίρανα.


Ξεπερνώντας πολυετείς δισταγμούς, ο όμιλος Τιτάν, αν και αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στα σχέδιά του και να «ανοίξει τα χαρτιά» του, δείχνει να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της αλβανικής οικονομίας, εξέλιξη που κρίνεται στα Τίρανα πολυσήμαντη, αφού η εν εξελίξει επένδυση φιλοξενήθηκε ως σημαντική είδηση στον διεθνή Τύπο και θα είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στη χώρα. Ωστόσο η σχεδιαζόμενη επένδυση, παρά το γεγονός ότι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της αλβανικής αγοράς σε τσιμέντο καλύπτεται από εισαγωγές, είναι φυσικό να προκαλέσει έριδες και αντιθέσεις, αφού το «πάνω χέρι» στην αγορά το έχει ένας πολύπειρος, δαιμόνιος και ικανότατος λιβανέζος έμπορος τσιμέντου με διεθνείς δραστηριότητες, ο κ. Ν. Μπούρι, ο οποίος τόλμησε από τη δεκαετία του 1990 να αναμετρηθεί με τις ανείπωτες αντιξοότητες της τοπικής αγοράς και «έχτισε» σιγά σιγά το «βασίλειό» του στα Τίρανα αξιοποιώντας μια πεπαλαιωμένη μονάδα παρασκευής τσιμέντου.


* Το δίλημμα των αρχών


Ο ίδιος επιχειρηματίας φέρεται να ζητεί με τη σειρά του και να έχει λάβει την αρχική συγκατάθεση των αρχών προκειμένου να αυξήσει από 600.000 τόνους σε πάνω από 1 εκατ. τόνους το παραγωγικό δυναμικό της υπάρχουσας μονάδας παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό της.


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χωρούν δύο μεγάλοι παραγωγοί στη σχετικά μικρή σήμερα αλλά συνεχώς αυξανόμενη αγορά, αφού δεν είναι λογικό να ευνοηθεί ενδεχόμενη μονοπώλησή της» πληροφορεί έλληνας επιχειρηματίας με έντονες δραστηριότητες στον κλάδο της εμπορίας των δομικών υλικών στη γειτονική χώρα, θεωρώντας «απλό το δίλημμα που πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν οι αλβανικές αρχές», οι οποίες θα πρέπει να συνδυάσουν τα επενδυτικά ενδιαφέροντα αφενός μιας επίλεκτης ευρωπαϊκής εταιρείας με διεθνείς περγαμηνές από μια γειτονική χώρα και, αφετέρου, ενός ισχυρού λιβανέζου εμπόρου τσιμέντου με τοπικές διασυνδέσεις και διεθνείς δραστηριότητες.


«Η αλβανική αγορά είναι αναδυόμενη αγορά με πολλά υποσχόμενο μέλλον» προσθέτει στέλεχος μιας άλλης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας η οποία εξάγει στην Αλβανία μικρό μέρος της παραγωγής της και είχε δοκιμάσει παλαιότερα, ανεπιτυχώς, να «συνεταιριστεί» με τον λιβανέζο επιχειρηματία.


* Μεγάλη η ζήτηση


Μολονότι δεν υπάρχουν απολύτως αξιόπιστα στοιχεία, η τοπική αγορά εκτιμάται ότι καταναλώνει ετησίως περί το 1,8 -1,9 εκατ. τόνους τσιμέντο, ενώ η σχετικά πεπαλαιωμένη υπάρχουσα μονάδα παρασκευής τσιμέντου, ιδιοκτησίας του λιβανέζου επιχειρηματία, δεν είναι ακόμη σε θέση να καλύψει περισσότερο από το 1/3 της ζήτησης. Οι πρόσθετες ανάγκες καλύπτονται με εισαγωγές που γίνονται κυρίως από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί τσιμέντου, συμπεριλαμβανομένης της παγκοσμίως κορυφαίας σε μέγεθος γαλλικής Lafarge που ελέγχει την ΑΓΕΤ «Ηρακλής», επί σειράν ετών θεωρούσαν υψηλού ρίσκου οποιαδήποτε απόπειρα επένδυσης και απέφυγαν να αναμειχθούν παραγωγικά στην αλβανική αγορά. Ουδείς επιθυμούσε άλλωστε η αναδιάρθρωση της εγχώριας αγοράς, μέσω επενδύσεων ευρείας κλίμακας, να εξελιχθεί σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιφερειακής αγοράς τσιμέντου εξαιτίας πλεονασματικής παραγωγής.


Φαίνεται όμως ότι ήλθε η ώρα, όπως αρκετοί αξιωματούχοι της Αλβανίας επιθυμούσαν, η γειτονική χώρα να αποκτήσει τον δικό της, σύγχρονο κλάδο βιομηχανίας τσιμέντου, καθώς προβλέπεται ότι ο ετήσιος όγκος της τοπικής αγοράς θα αυξάνεται με ρυθμό 10% και μέσα στην επόμενη τριετία θα ανέλθει ίσως σε 2,5 εκατ. τόνους. «Επεκτεινόμενος στη διψασμένη για τσιμέντο Αλβανία ο όμιλος Τιτάν φιλοδοξεί να καλύψει ένα ακόμη κενό στο ευρύ, βαλκανικό παζλ των δραστηριοτήτων του, προλαμβάνοντας κάποιον άλλον ισχυρό, ιταλό ή τούρκο ανταγωνιστή» εκτιμά αναλυτής του χρηματιστηριακού χώρου, θεωρώντας ότι «ωρίμασαν οι συνθήκες για το αλβανικό βήμα» και ότι στο στόχαστρο του ομίλου εξακολουθεί να βρίσκεται και η τουρκική αγορά. Η εταιρεία Τιτάν φαίνεται να έχει πλήρη γνώση των συνθηκών της αλβανικής αγοράς, αφού εδώ και λίγα χρόνια διαθέτει ιδιόκτητο σταθμό διανομής τσιμέντου στην ευρύτερη περιοχή των Τιράνων.


Οι αναλυτές εκτιμούν, κρατώντας επιφυλάξεις λόγω της έλλειψης επαρκούς πληροφόρησης από την πλευρά της εταιρείας, ότι το σχέδιό της αφορά την κατασκευή μονάδας με παραγωγική δυναμικότητα περί το 1,2-1,5 εκατ. τόνους τσιμέντου, καθώς και ότι για την προώθησή του εξετάζει ήδη την προοπτική εξασφάλισης των απαραίτητων λατομικών μονάδων.