Υψηλή κερδοφορία, πολλαπλάσια μερικές φορές από αυτή που παρουσιάζουν οι ομοειδείς εισηγμένες στη Σοφοκλέους επιχειρήσεις, πραγματοποίησαν το 2005 αρκετές από τις πλέον κερδοφόρες, μη εισηγμένες στο ΧΑ βιομηχανίες που ανήκουν σε ελληνικά κεφάλαια.


Μπορεί το μέγιστο τμήμα των κερδών των ελληνικών βιομηχανιών να αντιστοιχεί στις εισηγμένες και αυτές που συνδέονται με εισηγμένες ως θυγατρικές τους, αλλά οι εξαιρετικά κερδοφόρες, μη εισηγμένες βιομηχανίες ελληνικών συμφερόντων είναι αρκετές και είτε εξακολουθούν να βελτιώνουν την αποδοτικότητά τους είτε τη διατηρούν σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και αν κάποιες χρονιές τα καθαρά μετά τους φόρους κέρδη τους υποχωρούν. Η μέση αποδοτικότητα σε καθαρά κέρδη των ιδίων κεφαλαίων των 80 πλέον κερδοφόρων, οι οποίες παρουσιάζονται στον πίνακα που δημοσιεύεται σε διπλανές στήλες, ξεπερνά το 25%, όταν η αντίστοιχη απόδοση στο σύνολο των εισηγμένων βιομηχανιών εκτιμάται ότι υπολείπεται του 10%.


* Βελτιωμένη κερδοφορία


Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ορισμένες εισηγμένες, ιδίως των κλάδων τροφίμων – ποτών και μεταλλικών προϊόντων, «φλερτάρουν» με την ιδέα της μετοχικής διασύνδεσης ή και της εξαγοράς μερικών από αυτές.


Στην πλειονότητά τους (54%) οι 80 αυτές βιομηχανίες το 2005 βελτίωσαν την κερδοφορία τους, εξέλιξη η οποία οφείλεται πρωτίστως στην άνοδο των λειτουργικών κερδών τους. Ολες είχαν καθαρά κέρδη άνω του 1,3 εκατ. ευρώ, με την πρώτη να έχει κέρδη ύψους 32,9 εκατ. ευρώ.


Πρόκειται για τη φαρμακοβιομηχανία Βιανέξ, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της οποίας το 2005, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αφορούσε παραγγελίες διεθνών οίκων της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας για την εγχώρια και κυρίως για τη διεθνή αγορά, ως αποτέλεσμα της εντατικής δραστηριότητας της επιχείρησης στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης για την τεχνολογική αναβάθμιση της παραγωγής φαρμάκων υψηλής τεχνολογίας. Σε σύγκριση με το 2004 η παραγωγή των τεσσάρων εργοστασίων της εταιρείας για λογαριασμό διεθνών οίκων αυξήθηκε κατά 10,7 εκατ. φαρμακοτεχνικές συσκευασίες, φθάνοντας τα 43,7 εκατ. συσκευασίες. Ενώ όλα ανεξαιρέτως τα εργοστάσια φαρμάκων της χώρας ήταν κλειστά τον Αύγουστο, το εργοστάσιο της Βιανέξ στην Παλλήνη, το οποίο έχει εξειδικευτεί στην παραγωγή φαρμάκων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας και διαθέτει στο εξωτερικό περί το 80% της παραγωγής του, εργαζόταν κανονικά. Τα κέρδη προ φόρων της Βιανέξ ήταν ύψους 50,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά την καταβολή φόρων 17,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν σε 32,9 εκατ. ευρώ.


Περίπου 25 από τις 80 αυτές εταιρείες απλώς δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της εισαγωγής τους στη Σοφοκλέους την περίοδο της μαζικής εγγραφής εταιρειών στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Κάποιες μάλιστα δεν εγκατέλειψαν τελείως αυτό τον στόχο και αναζητούν την ευκαιρία.


* Μακριά από το ταμπλό


Οι περισσότερες δεν θέλησαν όμως να κάνουν ένα τέτοιο βήμα, αποφασίζοντας να μείνουν μακριά από τη Σοφοκλέους. Οποια και αν ήταν η επιλογή τους, δεν φαίνεται να «μετάνιωσαν» – τουλάχιστον στη μεγάλη τους πλειονότητα. Οχι λίγες, ομοειδείς και «φορτωμένες» με πολλαπλάσια κεφάλαια εισηγμένες επιχειρήσεις θα ήθελαν, πολύ απλά, να… βρίσκονταν στη θέση τους.


Η Europa Profil, για παράδειγμα, είναι η πλέον κερδοφόρος ελληνική βιομηχανία προφίλ αλουμινίου, η Τυράς είναι η πλέον ανερχόμενη ελληνική γαλακτοβιομηχανία των τελευταίων ετών, η Μαλαματίνας αποτελεί την πλέον κερδοφόρο ελληνική οινοποιία, η Υφαντής βελτιώνει τη θέση της στην αγορά των αλλαντικών όσο καμία άλλη ομοειδής εταιρεία, η Χήτος διεκδικεί τα σκήπτρα στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού ανταγωνιζόμενη «κολοσσούς», η Παλαμίδη – Τελώνη αποτελεί πραγματικό «χρυσωρυχείο» στην αγορά των γλυκισμάτων, ενώ η εταιρεία συρματόσχοινων Κορωνάκης αποτελεί μοναδικό παράδειγμα ελληνικής βιομηχανίας, η οποία για περισσότερα από 35 χρόνια παρουσιάζει συνεχώς υψηλή κερδοφορία.


Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη γενικότερα με τις ελληνικές βιομηχανίες, οι «80» βελτίωσαν το μεικτό περιθώριο κέρδους και μπόρεσαν, παρ’ όλο που ταυτόχρονα αύξησαν τις επενδύσεις τους, να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα ή και να διευρύνουν την καθαρή κερδοφορία τους.