Ελληνικά προϊόντα αξίας πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, κατά μέσον όρο, έφθαναν κάθε ημέρα στον αραβικό κόσμο προτού αρχίσει η ισραηλινή επίθεση στα εδάφη της άλλοτε επιχειρηματικής Μέκκας του αραβικού έθνους, στη Βηρυτό και στον Νότο του Λιβάνου, που ήταν ανέκαθεν η φιλικότερη για τους Ελληνες αραβική χώρα. Ο όγκος των ελληνικών προϊόντων που καταλήγουν, στις 22 μαζί με τη μαρτυρική Παλαιστίνη, αραβικές χώρες πέρασε από έντονες διακυμάνσεις τα χρόνια που ακολούθησαν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, υποχωρώντας σταδιακά σε επίπεδα αναντίστοιχα προς τους ιστορικούς δεσμούς των Ελλήνων και των Αράβων, αλλά τα τελευταία δυόμισι χρόνια διπλασιάστηκε. Μολονότι μόλις πρόσφατα άγγιξε το 10% των ελληνικών εξαγωγών, όταν το 1986 έφθανε το 26%, πέρυσι και τους πέντε πρώτους μήνες του 2006 αυξήθηκε όσο σε καμία άλλη ομάδα χωρών με ενιαία χαρακτηριστικά. Οι ισραηλινές βόμβες, όπως αναμενόταν όμως, πλήττουν και το ταχέως αναπτυσσόμενο μετά το 2003 ελληνοαραβικό εμπόριο. Ο σχεδόν αποκλεισμένος από ξηράς, αέρος και θαλάσσης Λίβανος, όπου οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο πεντάμηνο του 2006 αυξήθηκαν κατά 4,3 φορές, είναι συχνά η πύλη εισόδου των ελληνικών προϊόντων σε διάφορες αραβικές χώρες. Για τον λόγο αυτόν, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης κ. Αν. Αντωνόπουλος, η επίδραση της κρίσης στην εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών προς τον αραβικό κόσμο «δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί», αν και ο κύριος όγκος τους αφορά άλλες χώρες και κυρίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Λιβύη, τη Συρία, την Αίγυπτο και τον «Φάρο του Ισλάμ», τη βασική προμηθεύτρια της χώρας μας σε αργό πετρέλαιο Σαουδική Αραβία.


Οσο υποφέρει η Βηρυτός, συμφωνούν πολλοί έλληνες επιχειρηματίες, θα υποφέρει και το ελληνοαραβικό εμπόριο. Ωστόσο ουδείς αμφιβάλλει ότι η σιγή των όπλων θα το επαναφέρει στην έντονα ανοδική τροχιά. Κάποιοι πιστεύουν μάλιστα ότι ο αριθμός των Ελλήνων οι οποίοι οφείλουν στις εξαγωγές προς τις αραβικές χώρες ένα μέρος του εισοδήματός τους θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, αν σιγήσουν για πάντα τα πολυβόλα.


«Τα ελληνικά προϊόντα είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτα στον αραβικό κόσμο» υποστηρίζει ένας έλληνας βιομήχανος μεταφορικού εξοπλισμού που τον γνωρίζει όσο λίγοι, ο άλλοτε πρόεδρος του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου κ. N. Κιολεΐδης, της ομώνυμης εταιρείας. «Οι Αραβες θεωρούν τους Ελληνες τους καλύτερους φίλους τους, υπάρχουν πραγματικά περιθώρια για πολλαπλασιασμό των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων» προσθέτει ο κ. Θ. Ευαγγελίου, επικεφαλής μιας βιομηχανίας που εξάγει προϊόντα της σε 13 από τις 22 αραβικές χώρες, της Septona. Δύο κοντέινερς με προϊόντα ατομικής υγιεινής αυτής της βιομηχανίας, που ταξίδευαν με προορισμό τη Βηρυτό παραμένουν επί δύο εβδομάδες τώρα σε κάποιο ιταλικό λιμάνι.


* Παραδοσιακή φιλία


«Οι εμπορικές ανταλλαγές κλονίστηκαν, όχι όμως η παραδοσιακή φιλία ανάμεσα στο αραβικό και στο ελληνικό έθνος» λέγεται ότι διαμηνύει από τον βασανισμένο Λίβανο η Ενωση των Εμπορικών, Βιομηχανικών και Γεωργικών Επιμελητηρίων όλων των αραβικών χωρών, ενήμερη φυσικά για τη βοήθεια που προσφέρει στους Λιβανέζους η Ελλάδα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και η εγκατεστημένη στη Βηρυτό Ενωση των αραβικών επιμελητηρίων συμπίπτουν σε έναν σκοπό: Εθεσαν υπό την αιγίδα τους το Ελληνοαραβικό Οικονομικό Φόρουμ που θα γίνει στην Αθήνα το διήμερο 14-15 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου.


«Ακόμα και κατά την κρίση του Σουέζ, η Ελλάδα βοήθησε ουσιαστικά την Αίγυπτο, παρ’ όλες τις συνέπειες που αυτό είχε στις σχέσεις της με τους συμμάχους της» θύμισε τον περασμένο μήνα σε άραβες επιχειρηματίες και στους πρέσβεις των αραβικών χωρών στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε το Επιμελητήριο. Τη χειροκροτούσαν ακατάπαυστα όταν θύμισε ότι «ο ίδιος ο Προφήτης Μωάμεθ προστάτευσε την περίφημη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και οι διάδοχοί του όλες τις Μονές και τα Πατριαρχεία της περιοχής», τονίζοντας ότι «η εκπληκτική σύνθεση του ελληνικού και του αραβικού πολιτισμού» στο παρελθόν «αποτελεί την πλέον εντυπωσιακή διάψευση της ρηχής, πρόσφατης θεωρίας περί συγκρούσεως πολιτισμών».


Τρεις πολύ μεγάλες αραβικές επιχειρήσεις με έδρα τον Λίβανο και υποκαταστήματα στην Αθήνα έσπευσαν να γίνουν χορηγοί του Φόρουμ από κοινού με κορυφαίες ελληνικές, αρκετές από τις οποίες ήδη αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στον αραβικό κόσμο.


Το διακύβευμα άλλωστε του πολέμου για την ελληνική οικονομία κάθε άλλο παρά ασήμαντο είναι. Ούτε δέκα ούτε πενήντα ή εκατό, αλλά 328 είναι, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας οικονομικής πληροφόρησης Icap, οι ελληνικές βιομηχανίες οι οποίες εξήγαγαν προϊόντα τους στον Λίβανο πριν από τον πόλεμο, χωρίς να υπολογίζονται αυτές που τα διαθέτουν σε άλλες αραβικές χώρες μέσω του Λιβάνου και όσες διακινούσαν στη «χώρα των κέδρων» λοιπά ελληνικά, μη βιομηχανικά προϊόντα. Από κάθε νομό της Ελλάδας κάποια βιομηχανία στηρίζεται λιγότερο ή περισσότερο στις εξαγωγές που πραγματοποιεί στον Λίβανο.


* Αναστολή των εξαγωγών


H αδυναμία ή η αβεβαιότητα ως προς την εκτέλεση των παραγγελιών, η αναστολή των εξαγωγών, η ακύρωση των συμβολαίων και η ματαίωση των πωλήσεων και νέων παραγγελιών, αλλά και η αύξηση των ναύλων και η αδυναμία είσπραξης των χρημάτων από τις εξαγωγές της περιόδου προ του πολέμου πλήττουν κατά πληροφορίες και αρκετά μέλη της Σοφοκλέους, τα οποία συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια στην αναζωογόνηση του ελληνοαραβικού εμπορίου.


Οι ελληνικές εξαγωγές προς τις 22 αραβικές χώρες, όπως προκύπτει από στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, τα οποία επεξεργάστηκε «Το Βήμα», το 2005 αυξήθηκαν σε αξία κατά 32% σε σχέση με το 2004 και κατά 84% σε σχέση με το 2003, ενώ τους πέντε πρώτους μήνες του 2006 παρουσίασαν άνοδο κατά 50%. Εκτιμάται μάλιστα ότι αν δεν μεσολαβούσε ο πόλεμος θα μπορούσαν εφέτος να ξεπεράσουν το 1,8 δισ. δολάρια, πράγμα που ίσως, εφόσον τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος, μπορεί ακόμη να συμβεί.


ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΕΛΧΑΖΜΙ «Αμεση κατάπαυση του πυρός»


«ΟΙ ΑΡΑΒΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ σχέσεις βρίσκονται χωρίς αμφιβολία σε νέα και αρκετά σημαντική φάση, η οποία χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση νέων ευκαιριών συνεργασίας αλλά και κοινών επενδύσεων» τονίζει σε δήλωσή του ο λίβυος γενικός γραμματέας του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου κ. Μοχάμεντ Ελχαζμί. «Σύμφωνα με δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης» συνεχίζει «το τρέχον έτος σημειώνεται ικανοποιητική κινητικότητα με πληθώρα επαφών, επίσημες επισκέψεις και σύναψη σημαντικών πρωτοκόλλων συνεργασίας, που προετοιμάζουν το έδαφος για ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διευρύνει τις ελληνοαραβικές εμπορικές συναλλαγές και σχέσεις».


H ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών προς τις αραβικές χώρες, καθώς και των εισαγωγών από αυτές το 2005 αποδεικνύει, κατά τον κ. Ελχαζμί, «τα περιθώρια άνθησης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του αραβικού κόσμου». Αυτός είναι και ο λόγος που το Επιμελητήριο θεώρησε επιτακτική την ανάγκη να οργανώσει το Αραβοελληνικό Οικονομικό Φόρουμ με θέμα «Ιστορικές σχέσεις – Νέοι ορίζοντες συνεργασίας», στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης επετείου από την ίδρυσή του. «Στόχος μας» προσθέτει «είναι η διεύρυνση των συνεργασιών με την επισήμανση των επενδυτικών και εμπορικών ευκαιριών αλλά και των διόδων αξιοποίησής τους».


Οπως πληροφορεί το Φόρουμ, υποστηρίζεται οικονομικά από τις εξής μεγάλες αραβικές και ελληνικές επιχειρήσεις, οργανώσεις και οργανισμούς: CCC, Marfin Financial Group, J&Ρ International Contractors, Tanweer Group, Intracom Holdings, EBEA, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΚΕ, CCM Group, Ακτωρ, Olympic Airlines και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.


«H ικανοποιητική εξέλιξη των ελληνοααραβικών οικονομικών σχέσεων, η οποία είναι προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας και των δύο πλευρών» συνεχίζει ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου «ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά λόγω του πολέμου του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, τον οποίο και ρητά καταδικάζουμε. Επιβάλλεται ο άμεσος τερματισμός του πολέμου. H επιστροφή στην ειρήνη και η εμπέδωση σταθερότητας θα επιτρέψουν να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί δυναμικά η καρποφόρος ελληνοαραβική οικονομική συνεργασία, αποτελώντας τον καθρέφτη των εξαιρετικών ιστορικών σχέσεων των δύο λαών μας».


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ «Εκτεθειμένες» στον Λίβανο


ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ διέθεταν τμήμα της παραγωγής τους ή είχαν δεχθεί παραγγελίες από αυτή τη χώρα στο πρόσφατο παρελθόν, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία και πληροφορίες, 26 ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες στη Σοφοκλέους ή αποτελούν θυγατρικές εισηγμένων.


Πρόκειται για τις επιχειρήσεις Chipita, Χαλκόρ, Frigoglass, Πλαστικά Θράκης, Σέλμαν, Crown Hellas Can, Intracom Telecom, Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, Κλέμαν, Δούρος, Βιοσώλ, E. Μουζάκης, S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Lavipharm, Αλκο, Μαθιός Πυρίμαχα, Κατσέλη X. & Υιοί, Alfa-Alfa Energy, Sato, Rilken, Fintexport, Exalco, Γρ. Σαράντης, ETEM, Καρέλια.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ «Αποθήκευση στο Ηράκλειο της Κρήτης»


«Να μου επιτρέψετε, πριν αναφερθώ στις συνέπειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή για τις ελληνικές εξαγωγές, να εκφράσω την ευχή η τραγωδία αυτή, η οποία στοιχίζει πρώτα απ’ όλα ανθρώπινες ζωές, να τερματιστεί άμεσα» τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδου.


Εξαίρει παράλληλα την «άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβερνήσεως με τη σύνοδο της διαρκούς εκτελεστικής επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών».


Οπως πληροφορεί, κρίθηκε ότι το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης είναι όχι μόνον ασφαλές, αλλά και ότι διαθέτει τους απαιτούμενους προς αποθήκευση αγαθών χώρους «προκειμένου να μεταφερθούν στις χώρες της περιοχής μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», ενώ το λιμάνι της Βηρυτού, ως γνωστόν, θεωρείται ασφαλές μόνο για την ανθρωπιστική βοήθεια και τα πρόσωπα που έχουν σχέση με την παροχή της επί τόπου.


«Υπολογίζουμε ότι οι εξαγωγές λόγω της κρίσης είναι δυνατόν να επηρεαστούν άμεσα σε τρεις χώρες, τον Λίβανο, το Ισραήλ και τη Συρία, όπου τους πρώτους πέντε μήνες του 2006 αυξήθηκαν κατά 429%, 82% και 85% αντιστοίχως» προσθέτει, εκτιμώντας ότι η άμεση πάντως συνέπεια των συγκρούσεων θα είναι η αναβολή νέων παραγγελιών και ενδεχομένως η αδυναμία εκτέλεσης υφισταμένων, καθώς και η αύξηση του κόστους μεταφοράς.


«Και αν ακόμη η κρίση περιοριστεί στα σημερινά της όρια» συνεχίζει η πρόεδρος του ΠΣΕ «οι δυσμενείς επιδράσεις θα απλωθούν στην εξαγωγική δραστηριότητα προς ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, όπου επικρατεί μεγάλος αναβρασμός, σε μια περίοδο μεγάλης ανόδου της εξαγωγικής δραστηριότητας προς τις χώρες της περιοχής. Εκτός από την άμεση επίδραση στις εξαγωγές προς την περιοχή και έμμεσης και προς ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, η κρίση επηρεάζει δυσμενώς την εξαγωγική δραστηριότητα στο σύνολό της μέσω του πετρελαίου. H διατήρηση των τιμών του σε πολύ υψηλά επίπεδα είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει πολύ σύντομα να περνάει στο σώμα της Οικονομίας, σε πρώτη φάση από τις μεταφορές, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, προκαλώντας πληθωριστικές πιέσεις και επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά μας».