Κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις, από αυτές που συνέβαλαν ώστε οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο τετράμηνο του 2006 να αυξηθούν προς τον Λίβανο κατά 3,5 φορές και προς τη Συρία κατά 68%, «κλαίνε» τα χρήματά τους φοβούμενες ότι οι απώλειες είναι αναπόφευκτες. Αν οι πωλήσεις με πίστωση προς άλλες αραβικές χώρες αποτελούν εξαίρεση, η πώληση με πίστωση προς τον Λίβανο και και τη Συρία, δεδομένου ότι πολλές φορές τα εμπορεύματα «περνούν» από τη Βηρυτό, είναι διαδεδομένη πρακτική, εν μέρει λόγω και της φήμης που απολαμβάνουν οι λιβανέζοι επιχειρηματίες.


Ωστόσο ο πρόεδρος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης κ. Αθ. Αντωνόπουλος έχει διαφορετική γνώμη. «Δεν φοβάμαι ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Οι Λιβανέζοι θα καθυστερήσουν ίσως να πληρώσουν αλλά είναι αξιόπιστοι, θα έλεγα μάλιστα γενναιόδωροι και ευγενείς, και θα πληρώσουν. Είναι καλοί επιχειρηματίες και θα ανακτήσουν τις δυνάμεις τους».


Τα πλήγματα που δέχονται οι ελληνοαραβικές οικονομικές σχέσεις είναι σοβαρά, μολονότι οι εξαγωγές μας προς τον Λίβανο και τη Συρία μαζί, όπως μας πληροφορεί εκπρόσωπος του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών που διαθέτει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), δεν ξεπερνούν το 1,9% της αξίας των συνολικών ελληνικών εξαγωγών το τρέχον έτος. Ανακόπτεται όμως η έντονη, τους τελευταίους μήνες, τάση διόγκωσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Μέση Ανατολή. «Αν η ειρήνη επανέλθει και παγιωθεί και αλλάξουν και μερικά άλλα πράγματα, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τον αραβικό κόσμο θα μπορούσαν μέσα σε λίγα χρόνια να δεκαπλασιαστούν» επισημαίνει ο κ. Αθ. Αντωνόπουλος. Το Επιμελητήριο κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα στη σύρραξη μέρη να πάψουν τις εχθροπραξίες, τονίζοντας την ανάγκη συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ.


«Δεδομένου ότι πρώτον, οι ανάγκες σε είδη διατροφής, σε φαρμακευτικά είδη και σε δομικά υλικά είναι και θα είναι και στο εγγύς μέλλον αυξημένες και δεύτερον, η Ελλάδα θεωρείται φιλική χώρα, ας προετοιμαστούμε για να απευθυνθούμε προς αυτές τις αγορές, ακόμη και με ανθρωπιστικά κίνητρα» είναι η άλλη όψη του νομίσματος που προσθέτει με τη σειρά του σύμβουλος του ΠΣΕ.


Το πρώτο τετράμηνο εφέτος οι εξαγωγές ανήλθαν σε 50,1 εκατ. δολάρια (+356,1%) και σε 65,7 εκατ. δολάρια (+67,6%) αντιστοίχως. Ηδη από το 2005 οι εξαγωγές αυξήθηκαν θεαματικά, κατά 68,8%, προς τον φιλόξενο για έλληνες επιχειρηματίες Λίβανο και κατά 103,6% προς τη Συρία, όπου ένας στους δέκα πολίτες είναι χριστιανός. Δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις έσπευσαν την εβδομάδα που πέρασε, να διαμηνύσουν την υποστήριξή τους στους συνεργάτες τους στην περιοχή.


Αυτό συνέβη άλλωστε από άλλες ή και τις ίδιες ελληνικές επιχειρήσεις και προς τη λιγότερο δοκιμαζόμενη πλευρά του Ισραήλ, όπου οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,9% το 2005 και κατά 57,5% το εφετινό πρώτο τετράμηνο, φθάνοντας τα 65,8 εκατ. δολάρια.